Pasta z soczewicy i batatów dla Twego zdrówka i urody -

Pasta z soczewicy i batatów dla Twego zdrówka i urody

Pasta z soczewicy i batatów to jeden z takich przepisów, które powstają w porozumieniu z moim kuchennym leniem. Musi być zdrowo, prosto i szybko. Nie za bardzo lubię również blendować, bo muszę mikser z szafki wyciągnąć, potem go umyć i czas ucieka. Wolę pisać. Dlatego uwielbiam sobie w tej materii ułatwiać życie. Pasta z soczewicy i batatów nie wymaga żadnego miksera, wystarczy widelec a jak ktoś chce poręczny blenderek ręczny. Mi wystarczy widelec do zgniatania. W taki oto sposób powstają moje szybkie, zdrowe i smaczne potrawy, bo co jak co ale smacznie pojeść to ja sobie lubię. Jak szybka potrawa to i treściwy artykuł. Dodam tylko, że ta pasta jest bardzo bogata w kwasy omega-3 z racji dodania świeżo zmielonego siemienia lnianego i nasion konopi. Oprócz kwasów w paście znajdzie się sporo karotenu /bataty/, białka roślinnego /soczewica/  oraz innych cennych składników pozytywnie wpływających na zdrowie i urodę.

pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy i batatów – składniki

  • 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • 2 małe bataty lub 1 większy
  • 2 porządne łyżki tahini
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1/2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczka zmielonych nasion sezamu niełuskanego
  • 1/2 łyżeczka zmielonych nasion konopi
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kurkumy
  • sól i pieprz do smaku

Pasta z soczewicy i batatów – przygotowanie

  • ugotuj soczewicę
  • ugotuj pokrojone w kostkę bataty /pamiętaj, że bataty gotują się bardzo szybko, wystarczy 6-8 minut/
  • widelcem rozgnieć ugotowaną soczewicę i bataty. Możesz zrobić to blenderem ręcznym ale widelec w zupełności wystarcza.
  • Dodaj resztę składników oprócz ziaren słonecznika. Dokładnie wymieszaj.
  • Na koniec dodaj słonecznik i delikatnie wymieszaj. Chodzi o to aby go nie rozdrobnić i żeby był wyczuwalny podczas jedzenia

Pasta z soczewicy i batatów jest bardzo szybka i prosta do wykonania. Możesz przełożyć ją do słoiczka, zakręcić i przechowywać w lodówce do 3 – 4 dni. Osobiście uwielbiam wszelkie pasty do kanapek. Własnoręcznie je robiąc masz całkowitą kontrolę nad składnikami. W przypadku tych sklepowych tak naprawdę kupujesz kota w worku. Ta pasta jest tak skomponowana aby dostarczyć wielu cennych składników korzystnie wpływających na organizm. Zatem na zdrówko i smacznego!

Informacje zawarte na blogu są moimi subiektywnymi dociekaniami, obserwacjami i z chęcią się tym dzielę.

Dodaj komentarz

14 komentarzy do "Pasta z soczewicy i batatów dla Twego zdrówka i urody"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Aleksandra Bohojło
Gość

Bardzo fajne składniki na pastę, a obecność czosnku i ziaren jeszcze bardziej podsyca moją chęć zrobienia takiego przysmaku.

Weronika Bogusia Ossowska
Gość

Ja również lubię proste i smaczne potrawy. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis u siebie! 🙂

Aneta
Gość

Soczewica nie należy do moich ulubionych smaków.

Kamil Radlak
Gość

Nie przepadam za soczewica. Kiedys probowałem, nie moje smaki.

Bartosz
Gość

Narobiłaś mi smaka 🙂 Pozdrawiam

Danuta Brzezińska
Gość

Mam w domu czerwoną soczewice, ale na paste chyba się nie zdecyduję, bo nie jem chleba, a samej chyba bym nie zjadła.

Ula z prostoofinansach
Gość

Coś dzisiaj mam szczęście do znajdowania przepisów na bataty i to takich z jakich nigdy wcześniej nie robiłam. Dzięki za kolejną podpowiedź. Lubię świeżą kromkę z dobrą pastą warzywną więc i taką chętnie wypróbuje.

Grafy w podróży
Gość

Dobrze, że używasz nazwy pasta, bo to szaleństwo robienia z wszystkiego na siłę humusu jest męczące. Muszę sprawdzić ten przepis, używasz bataty, a ja ciągle szukam ich wykorzystania. Jak dotąd żaden przepis na bataty mi nie podpasił.

Dorota Wójcik
Gość

A chciałam na Instagramie zapytać z czego jest pasta i teraz już wiem, bataty rzadko używam w kuchni, chyba czas to zmienić 🙂

Malgorzata Haggu
Gość

Fajne połączenie. Lubię takie warzywne smarowidła na chleb!

ewa
Gość

A te wszystkie pozostałe składniki muszą być? Oprócz soczewicy i czosnku nic nie mam, myślę jakby tu zmodyfikować:) Bo wygląda fajnie i ochotę mam na takąpastę 🙂

Agnes Patelska - rytmynatury
Gość

Nie muszą ale wówczas nie gwarantuję smakowitości 😉

Rafal
Gość

Tą pastę doprawić można po swojemu – polecam troszkę curry, kurkumę i odrobinę wędzonej papryki. Agnieszko co myślisz o zastąpieniu batatów zwykłymi ziemniakami? Dużo stracimy na zdrowotności?