Jak ubić śmietanę na sztywno szybko i bezstresowo? -

Jak ubić śmietanę na sztywno szybko i bezstresowo?

Jak ubić śmietanę tak aby nie kląć przy tym jak szewc? No właśnie…Póki nie znałam sposobu, ubijanie śmietany do deserów stanowiło dla mnie stresujące wyzwanie. A to uparcie nie chciała zmienić swojej konsystencji z lejącej na sztywną a to po ubiciu szybko opadała. W końcu postanowiłam załatwić sprawę metodycznie i udało mi się po wielu eksperymentach dojść niemalże do perfekcji w tej żmudnej i nudnej czynności. Sprawa jest banalnie prosta i obecnie zawsze udaje mi się ubić śmietanę na sztywno. Wyjaśnienia również wymaga stan, który według mnie oznacza „na sztywno”. Mianowicie aby ten stan był zadowalający, po odwróceniu naczynia do góry nogami śmietana nie powinna spływać tylko tkwić sztywno. Jednak z drugiej strony nie można zbyt długo ubijać aby nie powstało czasami masło!

Polub moją stronę na FB aby być na bieżąco

 

Są różne teorie jak ubić śmietanę. Ja stosuję ten sposób, którym zamierzam się z Tobą podzielić i nie zdarzyło mi się aby śmietana się nie ubiła czy zwarzyła.

jak ubić śmietanę

Jak ubić śmietanę na sztywno?

  • do ubijania wykorzystuję śmietankę 30% – taka mi się najlepiej ubija i bardziej mi smakuje niż 36%. Jednak to kwestia osobistych preferencji
  • ubijam mikserem z 2 mieszadłami. Póki co nie znam lepszego urządzenia
  • przed ubijaniem śmietana powinno być dobrze schłodzona. Ja zostawiam taką co najmniej na kilka godzin w lodówce. Aby było szybciej można włożyć ją na chwilę do zamrażarki
  • naczynie do ubijania musi być również schłodzone. Ja ubijam w metalowym garnku bo fajnie trzyma chłód. Przed ubijaniem wkładam go na na kilkanaście minut do zamrażarki. Z naczyniem schładzam również metalowe ubijaki
  • masz już zimną śmietankę i schłodzony sprzęt, przystępujesz więc do kręcenia. Cały proces kręcenia trwa w moim przypadku ok 5 minut czasem dłużej. Najpierw ubijam na wysokich obrotach, potem jak zaczyna gęstnięć, zmniejszam je. Pamiętaj aby nie przedobrzyć z ubijaniem aby nie wyszło masło o czym już wspominałam. Niemniej ta informacja również Ci się przyda gdy akurat chcesz zrobić masło!
  • Wszelkie słodzidła i inne dodatki typu sok z cytryny, kakao czy korab dodaję tak mniej więcej w połowie kręcenia, nie na samym początku. Dodając na samym początku ubijanie było dłuższe, a tak w środku sprawdziło się znakomicie. Na samym końcu natomiast może /ale nie musi/ powodować warzenie się śmietany
  • nigdy nie dodawaj gorących składników do ubijanej śmietany np. stopiona czekolada musi trochę ostygnąć

A co robić gdy śmietana protestuje?

Jeżeli chodzi o ratowanie zwarzonej śmietany to nigdy nie musiałam tego robić, jednak niektóre proponowane sposoby są bardziej pracochłonne niż po prostu spróbowanie od nowa z nową śmietaną. Dlatego sensowniejsze wydaje mi się zakupienie 2 śmietan i w razie wypadku w ubijaniu wykorzystanie tej drugiej. No a jeśli i druga próba Ci się nie powiedzie to należałoby się zastanowić nad rodzajem użytego materiału. Możesz również spróbować dodać na początku ubijania szczyptę soli, ponoć to świetny sposób gwarantujący ubicie śmietany na sztywno, choć ja nie musiałam nigdy z niego korzystać.

Mam nadzieję, że nieco rozjaśniłam Ci jak ubić śmietanę na sztywno. Jeśli będziesz postępować sumiennie według powyższych wskazówek to nie ma opcji aby bita śmietana nie wyszła. Powodzenia więc w ubijaniu śmietany na sztywno! Gdyby wystąpiły jakieś problemy, śmiało pytaj a wspólnie dojdziemy przyczyny.

jak ubić śmietanę

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Informacje zawarte na blogu są moimi subiektywnymi dociekaniami, obserwacjami i z chęcią się tym dzielę.

Dodaj komentarz

31 komentarzy do "Jak ubić śmietanę na sztywno szybko i bezstresowo?"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
trackback

[…] W międzyczasie ubij resztę śmietanki na sztywno. Jak ubijam śmietankę wyjaśniam w artykule „Jak ubić śmietanę na sztywno szybko i […]

trackback

[…] Do perfekcji opanowałam już  sztukę ubijania śmietany czym podzieliłam się w artykule „Jak ubić śmietanę na sztywno szybko i bezstresowo?”. Czas teraz na […]

wczerni
Gość

Szczerze mówiąc nigdy nie miałam z tym problemu, ale zawsze 30% i zawsze z lodówki 🙂

Klaudia Wnuk-Adamczyk
Gość

Przyznam się bardzo lubię bitą śmietanę, właśnie taką naturalną. Jak dla mnie super wpis bo ja kuchara, także będę korzystać z porad. Pozdrawiam

Maciej
Gość

„A co robić gdy śmietana protestuje?”

To może moje zboczenie zawodowe, ale bardzo lubię takie „smaczki” w tekście 🙂

BLWprzepisy
Gość

Właściwie to stosuję się do wszystkich powyższych zasad za wyjątkiem dwóch mieszadeł. Niemniej zawsze wychodzi idealnie.

M-Grabowska
Gość

Świetne rady! Skorzystam na pewno, tym bardziej, że niekiedy mam z tym problem !

Pau Elegancka
Gość

Sprawdzę następnym razem, bo mnie ostatnio śmietana się zważyła

Anna Lena ze Zjem Cię
Gość

Niby taka prosyta czynność – ubicie śmietany, a ile może nam narobić kłpotu 🙂
Nakwiększym grzechem jest dodanie słodkości i innych dodatków na początku ubijnia – szanse, że wyjdzie nam lejąca się żmietana rosną wówczas niebotycznie 😉

Książkowe powroty
Gość

W sumie nigdy nie miałam z tym problemu. 🙂 Biorę mikser i właściwie robi się samo. 😉

ola
Gość

mi zawsze nie wychodzi haha

blog.stabrawa
Gość

Akurat ze śmietaną nigdy nie miałam problemu. Mam mikser-kombajn który ma wielką metalową miskę i jedno spore mieszadło. Robi robotę za mnie 🙂

Ulka
Gość

Na pewno skorzystam, dzieki za wskazówki 🙂

Agnesssja
Gość

Skorzystam przy najbliższej okazji 🙂 Pozdrowienia 🙂

agnesssja.blogspot.com

malyzuk
Gość

ciekawy wpis, na pewno skorzystam 🙂

MintElegance
Gość

nigdy nie miałam problemu z ubijaniem śmietany:D

Daria | bezgrzesznarozpusta.pl
Gość

Ja jestem na etaple ubijania smietanki kokosowej i aquafaby 😉

Ola Brzeska blog
Gość

ee mi jakos zawsze wychodzi xD Jeszcze jak sie doda smietan mix czy jak to tam sie nazywa to jeszcze lepiej

Andzia
Gość

O jej akurat mi to było potrzebne. Wkurza mnie ubijanie śmietany więc zastosuję Twoje wskazówki bo już nie mam do niej cierpliwości 🙂

LIFESTYLERKA - Żyj zdrowo & Aktywnie
Gość

Przyznam się, że bita śmietana, to jedna z 3 rzeczy do jedzenia, których najbardziej nie lubię:). Ale taka ubijaczka przydałaby mi się do robienia naleśników!

Martyna
Gość

Kiedyś miałam mega problem z ubiciem śmietany, gdy kupiłam z jakiejś mało znanej firmy. Jednak tak to jakoś daje radę, jednak cukiernik ze mnie słaby 😀

wpDiscuz