Jak ubić śmietanę na sztywno szybko i bezstresowo?

Jak ubić śmietanę tak aby nie kląć przy tym jak szewc? No właśnie…Póki nie znałam sposobu, ubijanie śmietany do deserów stanowiło dla mnie stresujące wyzwanie. A to uparcie nie chciała zmienić swojej konsystencji z lejącej na sztywną a to po ubiciu szybko opadała. W końcu postanowiłam załatwić sprawę metodycznie i udało mi się po wielu eksperymentach dojść niemalże do perfekcji w tej żmudnej i nudnej czynności. Sprawa jest banalnie prosta i obecnie zawsze udaje mi się ubić śmietanę na sztywno. Wyjaśnienia również wymaga stan, który według mnie oznacza „na sztywno”. Mianowicie aby ten stan był zadowalający, po odwróceniu naczynia do góry nogami śmietana nie powinna spływać tylko tkwić sztywno. Jednak z drugiej strony nie można zbyt długo ubijać aby nie powstało czasami masło!

Polub moją stronę na FB aby być na bieżąco

 

Są różne teorie jak ubić śmietanę. Ja stosuję ten sposób, którym zamierzam się z Tobą podzielić i nie zdarzyło mi się aby śmietana się nie ubiła czy zwarzyła.

jak ubić śmietanę

Jak ubić śmietanę na sztywno?

  • do ubijania wykorzystuję śmietankę 30% – taka mi się najlepiej ubija i bardziej mi smakuje niż 36%. Jednak to kwestia osobistych preferencji
  • ubijam mikserem z 2 mieszadłami. Póki co nie znam lepszego urządzenia
  • przed ubijaniem śmietana powinno być dobrze schłodzona. Ja zostawiam taką co najmniej na kilka godzin w lodówce. Aby było szybciej można włożyć ją na chwilę do zamrażarki
  • naczynie do ubijania musi być również schłodzone. Ja ubijam w metalowym garnku bo fajnie trzyma chłód. Przed ubijaniem wkładam go na na kilkanaście minut do zamrażarki. Z naczyniem schładzam również metalowe ubijaki
  • masz już zimną śmietankę i schłodzony sprzęt, przystępujesz więc do kręcenia. Cały proces kręcenia trwa w moim przypadku ok 5 minut czasem dłużej. Najpierw ubijam na wysokich obrotach, potem jak zaczyna gęstnięć, zmniejszam je. Pamiętaj aby nie przedobrzyć z ubijaniem aby nie wyszło masło o czym już wspominałam. Niemniej ta informacja również Ci się przyda gdy akurat chcesz zrobić masło!
  • Wszelkie słodzidła i inne dodatki typu sok z cytryny, kakao czy korab dodaję tak mniej więcej w połowie kręcenia, nie na samym początku. Dodając na samym początku ubijanie było dłuższe, a tak w środku sprawdziło się znakomicie. Na samym końcu natomiast może /ale nie musi/ powodować warzenie się śmietany
  • nigdy nie dodawaj gorących składników do ubijanej śmietany np. stopiona czekolada musi trochę ostygnąć

A co robić gdy śmietana protestuje?

Jeżeli chodzi o ratowanie zwarzonej śmietany to nigdy nie musiałam tego robić, jednak niektóre proponowane sposoby są bardziej pracochłonne niż po prostu spróbowanie od nowa z nową śmietaną. Dlatego sensowniejsze wydaje mi się zakupienie 2 śmietan i w razie wypadku w ubijaniu wykorzystanie tej drugiej. No a jeśli i druga próba Ci się nie powiedzie to należałoby się zastanowić nad rodzajem użytego materiału. Możesz również spróbować dodać na początku ubijania szczyptę soli, ponoć to świetny sposób gwarantujący ubicie śmietany na sztywno, choć ja nie musiałam nigdy z niego korzystać.

Mam nadzieję, że nieco rozjaśniłam Ci jak ubić śmietanę na sztywno. Jeśli będziesz postępować sumiennie według powyższych wskazówek to nie ma opcji aby bita śmietana nie wyszła. Powodzenia więc w ubijaniu śmietany na sztywno! Gdyby wystąpiły jakieś problemy, śmiało pytaj a wspólnie dojdziemy przyczyny.

jak ubić śmietanę

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz