Przepis na krupnik doskonały co bez mięsa jest wspaniały -
przepis na krupnik

Przepis na krupnik doskonały co bez mięsa jest wspaniały

Przepis na krupnik doskonały i na dodatek bez mięsa był przedmiotem moich wielu eksperymentów z tą popularną zupą. Z racji tego, że nie jadam zup przygotowanych na mięsiwie musiałam obrać swój indywidualny kierunek w kwestii tej potrawy. Powszechnie dostępne przepisy na krupnik preferują wywary mięsne więc to propozycja nie dla mnie. Pamiętając jednak smak krupniku mojej babci w swoich testach próbowałam choć trochę przybliżyć się do tego ideału. Babcia robiła go jednak na wywarze mięsno warzywnym więc przepis na krupnik musiałam dostosować do swoich bezmięsnych oczekiwań. I w końcu nadszedł ten dzień, w którym byłam /nie tylko ja/ w pełni zadowolona ze smaku mojego eksperymentu. Tym właśnie przepisem na krupnik pragnę się z Tobą podzielić.

Jako, że jasno stoi w tytule, że jest to krupnik bez mięsa, tym którzy są przeciwni bezmięsnym potrawom i szukają w tej kwestii zaczepki, wstęp wzbroniony! Powszechnie dostępny przepis na krupnik to właśnie przepis na zupę mięsną więc tam odsyłam wielbicieli takich dań.

Kilka uwag przed przystąpieniem do gotowania krupniku

  • podaję taką ilość kaszy, którą preferuję osobiście. Dla niektórych może to być zbyt mało dla innych za dużo. Dlatego też polecam sypać mniej i ewentualnie delikatnie dosypywać. Jeśli zupa wyjdzie zbyt rzadka żaden problem bo można dosypać kaszy choć ostrożnie. Gorzej jak wyjdzie twór, w którym śmiało można stawiać łychę. I taki się uratuje ale kosztem smaku. Można go rozrzedzić wodą lub wywarem warzywnym. Dlatego tak ważnym krokiem jest sypanie kaszy i obserwacja konsystencji zupy.
  • jeśli preferujesz słodszy krupnik dodaj słodką śmietankę lub mleko roślinne, jeśli kwaśniejszy to kwaśną śmietanę, jogurt naturalny lub ostrożnie zakwaś niewielką ilością soku z cytryny.
  • ja preferuję zupę zabielaną ale nie jest to konieczność
  • bardzo ważną sprawą jest dodanie opalonej na suchej patelni cebuli! To jest tajemnicą jego smaku
  • aby krupnik był przejrzysty dobrze wypłucz kaszę aż uzyskasz przezroczystą wodę
  • niektórzy zamiast kaszy jęczmiennej używają jaglaną czy pęczak. Dla mnie to już nie jest krupnik tylko zupełnie inna zupa więc w tym przepisie na krupnik inne opcje odpadają.
  • aby zupa miała konkretny smak przygotowuję wywar z dużej ilości warzyw
  • grzyby namocz dzień wcześniej. Jeśli jednak zapomniało Ci się możesz zalać na chwilę wrzątkiem. Potem je przepłucz i pokrój

Składniki na wywar

  • 1 mały seler lub pół dużego
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 4 niewielkie korzenie pietruszki
  • kawałek pora
  • 1 łodyga brokuła
  • garść suszonych grzybów
  • opalona na suchej patelni cebula
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren angielskich
  • 5 goździków
  • ok 5 litrów wody

Składniki na zupę

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 7-8 niewielkich ziemniaków
  • 2 marchewki do starcia
  • słodka śmietanka lub kwaśna, jogurt naturalny, mleko roślinne / do wyboru / w celu zabielenia
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania
  • opcjonalnie 2 łyżki masła prawdziwego

Przygotowanie

  • na suchej patelni opal dookoła cebulę w całości
  • do gara wrzuć wszystkie składniki na wywar i zalej zimną wodą. Gotuj pod przykryciem ok 20 minut
  • następnie wsyp kaszę i gotuj kolejne 15 minut
  • po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchewkę. Gotuj do miękkości
  • posól i popieprz do smaku
  • na koniec zabiel i posyp natką pietruszki, możesz też dodać masła

Dla mnie i mojej rodziny to poezja smaku. Wcześniej nie przepadałam za krupnikiem oprócz tego robionego przez babcię. Jednak jak zdołałam odtworzyć ten babciny smak i to bez dodawania mięsa, gości on już częściej na moim stole. Tym bardziej że jego przygotowanie jest szalenie proste i wcale nie takie pracochłonne jakby się wydawało.

Szalonych eksperymentów…

przepis na krupnik

przepis na krupnik

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Informacje zawarte na blogu są moimi subiektywnymi dociekaniami, obserwacjami i z chęcią się tym dzielę.

  • Świetny wyszedł Ci ten przepis:. Jak widać dla chcącego nic trudnego;). Również jadam bezmięsne zupy, co oczywiście u wielu osób budzi niezdrowe zdziwienie;). Z moich sekretów kulinarnych zdradzę Ci, iż odkryłam, że jak dosypię do zupy trochę świeżego lub suszonego lubczyku, to wtedy zupa nabiera posmaku rosołu:)))). Miłego dnia – Ania.

    • Rytmy Natury

      🙂 Super, znam ten trik z lubczykiem ale wiesz kiedyś wsypałam do fasolki po bretońsku i całą wywaliłam. Z nią akurat nie współgra smakowo przynajmniej dla mnie 😉 Jednak do wielu innych zup się nadaje 🙂 Lubczyk to faktycznie wyrazista przyprawa i trzeba z nią uważać 😉

  • Ooo wygląda pięknie! Zapomniałam o krupniku na jakiś czas, muszę do niego wrócić 🙂

    • Rytmy Natury

      I naprawdę smakuje wyśmienicie 😉 a jak pachnie hmmmm….

  • wegetarianka

    No brzmi i wygląda kusząco 🙂 Ja uwielbiam krupnik ale musi być dobry. Na pewno wypróbuję 😉 tym bardziej że od roku jestem wegetarianką.

    • Rytmy Natury

      I super, spróbuj a będziesz zadowolona 😉

  • Ale

    Wygląda apetycznie

    • Rytmy Natury

      😉 Nie tylko wygląda

  • Wariacji krupników mnóstwo, trzeba tylko wykazać się pomysłem i elastycznością smaków. Przepis wykorzystam, znów będzie ciekawa odmiana. 🙂

    • Rytmy Natury

      Zgadza się jest mnóstwo ale mi odpowiada tylko ten jeden jedyny smak, który udało mi się w końcu wyczarować 😉

  • Mam jakiś uraz do krupników z dzieciństwa, ale może pora spróbować ponownie 😉

    • Rytmy Natury

      Ja lubiłam tylko ten babciny innych nawet nie tykałam i tak jest do dziś…Niektórzy coś dziwnego robią z krupnikami, że są jakieś takie niezjadliwe…dlatego wzięłam byka za rogi i w końcu uzyskałam wymarzony smak, który przypomina mi o ukochanej babci…

  • Nienawidzę mięsa w zupie, więc już sam tytuł zachęcił mnie do zerknięcia. Zwłaszcza że krupnik znany mi jest tylko w wersji z mięsna wkładka:)

    • Rytmy Natury

      Wszystkie moje zupy są gotowane bez mięsnych wkładek 😉

  • Nienawidziłam tej zupy będąc dzieckiem, a dzisiaj uwielbiam.
    Bez mięsa brzmi inaczej. Spróbuję 🙂

    • Rytmy Natury

      Inaczej ale nie znaczy, że gorzej. Takie zupki są przepyszne…Ja nie jestem zwolennikiem zawiesistych, kalorycznych zup 😉

  • Bardzo lubie to wpadac, zawsze interesujace przepisy i komentarze.Dziekuje ze jestescie❤️

    • Rytmy Natury

      Dzięki Anno 🙂 Takie komentarze motywują.