Udostępnij

Jod to tajemniczy pierwiastek i krąży wokół niego wiele legend. Śmiało można go nazwać życiodajnym, gdyż jakość i nawet długość naszego życia zależy od jego poziomu w organizmie.

Jod a zdrowie tarczycy

Jakiś czas temu w artykule „Selen i zdrowa tarczyca to żadna jest tajemnica” pisałam jaki wpływ na zdrowie tarczycy ma selen. Teraz czas na jod. Pewnie nie jest Ci obcy fakt, że funkcjonowanie tarczycy ściśle związane jest z jodem. To jego najbardziej znane oblicze. Tarczyca jako gruczoł dokrewny, wytwarza hormony regulujące przemianę materii oraz funkcjonowanie komórek. Trójjodotyronina i tyroksyna to najważniejsze z tych hormonów. Ich wytwarzanie jest pobudzane właśnie przez jod. Gdy istnieją poważne jego niedobory w tarczycy, grozi to jej niedoczynnością oraz innymi problemami metabolicznymi.

Jod niezbędny kobiecym piersiom

Niestety sprawa nie jest taka różowa. Niedobory jodu są powszechne i ludność znacznej części świata na nie cierpi. Żywność przetworzona, toksyczna zaburza wchłanianie jodu. Ten problem dotyczy przede wszystkim kobiet, gdyż oprócz tarczycy, jod niezbędny jest kobiecym piersiom aby były zdrowe. Chociaż rak ma wiele, różnorodnych i często nie poznanych przyczyn to istnieje pewna korelacja między zachorowalnością na nowotwory piersi a spożywaniem pokarmów bogatych w ten pierwiastek [1]

Wszelkie cysty, torbielki znikają po suplementacji jodem.

jod

Jod świetnie zwalcza wszelkie patogeny

Jodyna stosowana jest w szpitalach do dziś jako wszechstronny odkażalnik. Roztwór płynu Lugola rewelacyjnie eliminuje bóle gardła o czym szerzej piszę w artykule: Jeśli ból gardła męczy działaj szybko bo zadręczy !, odkaża rany i likwiduje różne stany zapalne.

Jod wspomaga detoksykację organizmu

Antagonistami jodu są  halogeny takie jak brom, chlor, fluor. Czynią one niewyobrażalne szkody w organizmie. Codziennie masz kontakt z tymi pierwiastkami  choćby poprzez mycie zębów pastą z fluorem, jedzeniem kupnego chleba czy picie piwa ect. Jeżeli poziom jodu jest prawidłowy to owe toksyczne substancje nie mają możliwości gromadzenia się w organizmie. Jod po prostu wspomaga ich wydalanie.

Aby jednak nie obciążać organizmu toksycznymi substancjami warto je eliminować ze swojego otoczenia i życia. Jednym ze sposobów jest przerzucenie się na domową pastę do zębów bez fluoru. We wpisie „Domowa pasta do zębów bez fluoru” podałam przepis na jej wykonanie.

Jod jako skutecznie odmładzający kosmetyk

Jod odmładza skórę, włosy i paznokcie od wewnątrz. Stymuluje regenerację komórek co objawia się gładkością skóry, błyszczącymi włosami, mocnymi paznokciami.

Zapotrzebowanie na jod wzrasta w okresie ciąży i karmienia

Kobiety w ciąży wymagają większych dawek jodu. Niedobór jodu w okresie rozwoju płodu może prowadzić do jego upośledzenia umysłowego. Niestety nie można tego cofnąć poprzez suplementację po urodzeniu i we wczesnym dzieciństwie [2]. Ponad to kobieta jest narażona na niedoczynność tarczycy nawet po porodzie.

Jeżeli kobieta w ciąży ma niedobory jodu wskazana jest suplementacja w celu wsparcia prawidłowego rozwoju komórek nerwowych u płodu jak i dla własnego zdrowia.

Jod można pozyskiwać z niektórych pokarmów

Dobrym źródłem jodu w diecie są organizmy pochodzące z morza: skorupiaki, ryby, warzywa morskie takie jak np. wodorosty, algi, kombu, nori, wakame. Jod znajduje się również w ekologicznym nabiale /mleko, jogurty naturalne, kefiry/ czy w jajkach. Pewne jego ilości można znaleźć w rodzynkach, pestkach jabłek, warzywach ciemnozielonych oraz w śliwkach.

W sezonie śliwkowym wręcz objadam się tymi owocami. Uwielbiam je od dziecka i mimo wielu ostrzeżeń aby nie jeść ich tak dużo bo źle się będę czuła, ja nic takiego nigdy nie odnotowałam. Mogę ich zjeść naprawdę wiele i samopoczucie mam rewelacyjne. Z resztą z propagandą antyowocową spotykam się na każdym kroku.

Dlaczego ludzie tak boją się owoców?? Lepsza sztuka mięsa, kupne ciasteczka czy wódeczka niż 1 banan czy garść śliwek… skąd to się bierze?? Jeżeli jest to jakaś manipulacja to skuteczna.

Sól jodowana nie jest dobrym źródłem jodu

Sól do której sztucznie dodano jod nie tylko nie jest dobrym jego źródłem ale na dodatek jest szkodliwa. Wytwarzanie takiej soli i dodawanie sztucznego, chemicznego jodu i innych substancji jest procesem, który z naturalnej soli czyni twór nie mający nic wspólnego z naturą w związku z czym nie jest przyswajalny przez organizm ludzki.

Suplementacja

Suplementacja jodem musi być natomiast przeprowadzana bardzo rozważnie i najlepiej pod okiem dobrego i znającego się na rzeczy lekarza.  Pewnym rozwiązaniem jest smarowanie sobie skóry płynem Lugola /plamka o średnicy ok 2 cm/. W taki sposób nie ma co się obawiać przedawkowania. Organizm wchłonie tyle ile będzie mu potrzeba.

Na temat jodu jest wiele niejasności, że nadmiar jest zabójczy ect. Nadmiar nam niestety nie grozi a przynajmniej tym nie obcującym na co dzień z owocami morzem. Nie jestem zwolennikiem sztucznej suplementacji. Zdecydowanie bardziej polecam objadanie się tym morskim zielskiem czy rybami i skorupiakami. Problem jednak tkwi w kwestii pozyskiwania tych dobroci. Akweny morskie są zanieczyszczone różnymi toksycznymi substancjami a ryby dodatkowo lubią gromadzić rtęć w tkankach.

Bądź więc tu mądry ale jak?

Nie jest to proste ale zawsze warto szukać rozwiązania. Najlepiej sięgać po ekologiczne ryby i owoce morza. Ja niestety mam pod górkę gdyż żadnego przedstawiciela owoców morza nie tknę, no może te wodorosty ale nie zajadam tego z apetytem. Pozostają mi śliwki, rodzynki, chrupanie pestek jabłek i plamki na przegubach rąk 🙂 ale czy to wystarczy…?

1.The thyroid, iodine and breast cancer Published online 2003 Jul 29. doi:  10.1186/bcr638  

2.Mild iodine deficiency during pregnancy is associated with reduced educational outcomes in the offspring: 9-year follow-up of the gestational iodine cohort.  J Clin Endocrinol Metab. 2013 May;98(5):1954-62. doi: 10.1210/jc.2012-4249. Epub 2013 Apr 30.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

53
0
Skomentujx