Pasta z awokado , jajka i czosnku jako pyszne smarowidło

Pasta z awokado może mieć różne oblicza. Robię ją na wiele sposobów, z różnymi dodatkami i głównie stosuję jako super smaczne i pożywne smarowidło do chleba, tego mojej produkcji rzecz jasna bo innego nie jadam. W tym artykule znajduje się łatwy przepis na domowy chleb orkiszowy na naturalnym zakwasie. Awokado jest świetną bazą do tworzenia wszelkiego rodzaju past. Jedyny warunek – musi być bardzo dojrzałe i miękkie aby łatwo można było je zgnieść. O cennych właściwościach tego owocu pisałam tutaj>>. Taka pasta jest prosta do przygotowania a przy tym niezwykle pożywna i zdrowa. Jest to danie typowo wegetariańskie gdyż zawiera jajka, jednak można je pominąć.

Pasta z awokado składniki:

  1. 1 szt miękkiego awokado
  2. 1 jajko
  3. 1 mały ząbek czosnku
  4. pół ugotowanego ziemniaka lub 1 mały
  5. mały ogórek kiszony
  6. sok z grubego plasterka cytryny
  7. majonez /opcjonalnie/
  8. musztarda /opcjonalnie/
  9. sól nierafinowana
  10. pieprz
  11. kurkuma

Awokado obieramy ze skórki, przekrajamy wzdłuż i wyciągamy pestkę. Następnie kroimy w kostkę i w miseczce zgniatamy widelcem na jednolitą masę. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do masy. W międzyczasie gotujemy jajko na średniotwardo. Ogórek kiszony kroimy w drobną kosteczkę, ziemniaka zgniatamy. Po ugotowaniu schładzamy jajko w zimnej wodzie, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Jeśli chcemy dodajemy wedle uznania majonezu i musztardy. Przyprawiamy do smaku, jeszcze raz mieszamy i nakładamy na kanapki.

pasta z awokado

Takie smarowidło jest niezwykle odżywcze, zawiera wiele witamin, dobre tłuszcze, białko i aminokwasy zawarte w jajku, laktobakterie z ogórka kiszonego, związki siarki z czosnku oraz wiele innych cennych składników mineralnych a samo wykonanie jest niezwykle proste.

Zatem na zdrówko kochani 😉