Domowy przecier pomidorowy pachnący słońcem, szalenie zdrowy

Domowy przecier pomidorowy pachnący słońcem, szalenie zdrowy

Domowy przecier pomidorowy to sama kwintesencja letniego smaku pomidorów czyli to co można wydusić z nich najlepszego.Ten rok przyniósł mi obfite zbiory pomidorów, mimo tego iż nie miałam doświadczenia w ich uprawie.  Dodatkowo grad, który wyrządził szkody również i w brzoskwiniach nie oszczędził pomidorów. Na szczęście te, które  dojrzały, jako jedyny defekt posiadały czarne dziurki i to też nie wszystkie. Tak więc jak pomidory zaczęły dojrzewać po prostu mam ich nadmiar. Postanowiłam robić z nich domowy przecier pomidorowy. Taki swojski, domowy, bez żadnych dodatków i konserwantów. Z przecieru pomidorowego natomiast robię domowy ketchup. Tego kupnego nie jadam, skład jest odstraszający. Ocet spirytusowy, biały cukier i inne nieciekawe dodatki. Ponad to domowy ketchup, którego jednym ze składników jest ocet jabłkowy zamiast spirytusowego smakuje wyśmienicie i te wszystkie kupne ketchupy się chowają.

domowy przecier pomidorowyW ogóle bardzo dużo używam w kuchni przecieru pomidorowego. Pomidory zawierają cenny likopen – przeciwutleniacz o właściwościach antyrakowych, chroniących przed chorobami układu krążenia. Likopen najlepiej przyswajalny jest po podgrzaniu więc przecier pomidorowy i to na dodatek z własnych pomidorów jest bezcenny. Pozwoliłam dojrzeć moim pomidorom jak najbardziej i zabrałam się za przecieranie maszynką. Bardzo pomocna rzecz jeśli chcemy ułatwić sobie pracę.

domowy przecier pomidorowy

maszynka do robienia domowego przecieru pomidorowego

Maszynka do przecieru pomidorowego radzi sobie całkiem dobrze. Przeciera bardzo dokładnie i pozostawia naprawdę niewielką ilość odpadów. Pomidorów nie muszę parzyć, wystarczy je pokroić i wrzucać do maszynki ze skórkami. Maszynka jest wygodna, łatwo się myję pod warunkiem, że robimy to od razu i nie pozwolimy jej zaschnąć po pracy. Osobiście jestem z niej bardzo zadowolona i teraz robienie domowego przecieru pomidorowego jest dla mnie przyjemnością, ot taką zabawą.

Konsystencja domowego przecieru pomidorowego widoczna jest na powyższym zdjęciu. Właśnie tak przeciera owa maszynka 🙂 Jak dla mnie całkiem dobrze. Po przetarciu gotuję otrzymaną papkę aby ją zagęścić odparowując część wody. Czas gotowania zależy od ilości wody oraz od stanu gęstości jaki chcemy osiągnąć, to już wedle własnego uznania. Następnie przelewam gorący przecier do wyparzonych wrzątkiem słoików, zakręcam i chwilkę jeszcze gotuję słoiki w garnku.

domowy przecier pomidorowyTak się bawię aż wyczerpią mi się pomidory, których nie jesteśmy w stanie skonsumować. Póki pogoda dopisuje mam codzienną „dostawę” warzywek z ogródka 🙂 więc nazbiera się ich dość pokaźna ilość. Przecier pomidorowy robiony w taki domowy sposób smakuje mi tak, że wylizuję po nim garnek, żal go zmywać 🙂

Myślę, że nawet nie mając własnych pomidorów warto robić przecier. Ta pora roku obfituje w nie więc można to wykorzystać. Jeżeli chodzi o warzywa, których nie uprawiam sama, przed spożyciem urządzam im kąpiel kwasowo-zasadową, najpierw w roztworze octu z wodą następnie w roztworze sody oczyszczonej z wodą. Taka kąpiel usuwa, bakterie, grzyby oraz pestycydy ze skórki. Niestety sama woda sobie z tym nie poradzi. Najlepiej posiadać własne sprawdzone źródło ekologicznych warzyw ale z tym nie jest tak łatwo. Rolnicy na wsiach również pryskają uprawy więc najpewniejsza jest własna, choć nie każdy ma ku temu warunki. W sklepie Lidl można dostać ekologiczne warzywa, są nieco droższe jednak wydaje mi się , że bezpieczniejsze.

No cóż przyszło nam żyć w takich czasach gdzie o organiczne produkty jest bardzo trudno. Trzeba sobie z tym radzić jak najlepiej potrafimy, wszak chodzi tu o nasze zdrowie i życie a któż nie chciałby żyć długo i w dobrej formie? Tak naprawdę na wiele rzeczy mamy wpływ, wystarczy trochę chęci, dociekliwości. Nie trzeba wszystkiego robić od razu tylko zaczynać małymi kroczkami, choćby od eliminacji białej mąki, cukru i soli z diety i codziennie coś nowego. Można sobie postanowić, iż nie będzie się spożywało przetworzonych, sklepowych produktów lub przetwarzało samodzielnie w warunkach domowych z zastosowaniem jak najbardziej przyjaznych i ekologicznych składników, choćby robiąc taki przepyszny naturalny dżem brzoskwiniowy bez dodatku cukru.

Jestem szaloną zielarką, ogrodniczką, podróżniczką i natury wszelakiej miłośniczką, pasjonatką naturalnej pielęgnacji urody, zdrowego odżywiania oraz aktywnego życia. Zajmuję się również ogrodnictwem i uprawą roślin doniczkowych w tym ukochanych storczyków. Na moim kanale na YT znajdziesz wiele filmów związanych z tą tematyką.

12
Dodaj komentarz

avatar
10 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Jak zrobić domowy ketchup? - Rytmy NaturyTa fasolka po bretońsku jest mega zdrowa i nie wzdyma !! - Rytmy NaturyMoje blogowanie trwa już dokładnie rok! - Rytmy NaturyJak zrobić spaghetti bez mięsa aby było smaczne i pożywne - Rytmy NaturyZrób zapiekanki z bakłażana i zapomnij o glutenie! - Rytmy Natury Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
trackback

[…] użyjemy pomidorów należy je potraktować jak w przypadku robienia przecieru pomidorowego. Można również  je najpierw pokroić , obgotować /ok 30 minut/ a następnie przetrzeć przez […]

trackback

[…] przecier pomidorowy, pogotuj ok 5 minut i wsyp przyprawy. Przyprawiaj i […]

trackback

[…] roku, gdzie mogłam obdarowywać znajomych i jeszcze robić przeciery o czym pisałam w artykule: „Domowy przecier pomidorowy” . No cóż taki urok ogrodniczego […]

trackback

[…] litr przecieru pomidorowego własnej produkcji lub kupnego dobrej jakości. Można również użyć passaty pomidorowej lub […]

trackback

[…] miseczki wlewamy przecier pomidorowy lub passatę. Dodajemy przyprawy: bazylię, oregano, sól, pieprz, zioła prowansalskie. […]

Magda
Gość
Magda

Dziękuję 🙂

Magda
Gość
Magda

Dzień dobry 🙂 Bardzo fajny blog 🙂 Wkręciłam się od rana i czytam 😉 Mam pytanie. Czy można prosić o bardziej szczegółowy opis jak usuwać pestycydy i inne świństwa z warzyw i owoców (proporcje wody, sody i octu, czas moczenia itd.)?

Andrzej
Gość
Andrzej

No tak, teraz to na łatwiznę się idzie. Ja przecieram przez sito 🙂 ale urządzenie fajne moze się skusze. Mam dużo pomidorów z działki i co roku robię przeciery, po 100 słoików. Pychotka i zdrowe. Dodaję jednak trochę soli, bo widzę że Ty nie dodajesz nic.

Ida
Gość
Ida

Powiem, a właściwie napiszę że przecier wygląda smakowicie. Jestem pomidożercą i wsuwam wszystko co pomidorowe. Dałaś kopa idę robić przecier 🙂

Inline
Inline