Sałatka z pora z mniszkiem podana, forsycją sypana. Super na stawy i kruche naczynka! -

Sałatka z pora z mniszkiem podana, forsycją sypana. Super na stawy i kruche naczynka!

Sałatka z pora, liści mniszka i kwiatów forsycji to świetne urozmaicenie wiosennego menu. Do jej przygotowania najlepiej wykorzystać świeże kwiaty forsycji i liście mniszka lekarskiego. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby w późniejszym terminie wykorzystać forsycję suszoną. Taka sałatka oprócz estetycznych walorów i oryginalności jest doskonałym źródłem wielu cennych składników. Forsycja bowiem to jadalna i przy tym niezwykle zdrowa roślina. O jej magicznych mocach dowiesz się z artykułu „Forsycja pospolita na alergię znakomita, leczy i odmładza, skórę też wygładza!”.

Warto zatem w okresie kwitnienia krzewu, zaopatrzyć się w ten cenny materiał i ususzyć ile tylko się da.

sałatka z pora

Natomiast liście mniszka lekarskiego, które dodałam do tej sałatki są równie cenną rośliną o czym więcej we wpisie „Mniszek lekarski idealny na oczyszczanie, odtruwanie i nie tylko…”. Jeśli nie masz pod ręką mniszka, śmiało możesz zastąpić go rukolą, która również jest rośliną niezwykle zdrową. Dla urozmaicenia sypnęłam zmielonego sezamu a dlaczego akurat zmielonego dowiesz się jeśli rzucisz okiem na artykuł „Sezam dobry na kaca, odchudzanie, stawy i nie tylko…”.

Sałatka z pora, liści mniszka i kwiatów forsycji – składniki

  • 1 por
  • kilka młodych liści mniszka lekarskiego /można zastąpić rukolą/
  • garść świeżych lub suszonych kwiatów forsycji /można dodać więcej/
  • 1 łyżka zmielonego ziarna sezamu najlepiej niełuskanego
  • kurkuma
  • oliwa
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól

Sałatka z pora, liści mniszka i kwiatów forsycji – wykonanie

  • Od pora odkrój liściastą górę, przekrój wzdłuż i wypłucz dokładnie z osobna każdy liść, posiekaj w drobne paski
  • liście mniszka lub rukolę porwij w rękach na mniejsze kawałki
  • wsyp kwiaty forsycji w całości
  • dodaj zmielonego sezamu
  • do szklanki wlej oliwę, tak ok 1/5 jej wysokości. Dodaj szczyptę kurkumy, gałki muszkatołowej, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj i taką mieszankę wlej na sałatkę z pora
  • teraz wszystko delikatnie wymieszaj i sałatka już gotowa!

sałatka z pora

Prawda, że prościzna? Ta sałatka z pora, liści mniszka i kwiatów forsycji jest niezwykle zdrowa a przy tym smaczna. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, oczyszcza organizm, regeneruje stawy. Wspaniale dba również o kondycję naczyń krwionośnych dzięki rutynie zawartej w forsycji. Jednym słowem samo dobro z apteki matki Natury!!

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Informacje zawarte na blogu są moimi subiektywnymi dociekaniami, obserwacjami i z chęcią się tym dzielę.

  • Ola

    Ciekawa sałatka, nigdy nie próbowałam kwiatów forsycji czy liści mniszka 🙂

    • Rytmy Natury

      🙂 No czas spróbować

  • Wygląda pięknie i bardzo apetycznie!

    • Rytmy Natury

      Ma tak wyglądać 🙂 często jemy oczami a to też przyjemność. Lubię jak coś jest ładne , pyszne a jak jeszcze zdrowe to już w ogóle samo szczęście…

  • Uwielbiam forsycję – najlepiej jako dekorację stołu

    • Rytmy Natury

      O tak, ma taki głęboko żółty kolor, nadaje się świetnie na wszelkie oryginalne dekoracje.

  • Nie wpadłabym na to, żeby do sałatki użyć forsycji 🙂

    • Rytmy Natury

      No widzisz, nie tak dawno ja również ale że zainteresowałam się floroterapią, obecnie jadam wiele kwiatów 😉

  • Lidka

    Nie myślałam nigdy o potrawie z kwiatów.Czas spróbować.Ale jak się je mięsożerne trupy to dlaczego nie kwiaty.

    • Rytmy Natury

      Lepiej kwiaty niż trupy…

  • Andrzej

    To nie byle jaka sałatka, to sałatka artystyczna 🙂 no nigdy takiej nie widziałem nawet w dobrych restauracjach.

    • Rytmy Natury

      W restauracji takiej nie zobaczysz 😉

  • Nigdy nie sądziłam, że po pierwsze zrobię taką sałatkę u siebie w domu.. Po drugie, że będzie smakować i tymi kwiatami będę się tak zajadać 😀

  • Nie wpadłabym na to, żeby jeść forsycję, a tak pięknie wygląda na talerzu. super!

  • Wow! Ale to pysznie wygląda ♥

  • Kasia

    Łał! Mniszek owszem, słyszałam! Moja babcia robiła z niego syrop, ale, że kwiaty forsycji można jeść – duże zaskoczenie 🙂

  • le oryginalny przepis! Nawet nie wiedziała, że forsycja jest jadalna. A jak to wszystko pięknie komponuje się na talerzu!

  • A wszystko natutalne, to co lubię najbardziej. Jeszcze te składniki, super połączenie 🙂

  • ładnie wygląda ciekawe jak smakuje?

  • Klaudia Wnuk-Adamczyk

    Wygląda, pięknie, wiosennie i energetycznie :). Wspaniała kompozycja 🙂 Forsycje mam na ogrodzie więc, muszę wypróbować Twój przepis.

    • Rytmy Natury

      To ostatni dzwonek na świeżynkę, potem pozostaje susz w sumie też ok 😉