Udostępnij

Lasagne ze szpinakiem to wbrew swojemu nazewnictwu bardzo prosta i szybka do przygotowania potrawa. Przy tym smakuje nieziemsko i przyznam szczerze, że jestem od niej uzależniona.Ta lasagne to odchudzona wersja lasagne z warzywami, na którą przepis udostępniłam w artykule „Jak zrobić lasagne warzywną bez mięsa?”.  To że jest odchudzona wcale nie znaczy gorsza. Po prostu jak nie mam pod ręką warzyw tylko szpinak, robię tę wersję. Poza tym jest szybsza i łatwiejsza do wykonania ze względu na zdecydowanie mniejszą ilość składników. Jeżeli chodzi o lasagne to kombinuję z tą potrawą podobnie jak ze spaghetti. Łączę i testuję różne składniki aby poznawać nowe smaki.

Zakasaj zatem rękawy i do dzieła!

lasagne ze szpinakiem

Zanim przystąpisz do zabawy z lasagną kilka istotnych uwag

  • Jeżeli używasz szpinaku mrożonego, przed jego duszeniem dokładnie go rozmroź i odciśnij nadmiar wody. Jeżeli się zapomnisz a masz na nią chętkę, odparuj wodę w garnku bez pokrywki. Trochę to jednak trwa. Zdecydowanie wolę pierwsze rozwiązania. Na noc wyciągam szpinak z zamrażarki i rozmrażam w zlewie na sitku. Do rana jest elegancko rozmrożony.
  • Osobiście nie gotuję makaronu. Lasagne ze szpinakiem przygotowują za to wcześniej i pozostawiam ją tak ok godziny przed zapiekaniem. W tym czasie sos beszamelowy i szpinak świetnie zmiękczą makaron. Przegryzą się również smaki. Jeśli nie masz na to czasu oczywiście możesz odpuścić tę czynność. Nie jest ona niezbędnym etapem.
  • Wierzchnią warstwę sera żółtego dodaję dopiero 20 minut przed końcem zapiekania aby się nie przypalił. Osobiście nie lubię przypalonego wierzchu.

Składniki

  • paczka razowego makaronu do lasagne
  • 2 opakowanie mrożonego szpinaku lub kilka garści świeżego
  • 6 ząbków czosnku
  • opcjonalnie ser żółty/można użyć serka roślinnego/
  • 4 kulki mozarelli
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • masło, smalec dobrej jakości lub olej kokosowy do wysmarowania naczynia

Składniki na sos beszamelowy

  • pół kostki masła
  • 1/2 litra mleka zwykłego lub ulubionego roślinnego
  • 5 łyżek mąki /może być dobrej jakości razowa, kukurydziana itp./
  • sól
  • pieprz

Lasagne ze szpinakiem – przygotowanie

  • Na patelni uduś szpinak.  Podduś chwilę do miękkości, dodaj przyprawy, wymieszaj. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Podduś jeszcze chwilę.

lasagne ze szpinakiem

  • W międzyczasie wykonaj sos beszamelowy. Rozpuść masło w rondelku, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Powoli dolewaj mleka i mieszaj do zagotowania. Gdyby sos był zbyt rzadki, wymieszaj mąkę z niewielką ilością zimnego mleka i w taki sposób stopniowo dolewaj do gorącego sosu. Ta metoda zapobiega tworzeniu się grud, gdy wsypuje się samą mąkę bezpośrednio do gorącego sosu. Natomiast gdy  sos będzie za gęsty dolej po prostu mleka. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli lubisz większą ilość sosu beszamelowego w lasagne, przygotuj jego większą ilość. Z podanych przez mnie ilości i tak wychodzi go sporo.

lasagne ze szpinakiem

  • Brytfankę najlepiej szklaną, wysmaruj masłem, smalcem lub olejem kokosowym. Ułóż pierwszą warstwę makaronu /nie trzeba go gotować/. Na makaron wyłóż szpinak z czosnkiem, polej go sosem beszamelowy. Na sos poukładaj plasterki mozarelli i posyp niewielką ilością tartego sera żółtego. Postępuj tak z kolejnymi warstwami. Ostatnią warstwę makaronu polej sosem beszamelowym.

lasagne ze szpinakiem

  • Jak już wspominałam wierzchnią warstwę sera żółtego sypię już w piekarniku, 20 minut przed końcem zapiekania.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz lasagne ze szpinakiem ok 40 minut. Ja piekę na funkcji góra, dół bez termoobiegu.
  • Po wymaganym czasie wyciągnij brytfankę z piekarnika i ciesz się pyszną potrawą.

Zanim jednak spróbujesz lasagne ze szpinakiem, daj jej trochę wystygnąć. Będzie się lepiej kroiła i się nie rozwali. Niby takie nic a smak w taki sposób przyrządzonej lasagne przyprawia o zawrót głowy. Bez kitu! Tak właśnie się czuję jedząc to królewskie danie, bo dla mnie ono jest iście królewskie i basta!!

lasagne ze szpinakiem

16
0
Skomentujx