Chcesz wyleczyć wrzody żołądka czy cukrzycę? Jedz słodkie ziemniaki! -
wrzody żołądka

Chcesz wyleczyć wrzody żołądka czy cukrzycę? Jedz słodkie ziemniaki!

Wrzody żołądka i cukrzycę z powodzeniem można leczyć słodkimi ziemniakami! A to dzięki substancjom chemicznym w nich zawartym. Przyznam się bez bicia, że zainteresowałam się nimi w sumie dopiero niedawno. I jakże byłam zdziwiona, że te twarde, ciężko obierające się kamienie gotują się o dziwo…tylko ok. 7 minut. To był szok. Nie zawsze też mam na nie ochotę bo po prostu są zbyt słodkie. Lubię słodko-kwaśne połączenia więc wykorzystuje to w kwestii zjadliwości patatów. Miało być o walorach zdrowotnych tego warzywka a ja pociskam o pierdołach.

Dobra wracam więc do tematu…

Nie będę się rozpisywać na temat samych wrzodów żołądka gdyż pewnie wiesz czym one są a że niczym dobrym to już na pewno. Ograniczę się tylko do domniemanych przyczyn ich powstawania. Przede wszystkim jest to stres, palenie papierosów, niesteroidowe leki przeciwzapalne, niezdrowa dieta /cokolwiek to znaczy/, toksyczne substancje.

Zatem te cudownie pomarańczowe ziemniaczki posiadają silne działanie gojenia owrzodzeń! Prawdopodobnie związane jest to z obecnością antyoksydantów. Wyniki badania Anti-ulcer activity of I pomoea batatas tubers (sweet potato) [1]  wykazały, że TE posiadał aktywność ochronną o czym świadczy znaczne zmniejszenie średniego wyniku wskaźnika owrzodzenia ze znacznym wzrostem GSH, SOD, CAT, GPx i GR i zmniejszenie peroksydacji lipidowej w sposób zależny od dawki.

wrzody żołądka

Brzmi skomplikowanie jednak chodzi przede wszystkim o to, że słodkie ziemniaki potrafią likwidować wrzody  żołądka i jak najbardziej mogą być wykorzystywane w ich leczeniu!

Ta Informacja jest o tyle wartościowa, że z powodzeniem można wpleść bataty do swojej codziennej diety. Tym bardziej, że są to warzywa, które należą do tzw czystej piętnastki czyli roślin o dużej odporności na pozostałości pestycydów co znaczy mniej więcej, że nie kumulują one ich w swoich tkankach. Więcej na ten temat może przeczytać w artykule „Czysta piętnastka czyli warzywa i owoce najbardziej odporne na odkładanie się pestycydów

Słodki ziemniak jest bardzo przyjaznym warzywem dla cukrzyków bowiem posiada niski indeks glikemiczny /GI/. Wysoki indeks glikemiczny powoduje, że po zjedzeniu takiego pokarmu szybko uwalniane zostają duże ilości glukozy do krwioobiegu co wywołuje wyrzut insuliny. To z kolei  szybko powoduje spadek poziomu cukru we krwi co objawia się zmęczeniem i ponownym uczuciem głodu. W konsekwencji mamy otyłość, różne stany zapalne, cukrzycę i inne poważne schorzenia.

Im IG jest niższy tym uczucie sytości trwa dłużej a i energii nam przy tym nie brakuje. Skala IG wynosi od 0 do 100. Słodki ziemniak mieści się w przedziale 40-50 . Bataty mimo, że twarde cholernie i ciężko się je obiera to gotują się niebywale szybko. Jak pierwszy raz zabrałam się za ich gotowanie to rzecz jasna musiałam coś chrzanić i rozgotowałam je na amen.  Przyzwyczajona do gotowania zwykłych ziemniaków myślałam, że te również gotują się podobnie tym bardziej, że są twarde jak diabli. Nic bardziej mylnego i to było dla mnie nie lada zaskoczeniem. Za to teraz doskonale wiem jak się z nimi obchodzić. Lepiej nie dogotować niż je rozmemłać. Ciekawostką jest fakt, że sposób obróbki termicznej nie wpływa jakoś znacząco na poziom indeksu glikemicznego. Można więc z powodzeniem je gotować w wodzie, na parze, piec, dusić [2].

wrzody żołądka

Jak widać leczą wrzody żołądka i jeszcze posiadają inne kapitalne właściwości.

Badania przeprowadzone w Akademii Rolniczej w Pakistanie wykazały, że bataty mogą pomagać cukrzykom. Z badań wynika, że osoby z cukrzycą lub insulinoopornością mogą spożywać słodkie ziemniaki w celu kontroli stężenia glukozy we krwi …Takie postępowanie jest znacznie tańsze niż konwencjonalne leczenie, posiada mniej skutków ubocznych no i jest przyjemniejsze.

Na dokładkę słodkie ziemniaki  mogą zmniejszać peroksydację lipidów , której przypisuje się stan zapalny i która przyczynia się do:

  • miażdżycy
  • chorób serca i układu krążenia
  • zespołu chronicznego zmęczenia
  • zapalenia dróg oddechowych

Stwierdzono to w badaniu z 2008 r. [3] Naukowcy doszli również do wniosku, że polifenole zawarte w żywności pochodzenia roślinnego mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych. Niewątpliwie wrzody żołądka i cukrzyca do takich należą. Po raz kolejny mamy dowody na to, że żywność może być lekarstwem. Umiejętnie skomponowana dieta może zapobiegać chorobom jak również je leczyć.

Jeśli zatem chcesz wieść zdrowe życie bez wrzodów żołądka i cukrzycy jedz słodkie ziemniaki! Nie tylko leczą ale stanowią estetyczne urozmaicenie dań i pozytywnie nakręcają bo czyż ten ich pomarańczowy kolorek nie jest optymistyczny?…

Vandana Panda * and Madhav Sonkamble
Departme nt of Pharmacology & Toxicology,Prin. K. M. Kundnani College of Pharmacy,Jote Joy Building, Rambhau Salgaonkar Marg , Cuffe Parade, Colaba,Mumbai 400005, India
2.Glycemic Index of Sweet Potato as Affected by Cooking Methods – Jonathan C. Allen*,1, Alexis D. Corbitt 1, Katherine P. Maloney 1, Masood S. Butt 2 and Van-Den Truong 1,3

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Informacje zawarte na blogu są moimi subiektywnymi dociekaniami, obserwacjami i z chęcią się tym dzielę.

  • WiolkaP

    No i świetna a przy tym smaczna metoda, ja uwielbiam słodkie ziemniaczki 🙂 Wiem, że są bogate w antyoksydanty przez ich pomarańczowy kolorek. Teraz tym bardziej będę ich poszukiwać 🙂

    • Rytmy Natury

      To dobrze, że Ci smakują bo nie każdy je lubi właśnie ze względu na tę słodkość. Ja muszę mieć na nie ochotę żeby je zjeść 🙂

  • Bardzo ciekawy post 🙂

    • Rytmy Natury

      😉

  • Mam wrzody żołądka, ale nie wiem czy bym się przemogła do słodkich ziemniaków…

    • Rytmy Natury

      🙂 Rozumiem doskonale, są jednak dość słodkie i nie każdemu mogą smakować…Można je wplatać w różne pasty do smarowania chleba, w tym sprawdzają się wyśmienicie.

  • Mało mówi się jeszcze o batatach. W Polsce są niezbyt popularne, a szkoda!

    • Rytmy Natury

      Tak zauważyłam to. Niektórzy nawet wyśmiewają jego prozdrowotne wartości, miałam okazję się z tym już spotkać…no ale to ich problem 😉

  • Ciekawy wpis, pozdrawiam 😀

    • Rytmy Natury

      uwielbiam takie komenty 🙂

  • Uwielbiam bataty, ale o ich właściwościach nie miałam pojęcia! Teraz lubię je jeszcze bardziej:)

    • Rytmy Natury

      To i tak nie wszystkie ich pozytywne właściwości 😉

  • Dobrze wiedzieć, ponieważ uwielbiam bataty! zwłaszcza pieczone 🙂 pyszne warzywo, u nas wciąż niedoceniane, pewnie ze względu na dość wysoką cenę

    • Rytmy Natury

      Jest niedoceniane i wielu podchodzi do niego jak do byka a bo nie polskie i takie tam bzdedy, a naprawdę warto 🙂

  • Na pewno wyślę link do tego wpisu mojej kuzynce, która choruje na cukrzycę. Myślę, że wrzody żołądka to niestety bardzo powszechny problem w dzisiejszych czasach, więc na pewno będę pamiętać o tej metodzie ze słodkimi ziemniakami 🙂

    • Rytmy Natury

      Tak powszechny i dziwne, że obecnie wszyscy kojarzą je z obecnością helicobacter, która de facto siedzi w każdym z nas i dopiero w niekorzystnych warunkach zaczyna powodować wrzody, choć to też nie do końca jest wiadome…ostatnio spotkałam się z ciekawą informacją, że powiązanie tej bakterii ze wrzodami było celowe i tak naprawdę ona ich nie powoduje…

  • Nie jadłam jeszcze batatów, ale Twój post to garść powodów, dla których warto uwzględniać je w menu.

    • Rytmy Natury

      Pora spróbować 🙂

  • Same dobre wiadomości, uwielbiam pieczone bataty, albo dobrze doprawione puree 🙂

    • Rytmy Natury

      Podziel się przepisem na te pyszności 😉

  • Troszkę zdrowej egzotyki nigdy za wiele 🙂 Bataty stają się coraz bardziej popularne, Polacy chyba się do nich w końcu przekonali – i bardzo dobrze, wyjdzie tylko na zdrowie 🙂 Pozdrawiam!

    • Rytmy Natury

      Przekonują się choć traktują jak zwykłe warzywo nie wiedząc o ich cennych właściwościach…

  • JanuszP

    Dla mnie toto za słodkie…

    • Rytmy Natury

      Bywa i tak 🙂 W postaci frytek pochlapanych sokiem z cytryny są mniej słodkie niż gotowane. Takie lubię najbardziej

  • Uwielbiam słodkie ziemniaki 🙂

    • Rytmy Natury

      🙂 Ja też i to bardzo

  • Przyznam Ci się, że jeszcze nigdy nie próbowałam słodkich ziemniaków, chociaż ostatnio, co idę na zakupy to natykam się na nie chyba w każdym sklepie. Muszę w końcu je kupić i spróbować.

    • Rytmy Natury

      Wczoraj robiłam z nich frytki, normalnie cudo w gębie 😉 nawet moja córa zjadła co podchodzi do batatów bykiem 😉

  • U mnie były dzisiaj w postaci pieczonych ćwiartek z dodatkiem domowej pasty z bakłażana! Połączenie smaków może dziwne, ale kiedy spróbowałam, nie mogłam się opanować ;p

    • Rytmy Natury

      Pysznie zabrzmiało 🙂 Zdradzisz jak robisz tę pastę z bakłażana?:) Musi być wyśmienita…