Łatwy przepis na młodą kapustę z siekanym koperkiem

Tym razem przepis na młodą kapustę duszoną z koperkiem. Musiałam go zamieścić na blogu gdyż jest to potrawa, do której mam ogromny sentyment.  Aż dziwnym jest, że takie łatwe i szybkie danie może wyróżniać się tak wyrafinowanym smakiem. To również jeden z niewielu moich przepisów, który wymaga wręcz ograniczonej ilości przypraw. W tym przypadku nadmiar nie jest wskazany. Do tego kapusta to wyjątkowo zdrowe warzywo  o właściwościach przeciwrakowych. Więcej o jej walorach piszę w artykule pt:„Najzdrowsze warzywa czyli przeciwrakowa dwunastka krzyżowa”.

Zatem do dzieła miłe Panie i Panowie!

Przepis na młodą kapustę z siekanym koperkiem

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty /musi być zwarta i twarda/
  • 2 pęczki koperku
  • 1 jogurt naturalny bio /może być roślinny/
  • odrobina ekologicznej mąki kukurydzianej /obowiązkowo ekologicznej gdy w innym wypadku zafundujesz sobie produkt GMO, kukurydza to jedno z najchętniej modyfikowanych genetycznie zbóż o czym poczytasz we wpisie „O GMO koniecznie musisz wiedzieć to!”/
  • sól i pieprz

Wykonanie

  • kapustę poszatkuj nożem lub na szatkownicy. Osobiście wygodniej mi się szatkuje ostrym, długim nożem
  • poszatkowaną kapustę przelej wrzątkiem na sicie
  • wrzuć do gara
  • dodaj ze 3 łyżki wody zanim kapusta puści własny sok
  • duś na niewielkiej mocy grzewczej co by nie przypalić, zerkaj czasami do gara i mieszaj kapustę
  • duś pod przykryciem do miękkości, zazwyczaj ok 20 minut. Pamiętaj aby nie przesadzić bo wyjdzie mamałyga. Próbuj w międzyczasie i poprzestań jeśli stan miękkości Cię zadowala. Ja lubię np. taką średnio twardawą
  • mniej więcej w połowie duszenia dodaj posiekany drobno koperek
  • na sam koniec do jogurtu wsyp 1 łyżkę mąki kukurydzianej, dokładnie wymieszaj i dodaj do kapusty. Wszystko wymieszaj i ciesz się balsamicznym smakiem tej prostej acz wyrafinowanej potrawy

I gotowe, prawda że łatwe i szybkie danie do wykonania? Ten przepis na młodą kapustę pamiętam z babcinych i maminych obiadów. Mogłam tego pochłonąć naprawdę imponujące ilości. W sumie tak pozostało mi do dziś…

przepis na młodą kapustę

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz