Przepis na krupnik doskonały co bez mięsa jest wspaniały

Przepis na krupnik doskonały i na dodatek bez mięsa był przedmiotem moich wielu eksperymentów z tą popularną zupą. Z racji tego, że nie jadam zup przygotowanych na mięsiwie musiałam obrać swój indywidualny kierunek w kwestii tej potrawy. Powszechnie dostępne przepisy na krupnik preferują wywary mięsne więc to propozycja nie dla mnie. Pamiętając jednak smak krupniku mojej babci w swoich testach próbowałam choć trochę przybliżyć się do tego ideału. Babcia robiła go jednak na wywarze mięsno warzywnym więc przepis na krupnik musiałam dostosować do swoich bezmięsnych oczekiwań. I w końcu nadszedł ten dzień, w którym byłam /nie tylko ja/ w pełni zadowolona ze smaku mojego eksperymentu. Tym właśnie przepisem na krupnik pragnę się z Tobą podzielić.

Jako, że jasno stoi w tytule, że jest to krupnik bez mięsa, tym którzy są przeciwni bezmięsnym potrawom i szukają w tej kwestii zaczepki, wstęp wzbroniony! Powszechnie dostępny przepis na krupnik to właśnie przepis na zupę mięsną więc tam odsyłam wielbicieli takich dań.

Kilka uwag przed przystąpieniem do gotowania krupniku

  • podaję taką ilość kaszy, którą preferuję osobiście. Dla niektórych może to być zbyt mało dla innych za dużo. Dlatego też polecam sypać mniej i ewentualnie delikatnie dosypywać. Jeśli zupa wyjdzie zbyt rzadka żaden problem bo można dosypać kaszy choć ostrożnie. Gorzej jak wyjdzie twór, w którym śmiało można stawiać łychę. I taki się uratuje ale kosztem smaku. Można go rozrzedzić wodą lub wywarem warzywnym. Dlatego tak ważnym krokiem jest sypanie kaszy i obserwacja konsystencji zupy.
  • jeśli preferujesz słodszy krupnik dodaj słodką śmietankę lub mleko roślinne, jeśli kwaśniejszy to kwaśną śmietanę, jogurt naturalny lub ostrożnie zakwaś niewielką ilością soku z cytryny.
  • ja preferuję zupę zabielaną ale nie jest to konieczność
  • bardzo ważną sprawą jest dodanie opalonej na suchej patelni cebuli! To jest tajemnicą jego smaku
  • aby krupnik był przejrzysty dobrze wypłucz kaszę aż uzyskasz przezroczystą wodę
  • niektórzy zamiast kaszy jęczmiennej używają jaglaną czy pęczak. Dla mnie to już nie jest krupnik tylko zupełnie inna zupa więc w tym przepisie na krupnik inne opcje odpadają.
  • aby zupa miała konkretny smak przygotowuję wywar z dużej ilości warzyw
  • grzyby namocz dzień wcześniej. Jeśli jednak zapomniało Ci się możesz zalać na chwilę wrzątkiem. Potem je przepłucz i pokrój

Składniki na wywar

  • 1 mały seler lub pół dużego
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 4 niewielkie korzenie pietruszki
  • kawałek pora
  • 1 łodyga brokuła
  • garść suszonych grzybów
  • opalona na suchej patelni cebula
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren angielskich
  • 5 goździków
  • ok 5 litrów wody

Składniki na zupę

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 7-8 niewielkich ziemniaków
  • 2 marchewki do starcia
  • słodka śmietanka lub kwaśna, jogurt naturalny, mleko roślinne / do wyboru / w celu zabielenia
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania
  • opcjonalnie 2 łyżki masła prawdziwego

Przygotowanie

  • na suchej patelni opal dookoła cebulę w całości
  • do gara wrzuć wszystkie składniki na wywar i zalej zimną wodą. Gotuj pod przykryciem ok 20 minut
  • następnie wsyp kaszę i gotuj kolejne 15 minut
  • po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchewkę. Gotuj do miękkości
  • posól i popieprz do smaku
  • na koniec zabiel i posyp natką pietruszki, możesz też dodać masła

Dla mnie i mojej rodziny to poezja smaku. Wcześniej nie przepadałam za krupnikiem oprócz tego robionego przez babcię. Jednak jak zdołałam odtworzyć ten babciny smak i to bez dodawania mięsa, gości on już częściej na moim stole. Tym bardziej że jego przygotowanie jest szalenie proste i wcale nie takie pracochłonne jakby się wydawało.

Szalonych eksperymentów…

przepis na krupnik

przepis na krupnik

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz