O GMO koniecznie musisz wiedzieć to!

O GMO każdy zapewne co nieco słyszał albo przynajmniej trochę o uszy się ubiło. Dla rozjaśnienia sprawy spróbuję przybliżyć z czym się je to GMO. Zapewne doskonale wiesz, że GMO to organizmy genetycznie zmodyfikowane czyli stworzone poprzez manipulację genami i z czystą naturą nie mają nic wspólnego. W sumie to jest jasne i niezaprzeczalne. Skąd więc taki szum wokół tematu? Otóż badania wykazały większe ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych przez ludzi spożywających GMO. DNA tych roślin jest tak odporne, że może przetrwać proces trawienia co stwierdzono we krwi ciężarnych kobiet i płodów [1].

Z badaniami o tyle jest problem, że firmy którym zależy na tym aby GMO było odbierane jako bezpieczne mogą takowe sponsorować. Sam fakt, iż są to rośliny zmanipulowane genetycznie, nie powstałe w procesie naturalnym powinien być wystarczającym powodem aby unikać ich jak ognia.

Firmom zależy aby na etykietach nie było informacji na temat GMO

Cała ta otoczka niedoinformowania jest celowa. Wiele korporacji walczy i to z pozytywnym skutkiem aby na ich produktach nie było wzmianki czy dany składnik to GMO.  Dlatego też warto wiedzieć co najczęściej ulega modyfikacji genetycznej i tych produktów po prostu unikać lub kupować z ekologicznym certyfikatem. Do takich sztandarowych roślin należą m.in. kukurydza, soja, lucerna, rzepak, buraki cukrowe. Oprócz roślin jest to również mleko czy wołowina.

Firmy świadomie pomijają, że w składzie produktów znajdują się GMO

Problem stanowi również fakt, że koncerny świadomie pomijają iż w produkcie znajdują się składniki GMO. Koszty produkcji GMO są pozornie niższe gdyż rośliny te są bardziej odporne na wszelkie choroby, szkodniki, warunki klimatyczne niż rośliny nie modyfikowane. Pozornie dlatego, iż  konwencjonalne uprawianie wcale nie musi być droższe i mniej wydajne. Dla koncernów to droga na skróty. To oszustwo na wielką skalę. Konsument powinien być poinformowany o tym co zamierza spożyć i mieć wolny wybór. Wiele koncernów stwierdza, że GMO są bezpieczne tylko dlaczego nie chcą tego ujawniać na etykietach?? To jest wystarczający powód, żeby nie wierzyć w to rzekome bezpieczeństwo.

Mylące nazwy składników czy produktów

Wielu producentów nadaje swoim towarom nazwy, które zachęcają do kupna. Najczęściej używane nazwy to: naturalny czy bio. Jednak to są tylko nazwy i możliwe, że nie zawierają GMO ale to jest ruletka. Jeśli produkt nie posiada certyfikatu ekologicznego a zawiera soję czy kukurydzę to lepiej dać sobie z nim spokój. Pamiętaj, że producent może sobie nadać taką nazwę produktu jaka mu się podoba a żeby zachęcić często nieświadomego klienta wykorzystuje chwyty typowo marketingowe.

gmo

Uprawy organizmów genetycznie modyfikowanych stają się przyczyną kryzysu ekologicznego

W uprawach GMO powszechnie stosowanym środkiem jest roundup i inne trucizny. Kukurydza i soja są bardzo odporne na działanie pestycydów i herbicydów więc stosuje się ich więcej i coraz to mocniejszych. W ich tkankach znajduje się więc mnóstwo szkodliwych dla organizmu ludzkiego substancji. Ponad to powszechny staje się problem super chwastów, które stają się odporne na roundup czy inne typowe środki stosowane w uprawach GMO i rolnicy zmuszeni są wracać do starszych i o wiele mocniejszych aby się z nimi uporać. Czyli zamiast zakładanego zmniejszenia ilości pestycydów i herbicydów w uprawach GMO, dzieje się odwrotnie.

GMO oraz środki ich ochrony są zaprojektowane w taki sposób aby niszczyć wszelkie życie na czym cierpią pszczoły miodne i inne pożyteczne zwierzęta. Dodatkowo wszelkie chemiczne trucizny stosowane w tych uprawach zanieczyszczają powietrze i wodę.

Produkty ekologiczne i wolne od GMO to świetny pomysł na biznes

Niektórzy już to zauważyli i wykorzystują w swoich modelach biznesowych. Produkują żywność ekologiczną i wolną od GMO. Zastanów się ile można na tym zarobić!! Każdy z nas pragnie wiedzieć co konsumuje, poszukuje więc żywności organicznej, czystej ekologicznie i bez GMO.Stąd to dążenie koncernów wykorzystujących GMO aby nie było obowiązku informowania o tym konsumentów. Wiele osób staje się coraz bardziej świadomymi i koncerny zdają sobie z tego sprawę. Mimo, że rynek produktów ekologicznych rozkwita i ma przyszłość, to producenci związani z GMO tak łatwo nie odpuszczą i należy być czujnym.

Wiele firm dostosowuje się do tego czego konsumenci żądają. Postęp jest widoczny jednak zmiany następują powoli. Przede wszystkim każdy z nas ma prawo wiedzieć co je i czym karmi swoje rodziny. I tym się należy kierować a nie ładować do wózków co popadnie bez większego zastanowienia. Niestety, żyjemy w takim dziwnym okresie, że zanim cokolwiek się kupi trzeba wiedzieć co to jest, dokładnie przeczytać etykietę /co i tak nie daje gwarancji czystości/ i wiedzieć czy towar jest w jakiś sposób powiązany z GMO.

gmo

Jak się wystrzegać GMO?

Na nasze stoły GMO trafia również tylnymi drzwiami. Jak pisałam już wcześniej producenci celowo nie zamieszczają informacji na etykietach. Nie ma co się oszukiwać, że Polska jest wolna od GMO. O nie! Polska importuje tony kukurydzy, rzepaku, soi z różnych zakątków świata. Na fermach zwierzęta karmione są śrutą sojową bo to najtańsze źródło białka. Wszelkie oleje roślinne takie jak kukurydziany, rzepakowy, sojowy, bawełniany są niebezpieczne jak i cukier, parówki, lody, czekolada, alkohol, płatki śniadaniowe, aspartam, ciastka, margaryny, majonezy, makarony. Koncentraty białkowe z modyfikowanej soi dodawane są do wielu produktów w tym kiełbas czy jogurtów. I to tylko część tego w czym może czaić się GMO.

Najlepiej zrezygnować z wszelkiej żywności przetworzonej i samodzielnie przygotowywać potrawy ze składników ekologicznych lub pozyskanych z pewnych źródeł. Nie jest to proste ani łatwe ale to przecież dla naszego zdrowia, jakości i długości życia a to są najwyższe wartości o które należy walczyć bez względu na wszystko.

1. Reprod Toxicol. 2011 May;31(4):528-33. doi: 10.1016/j.reprotox.2011.02.004. Epub 2011 Feb 18. – Maternal and fetal exposure to pesticides associated to genetically modified foods in Eastern Townships of Quebec, Canada. -Aris A, Leblanc S.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz