Sałatka ze szpinaku w orzechowo rodzynkowym wydaniu

Sałatka ze szpinaku w orzechowo rodzynkowym wydaniu to propozycja dla osób zabieganych a pragnących dostarczać swojemu organizmowi cennych składników odżywczych w pysznej wersji. Jakoś tak szczególnie nie przepadam za surowym szpinakiem, smakuje jak trawa ale, że jest zdrowy, zawiera cenny chlorofil, żelazo i wiele innych dobroci, często gości na moim stole. Pod postacią tej sałatki staje się jednak naprawdę apetycznym daniem!

Dodatkowo przygotowanie tej sałatki ze szpinaku jest bardzo proste i błyskawiczne. Chwila moment i gotowa. W przepisie wykorzystałam swój szpinak z ogrodu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić ją z kupnego, pamiętając o przeprowadzeniu kąpieli usuwającej ewentualne pestycydy i herbicydy z jego powierzchni. Jak wykonać taką kąpiel wyjaśniam w artykule „Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców szybko i tanio”.

sałatka ze szpinaku

Sałatka ze szpinaku w orzechowo rodzynkowym wydaniu- składniki

  1. kilka garści szpinaku w zależności jaką ilość sałatki zamierzasz przygotować
  2. garść rodzynek
  3. kilka orzechów włoskich
  4. 2 łyżeczki świeżo zmielonego sezamu /najlepiej niełuskanego/. O właściwościach sezamu więcej dowiesz się z wpisu „Sezam dobry na kaca, odchudzanie, stawy i nie tylko…”
  5. 2 łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego /zawiera kwasy omega-3/
  6. 2 łyżeczki słonecznika
  7. 2 łyżeczki pestek dyni /zawierają cenny cynk/
  8. pół łyżeczki tartej pestki z awokado /o pestce z awokado więcej w artykule „Pestka z awokado i co takiego fajnego w niej drzemie?”/
  9. 1/4 szklanki dobrej jakości oleju roślinnego /oliwa,lniany ect./
  10. 1 łyżeczka tahini
  11. 1-2 łyżki soku z cytryny
  12. szczypta gałki muszkatołowej
  13. szczypta kurkumy
  14. pieprz

Sałatka ze szpinaku w orzechowo rodzynkowym wydaniu- przygotowanie

  1. Jeśli liście szpinaku są duże porozrywaj je rękoma na mniejsze części
  2. dodaj rodzynki, orzechy włoskie, zmielone siemię lniane i sezam, słonecznik, pestki dyni,tartą pestkę awokado
  3. wymieszaj
  4. w osobnej szklance przygotuj dressing: do oliwy dodaj kurkumy, soku z cytryny, pieprzu, gałki muszkatołowej, tahini i dokładnie wymieszaj
  5. zalej szpinak i resztę składników dressingiem i ponownie wymieszaj

Sałatka ze szpinaku gotowa! Taką sałatkę śmiało można konsumować do obiadu lub jako samodzielne danie np. zdrowy deser. Obecność wielu składników odżywczych, dobrych tłuszczy i witamin sprawia, że sałatka ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie i urodę. Pięknieją włosy, skóra i paznokcie.

Kilka uwag

  1. możesz zmodyfikować rodzaj użytych dodatków według własnego gustu np. zamiast rodzynków dodać suszonej żurawiny
  2. pamiętaj aby kurkumę zawsze stosować w towarzystwie dobrego tłuszczu i pieprzu czarnego /piperyna/. Wówczas kurkumina zawarta w kurkumie staje się lepiej przyswajalna przez ludzki organizm. Szerzej na temat kurkumy we wpisie „Kurkuma zabija raka a nie człowieka”
  3. Sałatkę najlepiej skonsumować bezpośrednio po przygotowaniu. Szpinak jest wówczas jędrny i kruchy. Potem staje się rozmemłany.

sałatka ze szpinaku

Zapisz

Zapisz