Udostępnij

Pasta jajeczna z awokado i czosnkiem to kolejne, moje smarowidło do chleba, którego bazą jest awokado. Jednak żeby było jeszcze zdrowiej i fajniej dla urody, dodałam pewien super składnik. Jest to niezwykle szybka i mało pracochłonna pasta jajeczna, którą przygotujesz w mig a która to może stać w lodówce w zamkniętym słoiczku nawet 3 dni.  Oprócz hummusu to właśnie ta pasta najczęściej pojawia się na moich kanapkach z domowego chleba na zakwasie, który wypiekam od lat samodzielnie. Jak robię taki chlebek dowiesz się z wpisu „Domowy chleb na zakwasie – nie taki diabeł straszny…”. Zamieściłam tam również filmik z etapów wykonywania chleba.

Odkąd zaczęłam zwracać uwagę na to co wrzucam w siebie, nie kupuję żadnych gotowych smarowideł pełnych wielu niefajnych składników. Przyrządzam je samodzielnie. Wychodzi to o wiele taniej, smaczniej i zdrowiej. Np. taki hummus, który robię bardzo często bo jest wręcz nieziemski wystarcza mi na ok 5 dni i mogę raczyć się nim do woli. W sklepie jest diabelsko drogi, do tego skład nie powala na kolana. Rachunek jest więc prosty a samo wykonanie takich domowych smakołyków nie jest jakimś ciężkim zadaniem.

pasta jajeczna

Zatem do dzieła Panie i Panowie!

Składniki do wykonania pasty jajecznej z czosnkiem i awokado

  • 1 dojrzałe awokado
  • j jajko ugotowane na pół twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki startej pestki z awokado /to ten cudowny składnik/

Wykonanie pasty jajecznej z czosnkiem i awokado

  • rozgnieć dokładnie widelcem awokado. Jak jest dojrzałe czynność ta nie stanowi najmniejszego problemu
  • od razu bez zbędnej zwłoki dodaj sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Zapobiegnie to czernieniu awokado.
  • następnie dodaj pokrojone jajko i również rozgnieć je widelcem
  • dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce o drobnych oczkach
  • wsyp startą pestkę z awokado
  • przypraw do smaku przyprawami
  • wszystko dokładnie wymieszaj

Ot i cała filozofia tworzenia tej pysznej pasty jajecznej. Jeśli chodzi o pestkę z awokado więcej na ten temat piszę w artykule: „Pestka z awokado i co takiego fajnego w niej drzemie?”. Zawsze mam zapas takiej zmielonej pestki. Jest świetna jako dodatek do wszelkich sałatek, past, kanapek. To bomba antyoksydacyjna!! Samo awokado jest już super food a co dopiero jego kwintesencja zawarta w pestce!

Taka pasta jajeczna jeśli została wykonana z dobrej jakości produktów to naprawdę wspaniała zdrowotna potrawa. Oprócz awokado i pestki następnym cudownych antyoksydantem jest kurkuma, która posiada wiele wspaniałych właściwości. Jajko od szczęśliwej kurki to kolejny punkt dla zdrowia. Jajko można pominąć ale to już niestety nie będzie pasta jajeczna. Mamy jeszcze wszechpotężny czosnek /oby polski/ i sok z cytryny. Lepszego połączenia nie można sobie wymarzyć. Do tego smakuje wyśmienicie i świetnie wpływa na urodę.

Bardzo fajnie komponuje się ze szczypiorkiem, pomidorem czy ogórkiem kiszonym. Jak mam pod ręką świeżą bazylię również rzucę kilka listków na kanapkę. Taką pastę przechowuję w lodówce do 3 dni w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Nigdy nie wyrzucaj skórki z awokado!

Na koniec mała rada. Jeśli obierzesz awokado ze skórki, nie wyrzucaj jej! Przetrzyj nimi dłonie lub twarz /jeśli nie masz uczulenia/. Taki naturalny krem jest o niebo lepszy od wszelkich drogeryjnych mazideł pełnych rakotwórczej chemii. Cudownie również wygładza zrogowaciałe pięty. Jak widać żadna część tego cudownego owoca się nie zmarnuje :).

27
0
Skomentujx