Udostępnij

Sok z kapusty na wrzody żołądka i układu pokarmowego? Dlaczego by nie? Natura zna swoje skuteczne sposoby. Oprócz kapitalnych batatów, których właściwości przeciwwrzodowe opisałam w artykule „Chcesz wyleczyć wrzody żołądka czy cukrzycę? Jedz słodkie ziemniaki!” kolejnym cudownym lekiem z bożej apteki jest właśnie kapusta. Najlepiej działa surowa a zupełnie fenomenalnie – sok z kapusty.

W 1940 roku lekarz, profesor Garnett Cheney zaintrygowany opinią, iż świeża kapusta jest dobrym środkiem na wrzody żołądka i ogólnie chorobę wrzodową, poił świnki morskie za pomocą zakraplacza właśnie sokiem ze świeżej kapusty. Potem prowokował powstawanie wrzodów trawiennych. Żadna ze świnek nie miała wrzodów żołądka czy innych owrzodzeń błony śluzowej przewodu pokarmowego. Zachęcony tymi badaniami, zaczął przeprowadzać testy wśród osób cierpiących na wszelkie wrzody. Na 55 pacjentach wypróbował działanie filiżanki soku z kapusty, który podawał im codziennie. W wyjątkiem 3 osób, reszta czuła się znacznie lepiej a badanie kontrolne potwierdziło gojenie się wrzodów.

sok z kapusty

Na tym nie skończył swoich prób. Stosując koncentrat z kapusty przeprowadził eksperyment w więzieniu.  Podawał go codziennie przez 3 tygodnie 45 pacjentom. U 92% stwierdzono wyleczenie wrzodów układu pokarmowego. Natomiast w grupie, której podawano placebo, stwierdzono tylko 32% wyleczeń.  Jednak gdy i tym pacjentom podano później sok z kapusty, po kolejnych 3 tygodniach u większości z nich stwierdzono wyleczenie.

Ponieważ spożywanie tak dużych ilości soku z kapusty było dość kłopotliwe, profesor chciał wyizolować substancję aktywną z kapusty i stworzyć z niej lek. Jednak to mu się nie udało.  Produkowany przez jedną z firm ekstrakt z kapusty był za słaby a wkrótce potem pojawiły się inne leki przeciwwrzodowe i firmy farmaceutyczne przestały interesować się kapustą. Jednak naukowcy z innych krajów nadal kontynuowali prace badawcze. W lata 60-tych ubiegłego wieku węgierscy naukowcy stworzyli tabletki z kapuścianym czynnikiem i oznajmili, że są one skuteczne w leczeniu wrzodów żołądka i innych owrzodzeń układu pokarmowego.

Hinduscy badacze pod przewodnictwem doktora Singha z Centralnego Instytutu Badań nad Lekami w Lucknow wyjaśnili zasady uzdrawiającej mocy kapusty. Najpierw poddawali świnki morskie czynnikom wrzodotwórczym potem poili je sokiem z kapusty. Pozwoliło to wykazać, że gojenie owrzodzeń zależne jest od ilości śluzu żołądkowego, który chroni komórki przed działaniem kwasów trawiennych. Okazało się, że kapusta zawiera substancje przypominające działanie śluzu żołądkowego. Właśnie tej właściwości naukowcy przypisali korzystny wpływ kapusty na zapobieganie i leczenie wrzodów żołądka i innych owrzodzeń dróg pokarmowych.

W 1973 roku naukowcy badali nowe leki przeciwwrzodowe. Stwierdzili, że jedna z substancji gafernat, znajduje się również w białej kapuście. Gafernat u badanych zwierząt pobudzał komórki ściany żołądka do produkowania chroniącego przed kwasem żołądkowym śluzu. Problem tkwi w tym, że właściwości kapusty zmieniają się w zależności od warunków glebowych czy pogodowych. Niemniej ma ona korzystny wpływ na gojenie się owrzodzeń trawiennych, pod warunkiem że je się surową kapustę lub pije z niej sok. Poniżej podaję przepis na przeciwrzodowy koktajl według profesora Cheneya

Przepis na przeciwwrzodowy koktajl z sokiem z kapusty

  • korzystaj tylko ze świeżych, zielonych główek kapusty. Najbardziej skuteczna jest wiosenna i letnia, najmniej jesienna i zimowa
  • wyciskaj sok w dobrej jakości wyciskarkach lub zmiksuj. Wyciskarki jednak zdecydowanie lepiej sobie z tym radzą niż miksery. Dla uzyskania filiżanki soku potrzeba ok 2 kg świeżej kapusty. Zimowa kapusta daje 2 razy mniej soku
  • aby lepiej smakowało możesz połączyć 3/4 soku z kapusty z 1/4 soku z selera naciowego i korzeniowego. Seler również zawiera substancje przeciwwrzodowe.
  • można również polepszyć smak kilkoma łyżkami soku pomidorowego, ananasowego lub cytrynowego
  • sok przechowuj w chłodnym miejscu
  • pij 1 szklankę dziennie
  • korzystne działanie objawia się po ok. 3 tygodniach

*według wskazówek profesora Cheneya z „Journal of the American Dietetic Association” z września 1950 r.

sok z kapustyPamiętaj, że najlepiej działa kapusta surowa. Niektóre aktywne substancje w niej zawarte mogą być niszczone przez obróbkę termiczną. Taki sok z kapusty czy koktajl na dodatek jest bardzo pyszny i oprócz działania przeciwwrzodowego wykazuje wiele innych korzyści dla naszego zdrowia i urody, choćby jako profilaktyka przeciw rakowi jelita grubego.

Dlatego też pij sok z kapusty na zdrowie, o tym lekarz na pewno Ci nie powie!!

47
0
Skomentujx