Ta kiszona kapusta zasmażana każdego powali na kolana!

Ta kiszona kapusta zasmażana każdego powali na kolana!

Kiszona kapusta zasmażana to potrawa, która rozwala moje kubki smakowe. Jednak żeby smakowała idealnie trzeba podejść do jej przygotowania sposobem. W tym artykule właśnie Ci go zdradzam. W tak przygotowanej potrawie zakochałam się w pewnej czeskiej restauracji. Nigdy nie jadłam aż tak dobrej w Polsce dlatego podpytałam kucharza o przepis. Trochę go zmodyfikowałam i obecnie robię ją tylko według tej receptury, którą się z Tobą dzielę.

Na początek bardzo ważna sprawa. Jeśli pragniesz uzyskać kapustę idealną, musisz zarezerwować sobie trochę więcej czasu tak ok 3 godzin na jej przygotowanie. Im dłużej zasmażana i duszona tym lepsza. Kapusta musi być bardzo miękka i wręcz rozpływać się w ustach.

kapusta zasmazana

Kiszona kapusta zasmażana – składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarna jałowca
  • kilka sztuk ziarna angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki /może być pełnoziarnista żytnia, pszenna, orkiszowa jak również jakaś bezglutenowa/
  • tłuszcz do smażenia /np. olej kokosowy/

Kiszona kapusta zasmażana – przygotowanie

  • kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku. Jeśli jest bardzo kwaśna możesz dodatkowo ją przepłukać
  • pokrój na drobniejsze części
  • na patelni lub w garnku smaż ją na wolnym ogniu z dodatkiem tłuszczu aż zabarwi się na kolor brązowawy, oczywiście często mieszaj aby się nie przypaliła. Ten etap może trwać ok 1 godziny. Lepiej smażyć na małym ogniu.
  • gdy kapusta zrobi się już podrumieniona dolej wodę tak aby tylko ją przykryła
  • dodaj ziele angielskie, listek laurowy, owoce jałowca, pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę
  • duś bez przykrycia aż woda odparuje / jeśli wody będzie już mało a kapusta będzie nadal twarda, dolej powtórnie wody i duś do miękkości i odparowania wody/ ten etap trwa ok 2 godzin.
  • na koniec dopraw solą i pieprzem oraz dosyp mąki i dokładnie wymieszaj

Gotowa kiszona kapusta zasmażana jest mięciutka i łatwo daje się pogryźć. Jest świetnym dodatkiem do obiadu ale my jemy ją również jako samodzielny posiłek np. z kromką pełnoziarnistego swojskiego chlebka, który wypiekam samodzielnie. W artykule Domowy chleb pszenny na zakwasie żytnim znajdziesz przepis na taki pyszny, domowy chleb.Ta kapucha znika z garnka w ekspresowym tempie, niezależnie ile bym jej nie naprodukowała. Zatem jeśli również wielbisz kapustę w każdej postaci koniecznie wypróbuj tego przepisu! Smakuje małym i dużym bez względu na płeć, orientacje i takie tam…

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Informacje zawarte na blogu są moimi subiektywnymi dociekaniami, obserwacjami i z chęcią się tym dzielę.

  • Uwielbiam kapustę w różnej postaci! Do pieczonej karkówki jest idealna!!!

  • ja uwielbiam kapustę zasmażaną a jeszcze, jak piszesz, z ciemnym chlebem…pychota, Dzięki, że zdradzasz swoje tajniki jej przygotowania. Następnym razem spróbuję wg Twojego przepisu

  • Robron

    Ojej wygląda tak, że od razu chce się pałaszować. Pycha…to stary przepis i nie każdy potrafi zrobić dobrą kapuchę…

  • Aneta

    mniam, super 🙂

  • Jeszcze takiej kapustki nie jadłam, dlatego chętnie wypróbuję Twój przepis. Brzmi świetnie.

  • Szczerze przyznam, że jem kapustę rzadko. Jednak za każdym razem jak widzę takie ciekawe przepisy postanawiam sobie, że zacznę to robić częściej. Tym bardziej, że kiszona kapusta jest przecież zdrowa! 🙂

    • Tak jest zdrowa ale najlepiej jedzona na surowo. Na ciepło niestety zabijane są pożyteczne bakterie i witamina C. Ale co tam jadam taką i taką więc dla smaku można sobie pofolgować 😉 pozdrawiam

  • Anna Jeżmańska

    W tym roku jeszcze nie, bo u mnie kapusta jeszcze na polu, więc do ukiśnięcia jeszcze dość daleka droga. Ale przepis fajny. wypróbuję jak ukiszę 🙂