Udostępnij

Jeśli lubisz bigos przepis , który tym razem chcę Ci przedstawić może Cię skusi. Tym bardziej jeśli nie jesteś mięsożercą, bowiem bigos przygotuję bez dodatku mięsa ani żadnego innego tłuszczu zwierzęcego. Będą same warzywka, więc potrawa jest czysto wegańska, zdrowa i przepyszna!! Tak pyszna, bo klasyczny bigoch z kiełbachami, jakimiś skrawkami mięsnymi zawsze mnie odrzucał.

Dlatego jako dziecko nigdy go nie jadłam gdyż jedynie w takiej formie był mi serwowany… Myślałam, że tak musi być i bigos był daniem którego nie tykałam dopóki sama sobie go nie zrobiłam, oczywiście w wersji bezmięsnej. Jeśli tylko ktoś zajęczy, że bigos musi być z mięchem odsyłam do setek tradycyjnych przepisów. Bigos wcale nie musi być z mięsem, można go modyfikować jak tylko się chce. Mi jednak najbardziej posmakowała właśnie ta wersja, którą się z Tobą podzielę.

Pierwotnie bigos był mieszaniną wszelkiego mięsiwa, czymś w rodzaju gulaszu. Nawet nie było w nim kapusty. Kapusta w bigosie to wcale nie taki stary wynalazek jakby się wydawało. Na temat bigosu jest wiele wariacji, ja posiadam tę swoją, która naprawdę jest godna uwagi. Nawet mięsożercom posmakuje…

Do tego bigos to bardzo zdrowa potrawa. Kapusta posiada cudowne właściwości przeciwnowotworowe i to bez względu na to czy została poddana obróbce cieplnej czy też nie. Więcej na ten temat dowiesz się z artykułu „Najzdrowsze warzywa czyli przeciwrakowa dwunastka krzyżowa”

bigos przepis

Zabieramy się więc do roboty…

Jarski bigos przepis na łatwe danie z kiszonej kapusty

Składniki

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 jabłko
  • garść suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego, passaty lub przecieru
  • 2 duże garście suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kminku /można pominąć/
  • kilka ziarna jałowca
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • majeranek

Wykonanie

  • grzyby suszone mocz w wodzie przez całą noc. Jeśli zapomnisz, nic straconego. Możesz również moczyć przez 15 minut w gorącej wodzie. Wody z grzybów nie odlewaj.
  • kapustę kiszoną dobrze odciśnij i zachowaj cały sok. Może się przydać do ewentualnego zakwaszenia. Po czym wypłucz ją pod bieżącą wodą /ale nie za mocno/. Pokrój na drobniejsze kawałki
  • na dno gara dodaj niewielką ilość tłuszczu np. oleju kokosowego i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę razem ze startą na dużych oczkach marchewką i jabłkiem. Przypraw
  • dodaj wypłukaną kapustę kiszoną, pokrojone w grubą kostkę śliwki i grzyby. Wlej wodę pozostałą z namaczania grzybów i wszystko zalej wodą w ten sposób aby była równo z kapustą. Zagotuj

bigos przepis

  • gotuj ok 2, 3 godziny. Im bigos się dłużej gotuje tym jest lepszy. Sprawdzaj poziom wody i w miarę potrzeby dolewaj tak aby bigos się nie przypalił. Często mieszaj
  • w międzyczasie dodaj koncentratu pomidorowego
  • pod koniec gotowania nie dolewaj już wody, tylko odparuj do takiej ilości jaka będzie Ci odpowiadała. Oczywiście ten etap wymaga szczególnego przypilnowania bo o przypalenie nie trudno
  • jeśli bigos okaże się zbyt mało kwaśny dolej soku z odciśniętej kapusty i zagotuj

W bigosie najważniejsza jest użyta kapusta kiszona. Jeśli nie będzie dobra to i bigos wyjdzie kiepski. Najlepsza jest kapusta kiszona prosto z beczki, z żadnych worów!! Jeśli więc potrawa nie będzie Ci smakować, najpierw przyjrzyj się użytej kapuście. Musisz również dopasować pod swój gust smakowy poziom kwaśności bigosu. Ja lubię bardzo kwaśny więc kapustę płuczę delikatnie.

Jak na bigos przepis jest bardzo prosty. Nie idzie to oczywiście w parze z czasem gotowania bo jednak trzeba go trochę popichcić. Niemniej nie jest to trudne czy jakoś specjalnie uciążliwie a zaręczam, że efekt wart jest starania…

bigos przepis

34
0
Skomentujx