Udostępnij

Te placuszki bananowe wymyśliłam na poczekaniu. Takie danie na zawołanie.  Jak życie pokazuje takie pomysły są najtrafniejsze. Podobnie jest z imprezami, najlepsze są te spontaniczne. Na paterze leżały dwa przejrzałe banany a u nas nikt takich nie lubi. Zaczęłam kombinować co by tu z nich zrobić i padło na placuszki bananowe. I bardzo dobrze, że akurat tak się stało bo placki wyszły obłędnie pyszne, soczyste, lekko słodkawe ale nie nachalnie czyli takie jakie najbardziej lubię. Można je podawać o każdej porze dnia i roku jako śniadanie, obiad, deser czy kolację. Takie wszechstronne zapchajdziury. Jednak bez zbędnego słowotoku, przechodzę już do przepisu co by nie nadwyrężać cierpliwości moich zacnych gości.

placuszki bananowe

Kubkowy Misio mało co oczu nie zgubi tak łypie za placuszkami bananowymi…

Placuszki bananowe – składniki

  • 2 dojrzałe banany /najlepiej ekologiczne bo jak tego nie piszę to zwalają się na głowę informacje, że banany są pryskane, to a tamto, ble, ble, ble jakby współczesny człowiek tego nie wiedział/.
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki kukurydzianej / i uwaga! zacna mąka to taka z zielonym certyfikatem, inne są nieco gorsze bo miałam wykład, że mąka kukurydziana to GMO to i tamto/ oczywiście użyjesz jakiej zechcesz, piszę to dla takich co szukają dziury w całym.
  • 1 łyżka mąki ryżowej lub innej np. kokosowej, z nasion amarantusa bo jak wiemy to ryż zawiera arsen więc możesz wykorzystać inną i patrz co o mąkach napisałam powyżej
  • 1 jajko /bio albo nie bio albo od swojej kurki ale jednak lepiej gdyby to było jajco od kurki tej bardziej szczęśliwej/.
  • Szczypta soli /ja używam zwykłej, szarej, niejodowanej kłodawskiej/
  • Opcjonalnie szczypta cynamonu ale tego dobrego, cejlońskiego jeśli chcesz aby te śliczne placuszki bananowe były również i zdrowe. Jak odróżnić cynamon cejloński od tego gorszego cassia dowiesz się z artykułu – Masz problemy z pamięcią albo nauka Ci kiepsko wchodzi? Cynamon może Ci pomóc.
  • Olej kokosowy nierafinowany do smażenia. /Na nim placuszki bananowe wychodzą jeszcze smaczniejsze bo kokosik podkręca ten smaczek/.

Placuszki bananowe – wykonanie

Bajecznie proste i szybkie, no bo ja przecież innych przepisów nie udostępniam. Żadna ze mnie kuchara co tylko zasuwa przy garach. Ma być szybko, bez zbędnego brudzenia i świrowania.

  • Pokrój banany na plastry i wrzuć do naczynia, w którym wszystko będziesz miksować.
  • Dodaj resztę składników oprócz oleju kokosowego, bo na nim będziesz smażyć.
  • Wymieszaj wszystko mikserem lub nawet zwykłym widelcem. /Zdradzę Ci, że ja wolę widelcem bo jak mam myć mikser to dostaję gęsiej skórki a widelec w tym przypadku świetnie się sprawdza bo łatwo rozgnieciesz i tak miękkie już banany oraz wszystko dokładnie nim wymieszasz/.
  • Na patelni delikatnie rozgrzej olej kokosowy, wcale nie musi skwierczeć. Uzyskaną masę nakładaj łyżką na patelnię. Smaż na niewielkim ogniu bo naprawdę nie ma potrzeby aby to robić na bardzo rozgrzanej patelni.

Ot i to wszystko! Placuszki bananowe po chwili są już gotowe. Prościzna, łatwizna i pysznizna. Nie wierzysz, spróbuj!

Jeżeli chcesz przejrzeć diety jakie oferuję zapraszam do mojego sklepiku

placuszki bananowe

3
0
Skomentujx