Jarski bigos przepis na danie jak malowanie! -

Jarski bigos przepis na danie jak malowanie!

Jeśli lubisz bigos przepis , który tym razem chcę Ci przedstawić może Cię skusi. Tym bardziej jeśli nie jesteś mięsożercą, bowiem bigos przygotuję bez dodatku mięsa ani żadnego innego tłuszczu zwierzęcego. Będą same warzywka, więc potrawa jest czysto wegańska, zdrowa i przepyszna!! Tak pyszna, bo klasyczny bigoch z kiełbachami, jakimiś skrawkami mięsnymi zawsze mnie odrzucał. Dlatego jako dziecko nigdy go nie jadłam gdyż jedynie w takiej formie był mi serwowany… Myślałam, że tak musi być i bigos był daniem którego nie tykałam dopóki sama sobie go nie zrobiłam, oczywiście w wersji bezmięsnej. Jeśli tylko ktoś zajęczy, że bigos musi być z mięchem odsyłam do setek tradycyjnych przepisów. Bigos wcale nie musi być z mięsem, można go modyfikować jak tylko się chce. Mi jednak najbardziej posmakowała właśnie ta wersja, którą się z Tobą podzielę.

Pierwotnie bigos był mieszaniną wszelkiego mięsiwa, czymś w rodzaju gulaszu. Nawet nie było w nim kapusty. Kapusta w bigosie to wcale nie taki stary wynalazek jakby się wydawało. Na temat bigosu jest wiele wariacji, ja posiadam tę swoją, która naprawdę jest godna uwagi. Nawet mięsożercom posmakuje…

Do tego bigos to bardzo zdrowa potrawa. Kapusta posiada cudowne właściwości przeciwnowotworowe i to bez względu na to czy została poddana obróbce cieplnej czy też nie. Więcej na ten temat dowiesz się z artykułu „Najzdrowsze warzywa czyli przeciwrakowa dwunastka krzyżowa”

bigos przepis

Zabieramy się więc do roboty…

Jarski bigos przepis na łatwe danie z kiszonej kapusty

Składniki

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 jabłko
  • garść suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego, passaty lub przecieru
  • 2 duże garście suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kminku /można pominąć/
  • kilka ziarna jałowca
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • majeranek

Wykonanie

  • grzyby suszone mocz w wodzie przez całą noc. Jeśli zapomnisz, nic straconego. Możesz również moczyć przez 15 minut w gorącej wodzie. Wody z grzybów nie odlewaj.
  • kapustę kiszoną dobrze odciśnij i zachowaj cały sok. Może się przydać do ewentualnego zakwaszenia. Po czym wypłucz ją pod bieżącą wodą /ale nie za mocno/. Pokrój na drobniejsze kawałki

bigos przepis

  • na dno gara dodaj niewielką ilość tłuszczu np. oleju kokosowego i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę razem ze startą na dużych oczkach marchewką i jabłkiem. Przypraw
  • dodaj wypłukaną kapustę kiszoną, pokrojone w grubą kostkę śliwki i grzyby. Wlej wodę pozostałą z namaczania grzybów i wszystko zalej wodą w ten sposób aby była równo z kapustą. Zagotuj

bigos przepis

  • gotuj ok 2, 3 godziny. Im bigos się dłużej gotuje tym jest lepszy. Sprawdzaj poziom wody i w miarę potrzeby dolewaj tak aby bigos się nie przypalił. Często mieszaj
  • w międzyczasie dodaj koncentratu pomidorowego
  • pod koniec gotowania nie dolewaj już wody, tylko odparuj do takiej ilości jaka będzie Ci odpowiadała. Oczywiście ten etap wymaga szczególnego przypilnowania bo o przypalenie nie trudno
  • jeśli bigos okaże się zbyt mało kwaśny dolej soku z odciśniętej kapusty i zagotuj

W bigosie najważniejsza jest użyta kapusta kiszona. Jeśli nie będzie dobra to i bigos wyjdzie kiepski. Najlepsza jest kapusta kiszona prosto z beczki, z żadnych worów!! Jeśli więc potrawa nie będzie Ci smakować, najpierw przyjrzyj się użytej kapuście. Musisz również dopasować pod swój gust smakowy poziom kwaśności bigosu. Ja lubię bardzo kwaśny więc kapustę płuczę delikatnie.

Jak na bigos przepis jest bardzo prosty. Nie idzie to oczywiście w parze z czasem gotowania bo jednak trzeba go trochę popichcić. Niemniej nie jest to trudne czy jakoś specjalnie uciążliwie a zaręczam, że efekt wart jest starania…

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Informacje zawarte na blogu są moimi subiektywnymi dociekaniami, obserwacjami i z chęcią się tym dzielę.

  • kuradomowa

    No i proszę akurat mam pomysł na święta 🙂 Nie chcemy się przejadać mięsem więc propozycja się przyda

    • Rytmy Natury

      Właśnie, ja też mam zamiar sobie narobić bigosu na święta. Bigos z powodzeniem można mrozić i rozmrożony jest równie dobry. Więc jeśli mi zostanie po prostu zamrożę…

  • Mo

    Od jakiegoś czasu unikam w miarę możliwości mięsa i jednym z pierwszych dań jakie próbowałem zrobić był właśnie bigos. Według innego przepisu, ale wyszło to tak niejadalne, że dokupiłem mięso, żeby uczynić to zjadliwym tym razem spróbuję z Twojego przepisu, gdyż np. Twoja fasolka wychodzi mi bardzo dobra. A co myślisz o wrzuceniu do piekarnika? Odchodzi mieszanie

    • Rytmy Natury

      Nie ryzykowałabym z piekarnikiem, bigos musi się dusić…Inaczej będzie to jakaś kapusta zapiekana…Bez mieszania się nie obędzie. Żeby był dobry trzeba go trochę dopieścić, nie ma innej drogi. Ja znowu nie ruszę bigosu z mięsem…

      Acha i bigos za każdym razem wychodzi trochę inny, ale pewnie to zależy od kapusty. Mam taką od chłopa, raz jest mniej kwaśna raz bardziej, raz słona, innym razem nie. Trzeba próbować bigos podczas gotowania i odpowiednio doprawiać, bo w tym tkwi sedno 🙂

      No a fasolka to jedno z moich ulubionych dań, rozpływa się w ustach…dużo majeranu, nawet sobie posiałam żeby mieć taki świeży do fasolki 🙂

  • O tak pyszny!

  • Wygląda świetnie i przepis wcale nie jest skomplikowany 🙂

    • Rytmy Natury

      Nie jest Magdo bo ja nie lubię skomplikowanych przepisów 🙂 Musi być prosto i smacznie 🙂

  • Super! Jestem wege, więc na pewno skorzystam 🙂

    • Rytmy Natury

      🙂 Smacznego w takim razie

  • Wygląda jak tradycyjny 😀

    • Rytmy Natury

      Wygląda, ale smakuje znacznie lepiej, zakładając że ja tradycyjnego nie lubię 😉

  • AnnaS

    Nie przepadam za bigosem, ale ten wygląda smacznie 🙂

    • Rytmy Natury

      Ja też nie lubiłam dopóki sama sobie nie zrobiłam 😉

  • Moja mama robi najlepszy na świecie <3 Muszę kiedyś sama spróbować zrobić 🙂

  • Kocham bigos! Ale przyznam szczerze, że w takim wydaniu go nie znałem :O

    • Rytmy Natury

      🙂 To i dobrze bo to zawsze coś nowego

  • dominika

    super przepis

  • Nie lubię tradycyjengo bigosu, ale może (już po świętach) spróbujemy tego 🙂

    • Rytmy Natury

      Ja też nie lubię tradycyjnego 🙂

  • Tak jak Ty nie przepadam za bigosem z mięsem. Zapisuje przepis, kiedyś na pewno zrobię 🙂

    • Rytmy Natury

      😉 powodzenia

  • Wygląda nawet smacznie, ale mam wstręt do bigosu 🙂

  • Nigdy nie próbowałem bigosu bez mięsa, przy następnej okazji wypróbuje. Nie ma to jak własnoreczna robota. Dzięki. 🙂

    • Rytmy Natury

      No jasne, najlepsza własna roboty choćby dlatego że masz kontrolę nad składnikami 😉

  • Lekko i zdrowo, to także moja domena.

    • Rytmy Natury

      Dokładnie, ciężki mięsny bigos to masakra dla jelit…

  • Lidka

    Fajny temat.Ja też mam za dużo mięsa w menu.A i zmiana będzie zdrowsza.

  • Welonura

    Kocham taki bigosik jarski. Rozpływa się w ustach. Mniammm 🙂

    • Rytmy Natury

      Ano się rozpływa 🙂

  • renti

    pycha, pycha, pycha – będzie bigosowa alternatywa dla dania Międzychodu 🙂 już biegnęgotować 😀

    • Rytmy Natury

      Hehe 🙂 nie ma to jak bigos własnymi rączkami stworzony