Jak zrobić lasagne warzywną bez mięsa?

Jak zrobić lasagne warzywną bez mięsa aby smakiem zachwycała i niewiele pracy kosztowała? No właśnie, oto jest pytanie. Generalnie utarło się, że lasagne musi być z mięsem. Jednak sama lasagne jest potrawą dość ciężką i kaloryczną a dokładając do niej jeszcze mięso czynimy z niej danie ciężko strawne i tuczące. Tym razem zaproponuję Ci lekką wersję lasagne, którą możesz zjeść bez obawy  o nadmierne centymetry w biodrach .

jak zrobić lasagne

Jak zrobić lasagne warzywną bez mięsa aby zadowoliła wybredne podniebienia?

Składniki

  • paczka razowego makaronu do lasagne
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku lub kilka garści świeżego
  • dwie garście zielonego groszku
  • 1 papryka czerwona, żółta lub zielona
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • opcjonalnie ser żółty lub mozarella /można użyć serka roślinnego/
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • masło lub olej kokosowy do wysmarowania naczynia

Składniki na sos beszamelowy

  • pół kostki masła
  • 1/2 litra mleka zwykłego lub ulubionego roślinnego
  • 5 łyżek mąki /może być dobrej jakości razowa, kukurydziana itp./
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj szpinak, groszek zielony i resztę warzyw pokrojonych w kostkę. Podduś chwilę do ich miękkości, dodaj przyprawy, wymieszaj. Na koniec posyp czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • W międzyczasie wykonaj sos beszamelowy. Rozpuść masło w rondelku, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Powoli dolewaj mleko i mieszaj do zagotowania. Gdyby sos był zbyt rzadki, wymieszaj mąkę z niewielką ilością zimnego mleka i w taki sposób stopniowo dolewaj do gorącego sosu. Ta metoda zapobiega tworzeniu się grud, gdy wsypuje się samą mąkę bezpośrednio do gorącego sosu. Natomiast gdy  sos będzie za gęsty dolej po prostu mleka. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli lubisz większą ilość sosu beszamelowego w lasagne, przygotuj jego większą ilość. Z podanych przez mnie ilości i tak wychodzi go sporo.
  • Brytfankę najlepiej szklaną, wysmaruj masłem lub olejem kokosowym. Ułóż pierwszą warstwę makaronu /nie trzeba go gotować/. Na makaron wyłóż uduszone warzywa, polej je sosem beszamelowy i posyp startym serem bądź poukładaj plasterki. Postępuj tak z kolejnymi warstwami. Ostatnią,  warstwę makaronu polej sosem beszamelowym i posyp serem bądź poukładaj jego plastry.
  • Odstaw na ok godzinę aby makaron pod wpływem płynów zmiękł
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz lasagne warzywną ok 40 minut. Ja piekę na funkcji góra, dół bez termoobiegu. Sprawdzaj czasami czy wierzchnia warstwa się nie przypala. Ma być rumiana ale nie spalona!
  • Po wymaganym czasie wyciągnij brytfankę z piekarnika i ciesz się pyszną lasagne warzywną bez mięsa

Mam nadzieję, że w przejrzysty sposób opisałam jak zrobić lasagne warzywną bez mięsa. Jednak jak będziesz mieć wątpliwości, pytaj śmiało a postaram się pomóc…

jak zrobić lasagne

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz