Jak ubić białka jaj na sztywno i nie stracić przy tym humoru?

Jak ubić białka jaj na sztywno szybko, skutecznie i bez rzucania sprzętem oraz bluzgami? Wszelkie ubijanie zawsze źle mi się kojarzyło. Lubię przygotowywać swoje domowe desery bo łasuch ze mnie przedni i sztywna piana z białek często jest mi niezbędna. Do perfekcji opanowałam już  sztukę ubijania śmietany czym podzieliłam się w artykule „Jak ubić śmietanę na sztywno szybko i bezstresowo?”. Czas teraz na białka.

Jak ubić białka na sztywno – sprzęt

Jeżeli jesteś hardkorowcem i lubisz bryzgi wokoło to ręczna trzepaczka może Cię zadowolić. Osobiście jestem wygodna i nie lubię przesiadywania w kuchni więc upraszczam sobie życie kuchenne jak tylko mogę.  Szkoda mi również cennego czasu, który wolę wykorzystać na inne jak dla mnie ciekawsze zajęcia. Używam więc miksera ręcznego, który jest moim sprzymierzeńcem w wielu kuchennych i żmudnych czynnościach. Do ubijania białek jest idealny. Osobiście ubijam w plastikowej miseczce ale praktycznie każde naczynie się nada oczywiście dopasowane wielkością do ilości białek.

jak ubić białkaJak ubić białka na sztywno – jajka

Kwestia temperatury jajek przeznaczonych na ubicie jest niezwykle ważna. Jajka muszę mieć temperaturę otoczenia, w jakim je będziesz dobijać. Wyciągnij je więc z lodówki na ok 2 godziny przed zamierzonym ubijaniem.

Kolejna ważna rzecz to dokładne oddzielenie białka od żółtka. Nawet odrobina żółtka nie może dostać się do białka bo może zniweczyć to skutecznie Twoje plany. Dla mnie najlepszym sposobem jest uderzenie jajka ostrym nożem i delikatne przelewanie z jednej połówki skorupki do drugiej aż do ostatniej kropli białka.

Jak ubić białka na sztywno – dodatki

Jeżeli masz już oddzielone białka i aby ubijały się szybciej możesz dodać na samym początku szczyptę soli. To świetny sposób i sztywna piana zawsze wyjdzie. Przed samym końcem ubijania natomiast aby piana nie wróciła do swojej poprzednie, ciekłej konsystencji dodaj kilka kropel soku z cytryny.  Wszelkie inne dodatki typu kakao, cukier dodawaj jak piana będzie już ubita na sztywno. W sumie to wystarczy już tylko przemieszać dokładnie łyżką dla uzyskania jednolitej konsystencji.

Ubijanie białek w ten sposób to raptem chwilka. Zanim się obejrzysz a sztywna piana już gotowa. To, że jest ona odpowiednia stwierdzisz, przewracając do góry nogami naczynie. Piana musi się trzymać i nie spływać.

jak ubić białka

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz