Cykoria to fantastyczna zamiast kawy historia -
cykoria

Cykoria to fantastyczna zamiast kawy historia

Cykoria a ściślej jej korzeń to świetna i zdrowa alternatywa dla naturalnej kawy z kofeiną. Bogactwo jej smaku i zdrowotnych walorów odkryłam jak poszukiwałam napoju, który zastąpiłby pitą kiedyś przeze mnie kawę. Nie chodziło mi o kopa, gdyż tego mi nie potrzeba ale o SMAK! Kawy nie pijam już od jakiegoś czasu a dlaczego wyjaśniam w artykule: „Osiem powodów dlaczego nie piję kawy”.

Brakowało mi jednak aromatu i smaku codziennej popołudniowej kawki. Przetestowałam więc „kawę” z cykorii.Nazwa kawa jak wiadomo zarezerwowana jest wyłącznie dla napoju sporządzanego z nasion kawowca. Posługuję się tą nazwą w artykule na zasadzie pewnego skrótu.  Wspominam o tym bo niektóre osoby mają fioła na tym punkcie czego nie rozumiem. Lubię zabawę z językiem i ogranicza mnie w tym przypadku jedynie własna wyobraźnia.

Ok przechodzę do sedna tematu…

Cykoria zawiera inulinę – cenny prebiotyk

Kawę z cykorii otrzymuje się z suszonego korzenia rośliny i najcenniejszym według mnie jej składnikiem jest inulina czyli naturalny prebiotyk.

cykoria

Prebiotyki potrzebne są w naszym organizmie aby nakarmić pożyteczne bakterie takie jak Lactobaccillus czy Bifidobacterium, które natomiast dostarczamy z zewnątrz z pomocą probiotyków. Szerzej o naturalnych probiotykach piszę w artykule: „Naturalne probiotyki niezbędne dla Twojego zdrowia i urody”.

Tak więc aby te pożyteczne bakterie rozwijały się i sobie dobrze żyły w naszym organizmie trzeba zapewnić im wartościowe jedzonko a inulina zawarta w cykorii właśnie nim jest. Nie jest trawiona tylko fermentuje w jelitach i stanowi pożywkę dla Twoich milusińskich. Tym samym inulina przyczynia się do wzmocnienia odporności.

Inulina doskonale zapewnia uczucie sytości chociaż sama jest niskokaloryczna. Dlatego też sprawdza się podczas odchudzania. Dodatkowo wspomaga perystaltykę jelit, reguluje wypróżnienia co jest zasługą zawartego w niej błonnika.

Mój sposób na goryczkę występującą w kawie z cykorii

Jak widać więc taka kawka z cykorii ma same zalety. Żeby nie było zbyt słodko to w napoju czuć posmak goryczki. Jeśli jest to napój dobrej jakości to trzeba się z tym liczyć. Moim sposobem na tę goryczkę jest dodanie mleka roślinnego: sojowego, ryżowego, owsianego czy innego. Przemysłowego mleka krowiego nie spożywam w ogóle z powodów, które przytaczam we wpisie: „Szkodliwe mleko? Jak w końcu jest z tym mlekiem?”.

Inulina jest błonnikiem łatwo rozpuszczalnym w związku z tym posiada właściwości obniżające poziom glukozy we krwi oraz zwiększające wchłanialność składników mineralnych szczególnie wapnia i magnezu.

Cykoria a raczej kawka z jej korzenia jak na mój gust mimo, że czuć posmak goryczki jest słodka, właśnie przez inulinę. Od lat nie piłam słodzonej kawy czy herbaty i jak dla mnie to taka poobiednia przyjemność. Oczywiście można pić ją częściej nawet, kilka razy dziennie. Nie zauważyłam żadnych dolegliwości pijąc tę kawkę z cykorii. Dzięki niej mój poobiedni rytuał delektowania się smakiem kawy został zachowany. Zawsze był dla mnie przyjemną chwilą odprężenia.

cykoria

Kawa z cykorii zabielona mlekiem roślinnym

Jeśli ktoś chce może ją dosłodzić miodem czy innym naturalnym, zdrowym słodzidłem. Mi zdecydowanie wystarczy naturalna słodycz kawki a miód wolę jednak zupełnie zimny, na surowo co by pod wpływem wysokiej temperatury nie stracił swoich właściwości a że kawę pija się gorącą miód niestety staje się jałowy.

Kaw z cykorii jest dostępna niezliczona ilość. Najlepiej próbować i wybrać tę która będzie Ci smakowo odpowiadała bo jednak pod tym kątem się różnią.

Pamiętaj jednak o czytaniu etykiet!!

Można czasem natknąć się na coś niekoniecznie zdrowego.

Ostatnio trafiłam na kawę w skład której wchodzi cykoria i żeń-szeń. Ma ona konsystencję podobną do galaretki oraz  bardzo prosty i przyjazny skład. Łyżeczką nie da się tego jeść bo jest zbyt gorzka ale po rozpuszczeniu  w wodzie i dodaniu mleka roślinnego jest wyśmienita. Nawet ma działanie energetyzujące, może przez żeń-szeń ale w składzie jest go jedynie 1%.

cykoria

Cykoria to jeden z pomysłów czym zastąpić kawę z kofeiną.  Jak już wspominałam nie chodzi mi o kop i kofeiny  nie potrzebuję. Znam inne, zdrowsze i bezpieczniejsze sposoby na podkręcenie energii. Za to ważny dla mnie jest smak. Z powodzeniem można pić zieloną herbatę bo efekty są świetne jednak ona nie smakuje podobnie do kawy. Natomiast kawa z cykorii to dla mnie strzał w dychę i pozostanę przy niej na długo. Znając jednak swoje eksperymentatorskie zapędy  będę próbowała wielu takich kaw aby porównywać ich smaki.

Znasz już pozytywne strony kawy z cykorii. Jeśli nie chcesz rezygnować z prawdziwej kawy, nie zaszkodzi popijać sobie również i kawy z cykorii. Być może nadejdzie taki dzień, że to Ci w zupełności wystarczy…

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Informacje zawarte na blogu są moimi subiektywnymi dociekaniami, obserwacjami i z chęcią się tym dzielę.

  • Lawenda

    Bardzo dziękuję za ten ciekawy artykuł. Właśnie czegoś takiego szukałam czym zastąpić tradycyjną kawę. Teraz zacznę myszkować w poszukiwaniu dobrej kawy z cykorii. Pozdrawiam serdecznie! P.S Oczywiście czekam na kolejne odkrycia w kwestii kaw:)

    • Rytmy Natury

      🙂 Powodzenia w poszukiwaniach w takim razie.

  • Geralt

    Udało mi się ograniczyć picie z 3-4 mocnych kaw do 1 max 2. Obecnie chciałbym zrezygnować z tego przepysznego nałogu na stałe:) Mogłabyś wymienić jakieś sprawdzone kawy z cykorii?

    • Rytmy Natury

      I dobrze Geralt, kawa do niczego człowiekowi nie potrzebna, wręcz przeciwnie. Nie będę tutaj reklamować poszczególnych kaw 😉 Poszukaj w sklepach ze zdrową żywnością np. w rossmannie można znaleźć wiele ciekawych produktów…;)

  • Cieszę się, że trafiłam na ten wpis. Chciałabym zastąpić czymś tradycyjną kawę i widzę, że kawa z cykorii będzie tutaj idealnym rozwiązaniem. Na pewno ją przetestuję 🙂

    • Rytmy Natury

      Na pewno będzie lepsza niż tradycyjna kawa. Jak przestałam pić kawę po prostu lepiej się czuję. Nie zamierzam nikogo namawiać do zaprzestania picia kawy ja podjęłam taką decyzję i jestem z tego bardzo zadowolona. Nie chce mi się też debatować nad „wartościami” kawy. Jednak jak podjęłaś taką decyzję to kawa z cykorii może stać się Twoim dobrym przyjacielem. Moim się stała i bardzo się cieszę z takiego obrotu sprawy 🙂

      Życzę powodzenia

  • Ja nie pijam normalnej kawy, ale bardzo lubię Inkę, kawę z cykorii też bardzo lubię 🙂 są pyszne i zdrowe – mniam <3

    • Rytmy Natury

      Kawy Inki nie piję ale cykoria teraz to codzienny rytuał 🙂

  • Ciekawy zamiennik kawy, przynajmniej zdrowszy.

    • Rytmy Natury

      Nie tyle zdrowszy co wręcz bardzo zdrowy. Kawa tradycyjna ze zdrowiem nic wspólnego nie ma choćby kawosze wymyślali jakieś antyoksydanty itp. Kofeina sama w sobie zdrowa nie jest, więcej nie trzeba szukać…

  • Nie pije kawy, wiec nie mam problemu- wole rożne zielone herbaty

    • Rytmy Natury

      Zielona herbata też zawiera kofeinę ale w małej ilości, za to jest jednym antyoksydantem. Pod warunkiem, że jest to dobrej jakości zielona herbata 😉 a najlepiej ekologiczna.

  • Szukam właśnie czegoś, czym mogłabym zastąpić akwę, bo pijam jej ostatnio stanowczo za dużo.

    • Rytmy Natury

      I jak Agnieszko udało się zmniejszyć ilość pitej kawy?

  • Anka

    słyszałam, ze jej picie jest dobre na cellulit:)

    • Rytmy Natury

      I faktycznie jest 🙂

  • Gosia

    Cykoria jest ok, w smaku, działania pobudzającego nie zauważyłam, znalazłam znacznie lepiej działający od niej Gold żeń– szeń complex i jest super. Prawie zapomniałam już o zmęczeniu i braku koncentracji, które mi doskwierały, wzrosła też moja kondycja fizyczna, czuję się jakbym miała naście lat, nawet po całym dniu pracy. Jak dla mnie żeń- szeń to najlepszy możliwy „energetyk”

    • Rytmy Natury

      Jak pisałam Gosiu nie chodzi mi o kopa bo mi on niepotrzebny 😉 Cykoria zawiera inulinę i dlatego po nią sięgnęłam, to wspaniały prebiotyk i bardzo ważny dla naszego organizmu. Żeń-Szeń jest ok również ale to nie o nim artykuł 😉

  • Cykorię znam jedynie z tego, że mój żółw ją uwielbiał… Ale jednak powinnam się zainteresować 🙂

    • Rytmy Natury

      Żółw pewnie uwielbiał liście cykorii 😉 kawa jest z korzenia, niemniej to jest to samo warzywo 😉

  • Nie piłyśmy lecz z chęcią sprobujemy”-)

    • Rytmy Natury

      Gorąco polecam, to jedno z moich ostatnich odkryć, z którego jestem bardzo zadowolona bo w końcu nie brakuje mi smaku kawy 😉

  • Monika

    Co prawda kawy nie piję, ale cykorię miałam w planach kupić;)

    • Rytmy Natury

      Świetna sprawa, elegancko reguluje przemianę materii, jest zdrowa no i bezkofeinowa 🙂

  • titka56

    Ja nie przepadam za cykorią 🙁 ostatnio poranną kawę zastępuję sobie wodą z kofeina veroni energy. BArdzo dobra, i nie zawiera cukru,

    • Rytmy Natury

      No nie każdy lubi. Ja kofeinie już dawno powiedziałam NIE…

  • andromeda

    Lubię cykorie, ale nie zamiast kawy. Od kawy oczekuję pobudzenia i tego samego chciałabym od jej alternatyw. Piję zieloną herbatę, yerba matę, czasami coś z guaraną albo właśnie wodę z kofeiną, bez cukru i kalorii. Dobrze, że coś takiego jest, bo energetyki z toną cukru to nie dla mnie.

    • Rytmy Natury

      No właśnie a ja traktuję cykorię jako zamiennik kawy ale mi nie potrzebne pobudzenie a tym bardziej sztuczne 😉

  • Asia

    Witam bardzo zaciekawiła mnie Pani tymi zdrowszymi sposobami na podkrecenie energii, może to Pani rozwinąć?

    • Rytmy Natury

      Przede wszystkim ruch i aktywność fizyczna 🙂 zdrowe odżywianie bez przejadania się, zupełna rezygnacja z cukru białego, zamiast tego owoce, miód 🙂 to tylko niektóre sposoby ale wydaje mi się, że najważniejsze 🙂 Można skubnąć też kosteczkę czekolady ok 85% i powyżej aby nie za dużo, kawa żołedziówka, herbata yerba mate /ja nie piję bo mnie nawet za bardzo pobudza ;)/ za to popijam zieloną też świetna…

  • inna

    Super stronka!:) A zielona herbata ponoc zawiera fluor.. ?

    • Rytmy Natury

      Tak zawiera, ale te ilości są znikome. Lepszy taki fluor z zielonej herbaty niż ten stosowany codziennie w pastach do zębów 🙂