Najlepsze owoce na raka – niezwykłe właściwości znanych roślin

Któż z nas nie lubi owoców? Dzisiaj mam ochotę na najlepsze owoce na raka.  W tym przypadku łączy się przyjemne z pożytecznym a takie duo lubię najbardziej. Ty sobie też nie żałuj a dlaczego? O tym się dowiesz z dalszej części artykułu. Jednak zanim przejdę do sedna tematu trochę jak zwykle pomarudzę wstępem.

owoce na raka

Owoce oferują bardzo wiele naszym ciałom. I nie ma sensu zastanawiać się czy je jeść. Niektórzy boją się przytyć bo przecież owoce zawierają cukry. Owszem zawierają ale cukry naturalne, których się nie trzeba bać. Często zdarzają się przypadki, że niektórzy odmawiają sobie owoców bo zawierają cukier, tuczą czy tp. bzdedy ale bez mrugnięcia powieką żłopią galony kawy dziennie i ćmią faje. Tak naprawdę to wszystko tuczy jedzone w nadmiarze. Jeśli jest większa podaż kalorii niż organizm jest w stanie spalić, magazynuje ją w postaci tłuszczu. I nieważne czy to będzie kaloria z kurczaka, woła czy z sałaty.

Owoce zawierają mnóstwo cennych witamin, antyoksydantów, polifenoli, błonnik. Badania wykazują, że dieta bogata w świeże warzywa i owoce łączona z aktywnością fizyczną zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Co ciekawe owoce na raka potrafią spowalniać tempo namnażania istniejących komórek rakowych. Jednak  musi być to dieta faktycznie bogata w te produkty a nie 1 jabłuszko i 2 marchewki dziennie. To za mało.

Najlepsze owoce na raka to:

1.Jabłka

Jabłka zawierają procyjanidy, które mogą indukować apoptozę /martwicę/ komórek nowotworowych. Skórka natomiast jest bogata w  triterpenoidy, które są bardzo skuteczne w hamowaniu wzrostu komórek nowotworowych, w szczególności tych, które zdiagnozowano w wątrobie, dwunastnicy i w  piersiach.

Pamiętaj!

2.Banany

Niektóre związki wchodzące w skład bananów okazały się skuteczne w zapobieganiu dalszej produkcji komórek nowotworowych białaczki i raka wątroby. Jeśli jesteś fanem bananów i zajadasz się nimi, możesz liczyć na zmniejszone ryzyko wystąpienia raka mózgu, jelita grubego, przełyku, jamy ustnej, wątroby i białaczki. Ja uwielbiam banany. Moja córcia mówi, że mogłabym żyć tylko na bananach. Są świetną przekąską i jak chwyta mnie mały głód sięgam właśnie po banana. Dzień bez banana dniem straconym.

3.Ananasy

Najlepsze owoce na raka to same pyszności. Ananas jest niewątpliwie smaczny. Do tego bardzo soczysty, pachnący i orzeźwiający. Idealny na letnie upały zamiast paluszków czy chipsów. Enzym bromelaina występujący w ananasie potrafi rozerwać warstwę ochronną komórek rakowych. Może również prowadzić do naprawy DNA i zmniejszać nadmierny wzrost komórek. Oprócz więc niszczenia raka zyskujesz w bonusie uzdrowione i naprawione własne komórki, które stają się zdrowsze i silniejsze.

Bromelaina w ogóle ma wiele zastosowań. Ja używam naturalnych peelingów do twarzy właśnie z bromelainą. Fantastycznie usuwają martwy naskórek pozostawiając twarz gładziutką, zaróżowioną, aksamitną i promienną.

4.Granaty

Granat to owoc mnie bardzo irytujący. Ta forma kuleczek jakoś mi nie pasuje do jedzenia ale co kto lubi. Niemniej owoc jest wart zainteresowania, ponieważ zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, garbników i flawonoidów. Ekstrakt z granata zapobiega rozwojowi raka piersi, prostaty, jelita grubego oraz płuc.

Serum z granata używam również do pielęgnacji mojej krnąbrnej cery. Sprawdza się na medal. Widocznie odmładza skórę. Nabiera ona witalności, energii, wręcz odżywa. Mnie na szczęście nie uczula. I cuuuudownie pachnie.

Co do zjadania się granatem będę musiała jednak się z nim oswoić. No i co najgorsze z wydobywaniem tych nieznośnych kuleczek. Wszelkie sposoby są i tak jak dla mnie nie do końca proste.

5.Winogrona

Ekstrakt z nasion winogrona może zabić trzy czwarte komórek białaczkowych przez wyzwalanie białka zwanego JNK co sprzyja apoptozie komórek nowotworowych. Winogrona zawierają cenny przeciwutleniacz – resweratrol, który również może wpływać na naturalną śmierć komórek rakowych głównie w płucach, piersiach, skórze, jelitach, żołądku i prostacie.

Jak widać można i wypić kieliszek wytrawnego czerwonego wina z winogron oby nie przesadzać. Zawsze mnie denerwowały te pestki w winogronach a jak się okazuje najwięcej dobrego to właśnie w nich siedzi.

6.Owoce cytrusowe

Owoce cytrusowe takie jak cytryna, pomarańcza, grejpfrut są doskonałym źródłem witaminy C. Zapewniają również znaczącą ilość kwasu foliowego, beta-karotenu, potasu, błonnika. Korzystne są w szczególności przy nowotworach jamy ustnej, krtani, żołądka czy gardła. Dodatkową korzyścią będzie leczenie chorób serca, zapalenia stawów, kamicy żółciowej. Ekstrakt z cytryny podobnie jak kurkuma selektywnie wybija złośliwe komórki nowotworowe a zdrowe pozostawia nienaruszone.

7.Jagody

Jagody są jednym z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy np. w antocyjanozydy i resweratrol. Np. jeżyny wykazują zdolności redukujące raka jamy ustnej, przełyku oraz jelita grubego. Truskawki natomiast zawierają dużą ilość witaminy C, kwasu foliowego oraz antyoksydantów. Zmniejszają ryzyko wystąpienia raka przełyku.

Jagodowe zawierają kwas elagowy, który hamuje rozwój nowotworów. Te owoce i warzywa, które są bardzo ciemno zabarwione powinny być często spożywane. Są to tzw. bomby zdrowotne przez to, że są bardzo bogate w antyoksydanty.

8.Kiwi

Kiwi znana jest z wysokiej zawartości witaminy C. Zawiera również flawonoidy, karotenoidy, które chronią przed uszkodzeniami DNA i stresem oksydacyjnym, którym niewątpliwie jest rak. Doskonale wzmacnia układ odpornościowy a jak wiadomo, gra on istotną rolę w profilaktyce antynowotworowe. Kiwi pomocne okazuje się przy raku płuc, wątroby, piersi i żołądka.

Ekstrakt z kiwi hamuje proliferację /zdolność namnażania/ komórek nowotworowych. Zawarta w kiwi katechina wspomaga zapobieganie nowotworom i jednocześnie zmniejsza toksyczność przeciwrakowych substancji

9. Graviola inaczej flaszowiec

A na końcu listy zamieściłam chyba na przekór killera rakowego numer 1. Graviola pochodzi z Ameryki Południowej i jej właściwość są zachwycające. Odpowiadają za nie acetogeniny.

Flaszowiec morduje więc wyłącznie komórki rakowe a te prawidłowe pozostawia bez szwanku. Wyciągi z tej rośliny skutecznie zabijają komórki nowotworowe m. in. w przypadku raka prostaty, płuc, jelita grubego, trzustki, piersi.

Niektóre źródła donoszą oby graviola była 10 000 razy skuteczniejsza od chemioterapii /jeśli można mówić w ogóle o skuteczności chemioterapii/!!

 

Jak widać najlepsze owoce na raka to sama rozkosz dla podniebienia a przy tym ile innych, dodatkowych korzyści zdrowotno-urodowych. Bo nie ma w tym nic dziwnego, że się pięknieję jeśli dostarcza się organizmowi systematycznie tyle dobra z natury. Najlepsze owoce są te z ekologicznych upraw, nie pryskane pestycydami i herbicydami. Na szczęście w sklepach coraz więcej dostępnych jest ekologicznych produktów i z dnia na dzień oferta się poszerza.

Owoce bardzo łatwo wkomponować w codzienny jadłospis jako zdrowe przekąski między posiłkami. Doskonale zaspokoją głód, nawilżą i odświeżą.

Pamiętaj więc aby nie zabrakło owoców z tej niezwykłej dziewiątki w Twoim codziennym menu a nie tylko od święta. Wyrzuć wszelkie śmieci typu chipsy, paluszki, jogurciki, galaretki, kisielki i inne duperelki i zastąp je owocami. Twój organizm na pewno się odwdzięczy…

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz