Pewnie często zadajecie sobie pytanie jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców. Decydując się na spożywanie nieorganicznych warzyw i owoców z marketów, osiedlowych sklepów itp.należy bezwzględnie oczyścić ich powierzchnię z pestycydów, herbicydów i innych środków ochrony roślin, które są wybitnie rakotwórcze. Substancje te nie dadzą się zmyć samą wodą, ponieważ są stworzone z myślą o tym aby żaden opad atmosferyczny nie mógł sobie z nimi poradzić. Jeśli chcesz wiedzieć jak usunąć pestycydy, przeczytaj dalszą część wpisu. Można pokusić się o zakup specjalnych środków zmywających pestycydy lecz są one drogie i mało wydajne.
Dodatkowo owe sprzedawane płyny do mycia oparte są głównie na kwasach a one nie radzą sobie z większością pestycydów. Mogą ewentualnie usuwać szkodliwe bakterie. Istnieje sposób znacznie tańszy i skuteczniejszy, choć stosując go nie otrzymamy w pełni czystego organicznego produktu. Niestety chemiczne środki ochrony roślin wnikają również w ich głąb. Warzywa i owoce różnią się wchłanialnością pestycydów. Niektóre są na nie odporne a niektóre chłoną je jak gąbka choćby takie marketowe jabłko to bomba chemiczna. Takich produktów lepiej w ogóle unikać. Pomimo tego jeśli nie mamy dostępu do pewnych, czystych chemicznie produktów taka kąpiel usunie środki ochrony roślin przynajmniej z ich powierzchni.
Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców w takim razie skutecznie i tanio bo to również jest ważne?
Mycie warzyw i owoców w celu usunięcia pestycydów z powierzchni dzieli się na 3 etapy:
1 etap – jak usunąć pestycydy
kąpiel w wodzie o odczynie kwaśnym, która usuwa chorobotwórcze bakterie i grzyby. Roztwór przygotowujemy dodając na każdy litr wody pół szklanki octu. Może to być ocet jabłkowy bądź spirytusowy. Osobiście używam octu spirytusowego. Ocet jabłkowy z moich organicznych jabłek przeznaczam na inne cele. /Jak samodzielnie sporządzić taki domowy ocet jabłkowy dowiesz się z artykułu – Domowy ocet jabłkowy naturalnie fermentowany dobry na wszystko/. Zamiast octu można użyć kwasku cytrynowego 2 lub 3 łyżki na litr wody. W tym roztworze płuczemy warzywa i owoce ok 2/3 minut. W trakcie moczenia przemieszam kilka razy roztwór z zawartością.
2 etap – jak usunąć pestycydy
po wyciągnięciu z poprzedniej kąpieli płuczemy warzywa i owoce w roztworze o odczynie zasadowym, który ma usunąć pestycydy. W tym celu do wody dodajemy sodę oczyszczoną. Na 1 litr wody wsypujemy łyżkę sody. I podobnie jak z kwaśnym roztworem i w tym przypadku kąpiel ma trwać od 2 do 3 minut. Jeśli rośliny były pryskane na powierzchni roztworu można dojrzeć tęczową mgiełkę lub roztwór zrobi się mętnawy.
3 etap – jak usunąć pestycydy
po wykonaniu naszym warzywom i owocom kąpieli kwasowo-zasadowej płuczemy je obficie w czystej wodzie o obojętnym odczynie. Ja to robię pod bieżącą wodą z kranu. Do takiej kąpieli używam dwóch wiaderek. Mogą być również jakieś szklane pojemniki. Potem zlewam roztwory do butelek i wykorzystuję kilkakrotnie. Sałaty takie jak roszponka czy rukola płuczę wkładając do wiaderek sitko, tak wygodniej je wyciągać. Warzyw i owoców, które obieram nie płuczę. Nie jest to jakaś czaso i pracochłonna operacja a jak wejdzie w nawyk będzie nieodczuwalna a pożytek dla zdrowia nieoceniony.
Jadnak staram się wykorzystywać swoje warzywka i owocki, pędzić samodzielnie szczypior czy zioła /miętę i melisę mam latem w ogrodzie/ oraz kupować produkty organiczne. Wystrzegam się również kupowania tych nieorganicznych warzyw i owoców z parszywej dwunastki, które chłoną pestycydy i zastępować je tymi z czystej piętnastki, które są bardziej odporne. Zatem już wiesz jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców i to bardzo prostą i tanią metodą. Mam nadzieję, że wdrożysz ją do swoich codziennych rytuałów.
[…] 29. Jako składnik mieszanki usuwającej pestycydy z warzyw i owoców. Jak sporządzić taką miksturę dowiesz się we wpisie – Jak usunąć pestycydy tanim, skutecznym, domowym sposobem? […]
Dzień dobry,czy w ten sposób oczyszcze szpinak i jarmuz czy w tych przypadkach to niemożliwe?
Oczywiście, że tak 🙂 jak najbardziej. Ja sobie wkładam takie liściaste do sitka i zanurzam je w misce z roztworem 🙂
Dziekuje
Witam,niestety te nasze „sprawdzone źródła ” przyprawiają mnie o bol głowy .Od niedawna mieszkamy na wsi , kupiliśmy duza działkę aby miec swoje plony , mamy tez mini sad.Nie pryskamy niczym dosłownie , jajka mamy od sąsiadów którzy maja swoje kurki .Idylla … a okazuje sie ze jaja z kurzej fermy karmione Bog wie czym …o antybiotykach nie wspomnę sa zdrowsze niz te sąsiadów … powód ? Ludzie w Polsce czy tego chce czy nie pala śmieciami w swoich piecach … sadze te osadzają sie na roślinach ,ziemi skażające ja duzo poważniej niz pestycydy :/wiec wiejskie ogródku ,wiejskie sady …… Czytaj więcej »
Niestety nie jest dobrze ale trzeba wszelkimi metodami ograniczać kontakt z toksycznymi substancjami na ile tylko się da. Wiadomo, że wszystkiego nie jesteśmy w stanie ominąć ale jeśli nie mamy dostępu do produktów ekologicznych /co też jest dyskusyjne jak piszesz/ warto mimo wszystko przeprowadzić taką kąpiel.
A czy pestycydy przenikają przez skórkę owoców i warzyw? Czy, że jeżeli owoce i warzywa obierzemy ze skórki, to nie są wtedy „skażone”?:)
Przenikają w tkanki i to zależy od rodzaju warzywa czy owoca i jego podatności na tzw. pozostałości pestycydów i jeśli są to rośliny odporne na te pozostałości to usunięcie ich z powierzchni niweluje problem, jeśli nie są tak jak np. jabłka, lepiej w ogóle takich z niepewnych źródeł nie ruszać.
[…] do przeprowadzenia kąpieli kwasowo-zasadowej w celu usunięcia herbicydów i pestycydów z powierzchni warzyw i owoców. Jak przeprowadzić taką kąpiel piszę w artykule: „Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców szybko i tanio „ […]
Związki takie jak PCB o stwierdzonym rakotwórczym wpływie na Nasz organizm, zostały zakazane i wycofane już dawno, jednak ich powszechność stosowania w owym czasie sprawiła, że ich stężenie w glebie, wodzie powierzchniowej i powietrzu nadal negatywnie wpływa na środowisko i nas samych 🙁
– Warto stosować zabiegi naturalizacyjne.
Nie przypuszczałam, że jabłka chłoną aż taką ilość pestycydów. Uwielbiam jabłka i jem je praktycznie codziennie. Zwykle myję pod bieżącą wodą i wydawało mi się, że to wystarczy.
No niestety takie są fakty, ja np. nie pryskam jabłoni ale jabłka nie są modelowe więc do sklepu by nie poszły tak więc wygląd za walory zdrowotne…
Nie wiedziałam, że to takie proste. Na pewno wypróbuję Twój sposób, bo jednak to bardzo ważne jest… No i podeślę ten post mamie, ona ma bzika na punkcie zdrowej żywności itp, więc na pewno ją zainteresuje ten temat 🙂
To super, że mamie się przyda. Lepsze to niż nie robić nic 😉
W tym roku na działce będę miała mizerne zbiory, ale takie są prawa początkującego ogrodnika 😉 Więc twoja porada bardzo mi się przyda!
Hehe ja w tamtym roku wsadziłam pierwszy raz w życiu pomidory i miałam taakie zbiory, których się nie spodziewałam ale tamten rok był dobry na pomidory. Nie przekreślaj jeszcze zbiorów dopiero wszystko zaczyna hulać 🙂 Można jeszcze wiele warzywek sadzić np. koperek, szpinak, rukola.
cudownie, że trafiłam na ten wpis! słyszałam o oczyszczaniu warzyw i owoców sodą oczyszczoną, ale nie wiedziałam o innych krokach 🙂 dziękuję za dobre rady, teraz wiem, że moje posiłki będą jeszcze zdrowsze
🙂 Proszę bardzo
[…] Zaopatrując się jednak w nią w sklepie i bez certyfikatu eko należy najpierw zastosować jej kąpiel kwasowo-zasadową, która usunie z powierzchni rośliny ewentualne pestycydy i […]
A jakiś sposób na mięso?
Na mięso nie ma sposobu, jeśli musisz je jeść to najlepiej zaopatrywać się w ekologiczne.
[…] nie chcemy obierać buraków, najpierw musimy je dokładnie wyszorować a następnie wykonać kąpiel w celu usunięcia ewentualnych pestycydów. Natomiast jeśli posiadamy buraczki kiszone z zakwasu […]
[…] która ma u mnie wiele zastosowań choćby jako składnik domowej pasty do zębów czy do mycia warzyw i owoców z pestycydów. Łyżkę rozpuszczam w 2 lub 3 litrach wody i myję. Wszystkie zabrudzenia schodzą elegancko . […]
najlepiej nie jeść warzyw bo zawierają pestycydy, nie jeść glutenu, nie jeść cukru i soli, nie jeść mięsa…. paranoja!
To są wyłącznie Twoje słowa…
Bo to nie kwestia wiary, wiadomo że najlepiej mieć własne lub organiczne ale jeśli nie mamy do takich dostępu to przynajmniej z powierzchni dobrze zmyć to paskudztwo. Z resztą każda roślina w różnym stopniu chłonie chemikalia o czym pisałam w innych artykułach. Niektóre całkiem nieźle radzą sobie z eliminacją herbicydów czy pestycydów z tkanek choćby awokado.
pozdrawiam
Świetna porada, tanio i mam nadzieję, że skutecznie. Pewnie nie wszytko się usunie ale z powierzchni jak najbardziej. Już wdrażam w życie.
No tak dlatego też jak tylko to możliwe dobrze sięgać po ekologiczne rośliny lub mieć własne 🙂
Nie wierze w cuda Warzywa i owoce szybko chłoną. I napewno wchodzi to w strukturę warzyw.
[…] urządzam roszponce kąpiel kwasowo-zasadowo w celu zmycia ewentualnych pestycydów i środków ochrony roślin. Następnie wykładam wymaganą […]