Udostępnij

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami to szybkie ale wykwintne danie dla całej rodziny. No może nie całej bo niektórzy w żaden sposób nie potrafią polubić szpinaku, czego swoją drogą nie rozumiem. To świetny dodatek do wielu wspaniałych dań, do tego zdrowy, łatwo dostępny i mało wymagający jeśli chodzi o samodzielną uprawę w przydomowym ogródku. Mamy luty i wyobraź sobie, że tego roku korzystam z dobrodziejstw mojego ogrodowego szpinaku na okrągło. Fakt, zima jest nader łaskawa i niech taka pozostanie do samego końca. Niemniej niektóre odmiany szpinaku są odporne na mróz a najniższe temperatury nocne w mojej okolicy wynosiły ok -12 stopni C. Jednak nawet jeśli nie masz swojego szpinaku, do przygotowania tej wspaniałej acz niewymagającej jakiegoś większego zaangażowania, z powodzeniem możesz wykorzystać kupny czy nawet mrożony. Makaron ze szpinakiem i pieczarkami to również świetna propozycja na spotkania ze znajomymi, rodziną czy inne imprezy.

makaron ze szpinakiem i pieczarkami

Szpinak w moim zimowym ogródku. Jak widać śnieg ani mróz mu niestraszny

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami – składniki

  • paczka dobrego jakościowo makaronu /ja stosuję makarony ekologiczne z pełnoziarnistych mąk, Ty możesz użyć jakiego chcesz ale najlepiej w tym celu nadaje się makaron-rurki/
  • 2 garści szpinaku liściastego lub paczka mrożonego
  • 5 ząbków czosnku
  • 8 dorodnych pieczarek
  • tarty ser żółty
  • pieprz
  • sól

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami – wykonanie

  • pokrój pieczarki w kosteczkę i wrzuć na patelnię aby puściły sok
  • następnie dodaj szpinak /liściasty należy drobno posiekać a zamrożony uprzednio rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku/
  • w międzyczasie ugotuj makaron al-dente
  • do podduszonych pieczarek i szpinaku dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj i duś do miękkości pieczarek, jednak nie za długo aby się nie rozpadły
  • posól i popieprz do smaku
  • dodaj makaron i powtórnie wymieszaj
  • zetrzyj ser i na sam koniec posyp nim potrawę jeszcze na patelni
  • daj mu czas aby zupełnie się rozpuścił

Aby potrawa była wegańska i bezglutenowa można pominąć ser żółty lub zastąpić roślinnym oraz użyć makaronu bezglutenowego np. kukurydzianego.

I to wszystko. Makaron ze szpinakiem nie dość, że jest dość oryginalnym daniem to jest niezwykle prosty i szybki do wykonania. No przecież ja tylko takie przepisy Ci serwuję. Ma być pysznie, szybko, prosto i zdrowo. Zatem do dzieła bo jeśli sam tego dania nie spróbujesz to nie poczujesz przyjemności płynącej z jego konsumpcji. A zaręczam, że warto!

makaron ze szpinakiemmakaron ze szpinakiem i pieczarkamimakaron ze szpinakiem

12
0
Skomentujx