Bezglutenowa zapiekanka brokułowa

Zapiekanka brokułowa w mojej kuchni występuje w wielu wersjach. Tym razem przedstawiam przepis na zapiekankę brokułową z pieczarkami, cebulą i bezglutenowym makaronem kukurydzianym. Jest to potrawa dość prosta do wykonania, niemniej jej przygotowanie trochę trwa no i nie ukrywam, że przy jej robieniu niestety trochę się bałagani 😉 . Trochę to mało powiedziane, ja mam sajgon w kuchni, ale ja generalnie jak gotuję czy coś przyrządzam to tak właśnie wygląda. Wszystko co możliwe powyciągane z szafek aby nie trzeba było szukać 😉 .  Ok dość o pierdołach, wracam do przepisu.

zapiekanka brokułowa

Składniki główne

  1. 1 świeży brokuł
  2. 2 średnie cebule
  3. ok 15 średnich pieczarek
  4. 1/2 paczki bezglutenowego makaronu kukurydzianego
  5. olej kokosowy

Składniki na sos

  1. 1 duży jogurt naturalny
  2. 4 ząbki czosnku
  3. dobrej jakości ser żółty lub mozarella
  4. zioła prowansalskie
  5. pieprz ziołowy
  6. oregano
  7. kurkuma
  8. pieprz
  9. sól

Przygotowanie

Kroimy w średnią kostkę cebulkę i dusimy na małym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości oleju kokosowego i odrobiny wody. Następnie kroimy pieczarki w plasterki i dodajemy do cebuli. Tak podduszamy chwilę aż puszczą sok.

 

W międzyczasie blanszujemy brokuła ok 10 minut. Ja nie wylewam wody po brokule tylko wrzucam do niej makaron i gotuję krócej o 3 minuty niż podane jest na opakowaniu jako al dente. To i tak się wszystko potem miesza.

Przygotowanie sosu

Podczas blanszowania brokułu i gotowania makaronu robimy sos. Cały duży jogurt wlewamy do miski, rozgniatamy i dodajemy czosnek, na tarce o dużych oczkach trzemy ser żółty lub mozarellę i wsypujemy do sosu. Pamiętajmy aby część sera zostawić do posypania wierzchu zapiekanki. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, ziołami prowansalskimi oraz oregano i pieprzem ziołowym. Dokładnie mieszamy

Bezglutenowa zapiekanka brokułowa – pieczenie

Do naczynia żaroodpornego dodajemy wszystkie przygotowane wcześniej składniki tzn: podduszoną cebulę z pieczarkami, zblanszowanego brokuła podzielonego na drobne różyczki, podgotowany makaron kukurydziany. Doprawiamy do smaku przyprawami i zalewamy sosem. Wszystko dokładnie acz z wyczuciem mieszamy aby nie stworzyć miazgi przypadkiem 😉 . Pozostawionym serem posypujemy wierzch delikatnie przyciskając np. łyżką.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy  z wykorzystaniem funkcji termoobiegu ok 35 minut. Sprawdzamy rzecz jasna wygląd zapiekanki co jakiś czas i gdyby ser na wierzchu stawał się zbyt spieczony szybko ją wyciągamy. Piekarniki różnie pieką więc należy mieć to na względzie 😉 .

Bezglutenowa zapiekanka brokułowa jest pyszna i gdyby nie trzeba było sprzątać po jej przygotowaniu byłaby daniem idealnym 😉 . Jednak może to tylko moja przywara z tym bałaganem podczas pichcenia, gdzie wszędzie walają się przyprawy, łyżki, widelce, inne mieszadła, wykorzystane miski, miseczki ect…Nie wyobrażam sobie jednak szczęśliwego gotowania jak jeszcze przy tym musiałabym dbać o porządek. Bezglutenowa zapiekanka brokułowa zapieka się wydzielając smakowity zapach a ja wtedy ogarniam kuchnię, która wygląda jakby przeszła nad nią burza gradowa ale mimo wszystko lubię te chwile 😉 .

Tak więc Kochani Czytelnicy nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego i tylko niewielkiego bałaganu podczas przygotowywania tego wartego wypróbowania DANIA!

Zapisz