Marchewka z cukinią przepis doskonały -

Marchewka z cukinią przepis doskonały

Marchewka z cukinią i przepis na nią powstał w mojej głowie spontanicznie. Ot miałam nadmiar cukinii i nie wiedziałam co z niej zrobić. Dość już miałam placuszków oraz dodawania jej do spaghetti, postanowiłam więc połączyć  cukinię z jakimś wartościowym i zdrowym warzywem. Mój wybór padł na marchewkę. Generalnie bardzo lubię słodkawy smaczek marchwi w potrawach więc doszłam do wniosku, że z cukinią się świetnie skomponuję. Nie myliłam się. Potrawa wyszła przepyszna. Dlatego też nie wahałam się wcale nadając tytuł artykułu – Marchewka z cukinią przepis doskonały, gdyż bez dwóch zdań taki właśnie jest. Abym potraktowała dany przepis kulinarny jako doskonały muszą zaistnieć pewne kryteria. Oto one:

  • powszechna dostępność składników
  • prostota wykonania
  • szybkość wykonania
  • niewielki bałaganik podczas przygotowań
  • niesamowity efekt smakowy

Nie lubię tworzyć ani przyrządzać potraw według skomplikowanych przepisów, w których lista składników nie ma końca, czy trzeba wykonywać mnóstwo jakichś dziwnych czynności. Jeśli czytasz moje artykuły systematycznie pewnie wiesz jaki mam stosunek do przebywania w kuchni i pichcenia. Szczerze się przyznaję, że antykuchenna ze mnie babka. Jednak coś trzeba jeść i to coś ma być smaczne, zdrowe i proste. Sama kocham jedzenie więc nie pozostaje mi nic innego jak po prostu wymyślać proste i szybkie przepisy. Stąd też najwięcej dań przygotowuję z głowy. I tak również powstała marchewka z cukinią przepis doskonały.

cukinia przepis

Marchewka z cukinią przepis doskonały – czego będziesz potrzebować

  • 1 cukinia
  • 4 średni marchewki
  • 4 niewielkie ząbki czosnku
  • 1 okazała cebula
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz

Marchewka z cukinią przepis doskonały – jak wykonać

Żeby danie było jak najzdrowsze unikam smażenia. Jeśli interesuje Cię ten temat zapraszam do zapoznania się z artykułem – Czy smażenie jest zdrowe? O tym lekarz Ci nie powie!. Idąc tym tropem pokrój w kostkę cukinię i cebulę, marchewkę w talarki a czosnek drobno posiekaj. Duś warzywa pod przykryciem na wolnym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości wody /2 łyżki/. Mieszaj aby się nie przypaliło. Jak warzywka zaczną mięknąć dodaj wszystkie przyprawy i duś jeszcze przez chwilę. Wodę dodaje się tylko na początku, potem warzywa puszczają własne soki i w takim sosie wszystko się pięknie dusi. Do tego dania nie ma potrzeby dodawania żadnego tłuszczu. Jeśli jednak upierasz się przy tłuszczu, na sam koniec /jak wyłączysz już źródło ciepła/ możesz dodać łyżkę masła. Nie polecam do tej potrawy oleju kokosowego nierafinowanego gdyż mocno zmienia smak potrawy. Masełko pasuje jak najbardziej ale nie jest obligatoryjne.

Marchewkę z cukinią podaję z tłuczonymi ziemniakami. Takie danie jest bardzo syte a jednocześnie zawiera niewiele kalorii czyli w sam raz na dietetyczny posiłek. Oczywiście jak to bywa z takimi daniami jednogarnkowymi lepsze stają się na drugi dzień jak się przegryzą. Ta potrawa zaskoczyła mnie na tyle, że postanowiłam zamieścić tutaj ten przepis. Generalnie potrawy z cukinii i przepisy na nie, które gdzieś tam podglądałam nie satysfakcjonowały mnie w pełni. Aż tu takie zaskoczenie. Spróbuj a się przekonasz.

Jestem szaloną zielarką, ogrodniczką, podróżniczką i natury wszelakiej miłośniczką, pasjonatką naturalnej pielęgnacji urody, zdrowego odżywiania oraz aktywnego życia. Zajmuję się również ogrodnictwem i uprawą roślin doniczkowych w tym ukochanych storczyków. Na moim kanale na YT znajdziesz wiele filmów związanych z tą tematyką.

22
Dodaj komentarz

avatar
18 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
NataliaAlinaPaulinaMonika WysockaBogna Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Natalia
Gość
Natalia

Genialne w swojej prostocie 🙂
A a propos dodatku tłuszczu dla wchłaniania witamin. U nas od „zawsze” jest dodatek pestek, ziaren i orzechów. Tu sprawdziło się posypanie pokruszonymi pestkami dyni 🙂

Alina
Gość
Alina

Musi być odrobine masełka czyli tłuszczu,żeby vitA się rozpuściła z marchewki

Paulina
Gość

Hit tego lata! Robiłam takie samo jedzonko przez wakacje, zużywając właśnie nadmiar cukinii. Pyycha!

Monika Wysocka
Gość

Podoba mi się pomysł na to połączenie. Jestem coraz bardziej wege, więc to danie będzie idealne dla mnie.

Bogna
Gość

Uwielbiam cukinię! I lubię też gotować z prostych składników – koniecznie muszę wypróbować!

Magda
Gość

Dobry przepis bo czesto brakuje mi pomyslow na cukinie

Jud
Gość

Dwa ulubione smaki w takim pysznym połączeniu… coś cudnego 🙂

Helena
Gość
Helena

Znam ten przepis i sama go stosuję 😛

Anna
Gość
Anna

musi być pyszne. Zapisuje przepis

Ewelina
Gość

Cukinia i marchew to chyba moje ulubione warzywa. Aż dziw, że dotąd nie pomyślałam o tym, żeby je połączyć…

traveLover
Gość

Fajna inspiracja, szczególnie przyda się po ciężkostrawnych świętach 🙂 Pozdrawiam 🙂

Wioleta
Gość

Wygląda pysznie !

Ewa
Gość
Ewa

Wypróbuję! Lubię takie połączenia 🙂

Anna
Gość

Smaczne i zdrowe!

Monika - Paris by Moni
Gość

Uwielbiam takie smaczne, zdrowe i proste przepisy! Bardzo inspirujacy 🙂

Madame Malonka
Gość

Całość jest w 100% w moim klimacie. Ląduje w ulubionych.

Nieidealnaanna
Gość

Bardzo fajny smak, ale niestety przy insulinoopornosci, nie moge takiej marchwi jesc 🙁 szkoda, bo wyglada przepysznie 🙂

To gotują Saudyjskie Wielbłądy
Gość

Nigdy nie robiłam marchewki z cukinią, chyba pora spróbować 🙂

Inline
Inline