Kremowa zupa buraczkowa niezwykle smaczna i w mig gotowa! -

Kremowa zupa buraczkowa niezwykle smaczna i w mig gotowa!

Kremowa zupa buraczkowa to taka potrawa, za którą poszłabym do piekła. Jej wyrafinowany smak uwiódł moje kubki smakowe i zakochałam się w nim na wieki. Pewnego zimowego popołudnia miałam okazję się nią delektować w niejakiej restauracji i postanowiłam odtworzyć ten smak we własnej kuchni. Przyznam, że udało mi się i jestem z tego niezmiernie dumna. Od tego czasu kremowa zupa buraczkowa stanowi jedno z częstszych dań w moim menu. Nie dość, że prosta to jest niezwykle smaczna i zdrowa a na to zwracam szczególną uwagę przygotowując domowe posiłki. Jeśli choć raz spróbujesz tego wyrafinowanego smaku, zaręczam że będziesz stale wracać po te doznania. Nie kryję, że z kremowych zup tę lubię najbardziej a nie jestem jakąś ich zagorzałą fanką.

zupa buraczkowa

Kremowa zupa buraczkowa – składniki

  • 6 średnich buraków
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól
  • czarny pieprz
  • śmietana 18% lub jogurt naturalny ewentualnie śmietanka roślinna
  • ok. 2 litrów wody
  • sok z ok. połowy cytryny

Kremowa zupa buraczkowa – przygotowanie

  • najpierw przygotuj wywar warzywny z selera, czosnku, korzenia pietruszki, liści laurowych i ziela angielskiego /gotuj wszystko ok 20 minut/
  • dodaj pokrojone w kostkę buraczki, przypraw i gotuj do miękkości
  • jak buraczki będą miękkie, wyjmij ziele angielskie, liść laurowy, seler i korzeń pietruszki
  • wszystko łącznie z buraczkami, marchewką i czosnkiem zblenduj, pamiętaj aby zupa trochę przestygła
  • dodaj sok z cytryny. Dodawaj po trochu i próbuj aby nie przesadzić.
  • ponownie zblenduj
  • przelej do talerzy i dodaj śmietany lub jogurtu, bezpośrednio przed skonsumowaniem wymieszaj
  • jeśli kremowa zupa buraczkowa będzie zbyt mało doprawiona, śmiało możesz zrobić to bezpośrednio na talerzu

Uwagi

  • aby przyspieszyć proces przygotowywania możesz skorzystać z gotowych mrożonych buraczków puree. Smaczniejsza jednak wychodzi ze świeżych
  • lepiej nie przesadzaj z przyprawami czy sokiem z cytryny, zawsze można doprawić na talerzu. Ja lubię np. dość dużo gałki muszkatołowej a nie każdemu może to przypaść do gustu
  • ja blenduję z marchewką i czosnkiem jednak te warzywa możesz wyjąć i zblendować same buraki z wywarem

Jak widzisz przygotowanie tej pysznej kremowej zupy buraczkowej nie jest jakimś mega wyzwaniem. Trzeba tylko uważać przy blendowaniu aby nie napaćkać wokoło żywą czerwienią buraków. Dla pewności zawsze przytrzymuję mocno pokrywę blendera. Nawet sobie nie wyobrażam jakby wyglądała kuchni gdyby pokrywa zawiodła…Dlatego też w przypadku tej zupy lepiej nadaje się blender kielichowy niż ręczny.

zupa buraczkowa

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Informacje zawarte na blogu są moimi subiektywnymi dociekaniami, obserwacjami i z chęcią się tym dzielę.

Dodaj komentarz

6 komentarzy do "Kremowa zupa buraczkowa niezwykle smaczna i w mig gotowa!"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Dorota
Gość

Już jestem po konsumpcji ww. dania ; przeeeee….pyszne !!!
Wywar wolno pyrtał się od rana, potem mały mix i krem gotowy.
Ja podałam z jakiem, udekorowałam kropelkami śmietany i jeszcze dodatkowo podałam kosteczki chleba tostowego podgrzane na maśle. Pycha. Mega wrażenie wzrokowe i smakowe
Ta gałka muszkatałowa, sok z cytryny to kwintesencja smaku w tej potrawie.

Pichceniomania
Gość

Pysznie i mega zdrowo, super przepis. Uwielbiam buraki, myślę, że jak spróbuję to też się zakocham 🙂

Mamuna
Gość

Ależ pysznie wygląda. Nigdy nie jadłam kremu z buraków więc muszę spróbować. Dziękuję za podpowiedź 🙂

wpDiscuz