Udostępnij

Pasta z awokado może mieć różne oblicza. Robię ją na wiele sposobów, z różnymi dodatkami i głównie stosuję jako super smaczne i pożywne smarowidło do chleba, tego mojej produkcji rzecz jasna bo innego nie jadam. W tym artykule znajduje się łatwy przepis na domowy chleb orkiszowy na naturalnym zakwasie. Awokado jest świetną bazą do tworzenia wszelkiego rodzaju past. Jedyny warunek – musi być bardzo dojrzałe i miękkie aby łatwo można było je zgnieść. O cennych właściwościach tego owocu pisałam tutaj>>. Taka pasta jest prosta do przygotowania a przy tym niezwykle pożywna i zdrowa. Jest to danie typowo wegetariańskie gdyż zawiera jajka, jednak można je pominąć i stanie się potrawą wegańską.

pasta z awokado

Pasta z awokado składniki:

  1. 1 szt miękkiego awokado
  2. 1 jajko /opcjonalnie/
  3. 1 mały ząbek czosnku
  4. 1 łyżka soku z cytryny
  5. sól nierafinowana
  6. pieprz
  7. kurkuma

Awokado obierz ze skórki, przekrój wzdłuż i wyciągnij pestkę. Absolutnie jej nie wyrzucaj a dlaczego dowiesz się z artykułu  Pestka z awokado i co takiego fajnego w niej drzemie? Następnie pokrój awokado w kostkę i w miseczce zgnieć widelcem na jednolitą masę. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do masy. W międzyczasie ugotuj jajko na średniotwardo. Po ugotowaniu schłodź jajko w zimnej wodzie, obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj.

pasta z awokado

Ta pyszna pasta z awokado jest niezwykle odżywcza, zawiera wiele witamin, dobre tłuszcze, białko i aminokwasy zawarte w jajku, związki siarki z czosnku oraz wiele innych cennych składników mineralnych a samo jej wykonanie jest niezwykle proste.

Zatem na zdrówko kochani 😉

3
0
Skomentujx