Najlepsze flaczki z boczniaków! Jeśli spróbujesz, nie pożałujesz!

Najlepsze flaczki z boczniaków! Jeśli spróbujesz, nie pożałujesz!

Flaczki z boczniaków to świetna alternatywa dla znanych aczkolwiek nie przez wszystkich jadanych flaków mięsnych. Jeśli jeszcze nie znasz tej zupki koniecznie wypróbuj! Zupa smakuje nieziemsko, kusząco pachnie a wygląda jak klasyczne flaczki. Naprawdę, niektórzy nawet się nie połapali, że jedzą wegetariańskie flaczki. Nie chodzi tu oczywiście o odtwarzanie smaku tych tradycyjnych flaków ale o fakt, że potrawa jest bardzo smaczna, prosta i szybka do wykonania.

Warto również wiedzieć, że boczniaki to bardzo zdrowe grzyby, więc należy po nie sięgać jak najczęściej. Np. są źródłem przeciwwirusowych białek, wspomagają odporność organizmu, zawierają wiele witamin w szczególności z grupy B- kwas foliowy, tiaminę, niacynę czy ryboflawinę. Ze względu na zawartość lektyn, boczniaki wykazują zdolność bezpośredniego oddziaływania na komórki rakowe. Ciekawym związkiem występującym w boczniakach jest β-glukan, naturalny polisacharyd odpowiedzialny za stymulację układu odpornościowego. Obniżają również ciśnienie krwi. To jednak tylko niektóre z właściwości zdrowotnych boczniaków, o których wspomniałam przy okazji i w celu zachęcenia do zainteresowania się tym pysznym i zdrowym grzybem. W ogóle uważam, że grzyby traktowane są po macoszemu i niewiele osób wie, że tak naprawdę są bardzo zdrowe i warto wzbogacać o nie nasze dania. Przy tym są niezwykle pyszne i wykwintne.

flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków – składniki

  • 500 g boczniaków
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół małego selera
  • 1 cebula
  • pół łyżeczki suszonego imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka lubczyku
  • 3 ziela angielskie
  • 3 listki laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie 1 łyżka masła
  • 2, 5 litra wody

Flaczki z boczniaków – wykonanie

  • Boczniaki wypłucz pod bieżącą, zimną wodą.
  • Pokrój je w paseczki.
  • Warzywa pokrój w kostkę, marchewkę w talarki.
  • Wszystko uduś w małej ilości wody w garnku pod przykryciem
  • Jak warzywa i grzyby będę miękkie, dodaj resztę wody, ziemniaki pokrojone w kostkę, przyprawy i gotuj nadal aż ziemniaki będą gotowe.
  • Na koniec dodaj sok z cytryny i jeśli chcesz łyżkę dobrego masła prawdziwego.

Ot i cała filozofia przygotowania flaczków z boczniaków. Jak widzisz nie ma tu nic skomplikowanego i zaręczam, że każdemu ta potrawa wyjdzie o ile nie przesoli albo nie przepieprzy. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych o których będziesz mieć okazję przekonać się samodzielnie taka zupka jest niezwykle odżywcza, zdrowa oraz dietetyczna, idealna na utrzymanie smukłej sylwetki. Taka fit potrawa a mimo to spokojnie można się najeść większym talerzem takiej zupy.

Jestem pasjonatką naturalnej pielęgnacji urody, zdrowego odżywiania oraz aktywnego życia. Zajmuję się również ogrodnictwem i uprawą roślin doniczkowych w tym ukochanych storczyków. Na moim kanale na YT znajdziesz wiele filmów związanych z tą tematyką.

Dodaj komentarz

14 komentarzy do "Najlepsze flaczki z boczniaków! Jeśli spróbujesz, nie pożałujesz!"

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Jolanta
Gość

Dziękuje za przepis.Zrobiłam mi i mężowi smakowało.Gorzej z dziecmi no ale im ciężko dogodzić.Pozdrawiam

Kasia
Gość

Do tej pory boczniaki wykorzystywałam tylko na wegetariańskie kotlety, ale chętnie spróbuję Twojego przepisu. Ja kiedyś jeszcze robiłam flaki z kalmarów jako ciekawą alternatywę dla tych tradycyjnych 🙂

Dee
Gość

A właśnie szukałam przepisu na boczniaki, bo juz mam dość smażonych. Super. Pięknie dziękuję

Mlodzi na Dorobku
Gość

Powiem Ci, że do flaków mnie nie przekonasz 😉

Pichceniomania
Gość

Fantastyczny pomysł. Bardzo lubię boczniaki lecz flaczków z nich jeszcze nie jadłam i nie robiłam. Czas to nadrobić. Super przyprawione!

Maria
Gość

Nie miałam pojęcia, że boczniaki są takie zdrowe! Uwielbiam je, ale zwykle jadłam tradycyjnie – w formie smażonych kotletów. Chyba muszę wypróbować ten przepis, bo wygląda apetycznie 🙂

Małgorzata Hert
Gość

Ja je uwielbiam… choć normalnych flaków ie zjem. Twoje wyglądają mega apetycznie

Karina
Gość

Ostatnio bardzo zasmakowały mi boczniaki, dodatkowo przestałam jeść mięso, więc koniecznie zapisuję przepis i będę próbować tych smakowitości <3

roomrebel
Gość

mniom mniom mniom 🙂 uwielbiam boczniaki 🙂

Karolina Niedziela | Sunday\'s Diet
Gość

Mój mąż dałby się pociąć za taki obiad. Może mu zrobię przyjemność na Walentynki 🙂

Mariusz
Gość

Jadłem pierwszy raz w restaurcji Anatomia Smaku w Zagnańsk k/kielc byłem zaskoczony rewelacyjnym smakiem. polecam.

Danka
Gość

Z kurczaka już robiłam ale z boczniaków jeszcze nie, musze spróbowac:-)