Uważaj na silne toksyny!Lubisz orzechy brazylijskie i migdały?

Orzechy brazylijskie są nieocenionym źródłem selenu. W dobie wyjałowienia gleb niedobór tego pierwiastka jest obecny praktycznie u każdego z nas. Jak selen wpływa na pracę tarczycy pisałam w artykule „Selen i zdrowa tarczyca to żadna jest tajemnica”. Nie ma jednak róży bez kolców gdyż to właśnie m.in orzechy brazylijskie /bogate, naturalne źródło selenu/ oraz migdały często zawierają szkodliwe mykotoksyny.

orzechy brazylijskie

Cóż to takiego są te mykotoksyny?

Są to substancje, które znaleziono głównie w ziarnach zbóż, suszonych owocach, roślinach strączkowych, winie, twardych serach czy nawet w niektórych rodzajach olejów kokosowych. Mykotoksyny związane są z wieloma chorobami a szczególnie z nowotworami. Wytwarzane są przez grzyby i nawet ich niewielkie ilości mogą mieć niekorzystny wpływ na Twoje zdrowie! Mykotoksyny są bardzo odporne i ani gotowanie ani mrożenie nie jest w stanie ich unieszkodliwić. Szczególnie podatne na owe toksyny są rośliny z klimatu tropikalnego. Sprzyja temu wysoka wilgotność i temperatura.

Najbardziej niebezpiecznymi mykotoksynami są aflatoksyny, którym przypisuje się działanie rakotwórcze. Atakują wątrobę i ma wpływ na powstawanie raka szyjki macicy.

Żywność, w której mogą występować mykotoksyny

  • orzeszki ziemne
  • orzechy brazylijskie
  • migdały
  • napoje alkoholowe
  • cukier
  • jęczmień
  • pszenica
  • żyto
  • kukurydza
  • bawełna
  • twarde sery
  • produkty mleczne i mięsne zwierząt karmionych paszami zawierającymi mykotoksyny

Dość problematyczną kategorię stanowią oleje kokosowe. Z racji tego, że sam olej kokosowy jeśli jest nieskażony mykotoksynami stanowi świetny rodzaj super food czyli żywności o wysokiej wartości odżywczej. Dlaczego więc jest to taka kłopotliwa sprawa? Otóż większość olejów kokosowych produkowana jest z suchych orzechów kokosowych, które bardzo często zanieczyszczone są mykotoksynami. Najlepszym więc i najbezpieczniejszym jest olej produkowany ze świeżych orzechów. Dlatego też kupując olej kokosowy trzeba zwracać uwagę czy został wyprodukowany właśnie ze świeżych orzechów.

Jak się zatem uchronić przed tymi szkodliwymi substancjami?

Jest prawie niemożliwe aby zupełnie uniknąć z nimi kontaktu. Jednak możesz podjąć działania, które zmniejszą w pewnym stopniu to ryzyko. Po pierwsze właściwym jest unikanie na ile to możliwe produktów, które mogą być nimi zanieczyszczone. Po drugie najlepiej samodzielnie wypiekać własny chleb co wcale nie jest trudne. Piekę taki chleb od lat i nie wyobrażam sobie konsumpcji tego kupnego. Jeśli zamierzasz samodzielnie upiec swój domowy chlebek odsyłam do mojego przepisu i filmu, na którym przedstawiam krok po kroku proces produkcji takiego domowego chleba na zakwasie naturalnie fermentowanym „Domowy chleb na zakwasie – nie taki diabeł straszny…”

Idealnie byłoby mieć własny młyn i mąkę ale na to mogą pozwolić sobie nieliczni. Warto wiedzieć, że mykotoksyny często czają się w paczkowanym pieczywie, i nie ma znaczenia że są to produkty z certyfikatem ekologicznym. Wszystkie mogą je zawierać!!

Czy da się usunąć mykotoksyny z orzechów brazylijskich, migdałów czy innej żywności?

Orzechy brazylijskie i migdały znajdują się również na tej feralnej liście. O ile dokładne płukanie pozwoli na powierzchniowe usunięcie toksyn to te znajdujące się głębiej nic sobie z tego nie robią. Jednak można moczyć orzechy przez 5 minut w roztworze witaminy C /kwasu askorbinowego/. Na kubek orzechów dodaj  do wody 1/4 łyżeczki kwasu askorbinowego, wymieszaj i mocz je w tym roztworze 5 minut. Następnie delikatnie osusz w piekarniku nagrzanym wcześniej do 200 stopni C. /nie piecz tylko osusz!/. W pewnym stopniu kwas askorbinowy zneutralizuje mykotoksyny.

Pamiętaj aby roztwór mieszać drewnianą lub plastikową łyżeczką absolutnie nie metalową, gdyż kwas askorbinowy wchodzi w reakcję z metalem!

Niewielka ilość witaminy C może być dodana również do gotowania ziaren zbóż ect. Podobnie można postąpić z miodem czyli do 1 litra miodu dodać 1/4 łyżeczki witaminy C.

orzechy brazylijskie

Kurkumina, czosnek może odwrócić uszkodzenia wątroby wywołane przez aflatoksyny

Badania wykazały, że wyciąg z kurkumy, czosnku hamuje znacznie wytwarzanie aflatoksyn (ponad 90%), w stężeniu 5-10 mg / ml. Co ciekawe uszkodzenia wątroby czy martwica i przerost dróg żółciowych powodowanych przez aflatoksyny  mogą zostać znacząco odwrócone przez kurkuminę.[1]

Jak widać dla własnego zdrowia miej zawsze pod ręką sproszkowany kwas askorbinowy, który przydaje się do wielu celów oraz kurkumę, której walory zdrowotny są nie do przecenienia. To jedna z ciekawszych przypraw dlatego też darzę ją ogromnym sentymentem i często uwzględniam w swoich artykułach. Warto codziennie wplatać ją do swojego menu np. posypując kanapki, do zup, dań obiadowych czy napojów.

orzechy brazylijskie

1.Reversal of aflatoxin induced liver damage by turmeric and curcumin.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz