Propozycja na tani, dietetyczny obiad czyli zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami podana!

Dietetyczny obiad a przy tym niewiarygodnie tani to świetna propozycja nawet dla dużej rodziny. Praktycznie za darmochę nakarmisz całą rodzinę a co najważniejsze zdrowo i smacznie! Zapiekanka ziemniaczano pieczarkowa należy do jednych z  moich ulubionych dań. Połączenie ziemniaków z pieczarkami to strzał w dychę. Przygotowując ją po raz pierwszy miałam mieszane uczucia co do jej walorów smakowych jednak nieuzasadnione. Wydawało mi się, że tak prosta potrawa raczej smaczna nie będzie ale na moje szczęście zostałam pozytywnie zaskoczona.

Zapiekana z dodatkiem dipu czosnkowo-koperkowego jest wyśmienita. Potrawa z owym dipem doskonale współgra smakowo. Mimo, że czuć czosnek to danie jest delikatne a porcja wystarczy aby się konkretnie najeść. Jest to przepis na szybki dietetyczny obiad, którego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu tak pracy jak i czasu.

Potrzebne składniki na 1 dużą blachę

  1. ok. 6 dużych ziemniaków
  2. ok. 5 cebul
  3. ok. 10 pieczarek
  4. papryka słodka
  5. papryka ostra
  6. zioła prowansalskie
  7. pieprz ziołowy
  8. sól czosnkowa
  9. oregano
  10. sól nierafinowana
  11. olej kokosowy lub masło

Przygotowanie

  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ewentualnie posmaruj olejem kokosowym lub masłem. Na papier ułóż dość gęsto ziemniaki pocięte w ósemki lub grubsze plastry. Można wcześniej trochę obgotować ziemniaki a potem krócej zapiekać. Posyp przyprawami: papryką słodką i ostrą, sola czosnkową, ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym, oregano. Na ziemniaki połóż troszkę masła lub oleju kokosowego.
  • Następnie pokrój pieczarki w plasterki i obficie posyp nimi ziemniaki. Podczas pieczenia mocno się kurczą więc nie ma co ich żałować.  Dociśnij pieczarki do ziemniaków i połóż na nie cebulę pokrojoną w piórka. Wszystko posól do smaku i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 40 minut.
  • Potrawę trzeba sprawdzać żeby czasem się nie przypalił. Jak cebulka i ziemniaki będą miękkie można wyciągnąć z piekarnika. Teraz następuje najprzyjemniejsza chwila, nałóż sobie na talerz odpowiednią ilość, może być i dużo bo to naprawdę jest pyszne i wcześniej przygotowanym dipem czosnkowo koperkowym polej danie. Ten pożywny ale zarazem dietetyczny obiad ze względu na prostotę, szybkość wykonania i walory smakowe stanowi częste i lubiane danie w mojej kuchni. Polecam więc gorąco a na pewno się nie zawiedziesz.

dietetyczny obiad

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz