Udostępnij

Super pizza! Któż takiej nie lubi?…No cóż klasyczna super pizza nie zalicza się do tych zdrowszych potraw a to za sprawą jej głównych składników m.in białej rafinowanej mąki oraz żółtego sera poddanego działaniu wysokiej temperatury. Owszem można zrobić zdrową odmianę pizzy ale dzisiaj chcę wziąć pod lupę tę klasyczną pizzę, tak chętnie zamawianą w pizzeriach. Po przeczytaniu tego artykułu  zanim zamówisz kolejną super pizzę, najpierw się nad tym głęboko zastanowisz.

Cóż takiego zatem złego jest w pysznej, ociekającej serem super pizzy?

super pizza

Złego trochę się nazbiera, po pierwsze biała rafinowana mąka jako produkt obcy biologicznie organizmowi ludzkiemu kradnie z niego wiele cennych minerałów. Jeśli nie jarzysz różnicy między produktem rafinowanym a nierafinowanym odsyłam do wpisu: Rafinowane produkty – wyrzuć je ze swojego życia! Do tego gluten przez wiele osób źle tolerowany.

Po drugie do strawienia podgrzanego sera potrzeba ogromnej ilości energii. Czasem taki serek potrafi zalegać w żołądku nawet kilka dni. Dodatkowo pod wpływem wysokiej temperatury ser żółty staje się niebezpiecznie rakotwórczy. Nie dziwne więc, że po spożyciu super pizzy ociekającej serem stajesz się senny i snujesz się jak zombie. Twój organizm wykorzystuje całą energię na trawienie. Jeszcze gorsza staje się sytuacja gdy spożywasz pizzę w knajpie. Nie wiesz jaki rodzaj sera, mąki czy innych dodatków został wykorzystany do jej produkcji. Zamiast sera pewnie są to produkty seropodobne. Wychodzi taniej a różnicy praktycznie nie widać, jeśli to coś zostało roztopione na jednolitą masę.

Ponad to gdy zjesz obfity posiłek a pizza bez wątpienia do takowego się zalicza, poziom cukru w Twoim organizmie wzrasta do takich poziomów, że organizm nie jest sobie w stanie z tym poradzić. Taki skok cukru jest jeszcze bardziej gwałtowny po spożyciu posiłku węglowodanowego a pizza to głównie węglowodany proste o wysokim IG /indeks glikemiczny/. Węglowodany zostają w żołądku rozłożone na glukozę, która przedostaje się do krwi.

Zbyt wysoki poziom glukozy nie jest korzystny i bezpieczny dla organizmu

więc obniża on glikemię dzięki insulinie wydzielanej przez trzustkę. Insulina powiadamia o tym komórki, które wchłaniają nadmiar cukru z krwi i próbują przywrócić jego prawidłowy poziom. W taki sposób następuje spadek ilości cukru we krwi. Dla organizmu taki posiłek jak super pizza to szok! On się broni wydzielając więcej insuliny niż potrzeba. Dlatego też nie ma co liczyć na stabilizację poziomu cukru we krwi. Nadmiar insuliny skutkuje spadkiem glikemii i atak hipoglikemii gotowy co objawia się właśnie sennością, spadkiem poziomu energii i czujności oraz zmęczeniem.

Uff trochę to skomplikowane ale faktycznie działa w taki sposób. Kiedyś praktycznie codziennie musiałam sobie ucinać poobiednie drzemki bo nie mogłam normalnie funkcjonować i byłam święcie przekonana, że tak to musi być. A wcale nie musi, wręcz nie powinno! Moje odżywianie i tryb życia wtenczas, pozostawiał wiele do życzenia. Obecnie, nie mam problemów z poobiednią sennością wykluczając sporadyczne przypadki.

W sumie miałam pisać wyłącznie o pizzy ale problem jest bardziej złożony. Wspomnę jedynie pokrótce, że z taką sennością po zbyt obfitym posiłku można sobie poradzić a nawet trzeba. To są sygnały wysyłane przez organizm, że coś go obciąża a nie jest to naturalne. Zdrowy człowiek, wysypiający się w nocy, zdrowo się odżywiający nie powinien odczuwać senności w ciągu dnia, pomijam rzecz jasna choroby czy inne wyjątkowe okazje. Po pierwsze i najważniejsze to nie objadać się, jeść zdrowo i jak najwięcej surowo i najlepiej po posiłku się ruszać a nie zasiąść przed telewizorem czy komputerem. Wbrew pozorom im więcej /co nie znaczy gwałtowniej/ ruchu po posiłku tym więcej energii. Już dawno odkryłam całkiem przypadkowo tę zależność. Nawet jak porządnie sobie pojadłam ale nie dopuściłam do rozłożenia się na kanapie czy w fotelu tylko coś tam sobie robiłam, nie czułam zmęczenia ani spadku energii.

Jakie mają zatem wyjście amatorzy super pizzy?

No cóż jak już wspominałam, najgorsza jest pizza knajpiana. Nie wiesz co w niej tak naprawdę siedzi a na pewno nic fajnego. Lepiej pokusić się o przygotowanie własnej super pizzy. Jest wiele ciekawych przepisów nawet na te zdrowsze odmiany pizzy choćby np. z kaszy jaglanej czy dobrej mąki pełnoziarnistej. Z dodatków zamiast tłustego i nie wiadomo co zawierającego salami, szynki itp. można wybrać inne, lżejsze i zdrowsze. Ogranicza Cię wyłącznie Twoja wyobraźnia. Mimo, że uważam iż najzdrowsze jest jedzenie świeże i surowe to czasami lubię przekąsić coś pizzopodobnego. Mamy czerpać przyjemność z życia i mając trochę wiedzy i chęci można to uczynić w sposób zdrowy, fajny i bezpieczny.

Przykładem może być dieta śródziemnomorska,  która zaliczana jest do jednej z najzdrowszych diet a w której pizza jednak często się pojawia. Miałam kiedyś okazję uczestniczyć we włoskim święcie Ferragosto w typowej, włoskiej, tradycyjnej rodzinie. Z okazji tego święta gospodarze przygotowali różnorodne pizze. Były one pieczone w piecu ogrodowym, z dodatkiem świeżych, aromatycznych ziół. Praktycznie wszystkie składniki były zerwane w przydomowym ogródku. Do dziś czuję zapach i smak tamtych pizz. Szczególnie posmakowała mi pizza, której głównym składnikiem były zielone zioła: bazylia, rozmaryn, tymianek. Coś pysznego.

Naprawdę można zjeść pysznie i zdrowo zarazem. Nazbyt często spotykam się z błędnym moim zdaniem poglądem, że to co zdrowe nie jest smaczne. Sądzę, że wyrażane są one z przyzwyczajenia do produktów podrasowanych sztucznymi wzmacniaczami smaku. To co jest naprawdę zdrowe to dopiero jest smaczne!! Przykładem może być jabłko, które zrywam latem i jesienią ze swojej nie pryskanej nigdy i niczym jabłonki. Te jabłka są najpyszniejsze na świecie i nawet teraz pisząc ten artykuł czuję smak cieknącego po brodzie soku…Z resztą podobnie jest z każdym warzywem czy owocem samodzielnie wyhodowanym. Nie ma nic smaczniejszego…

 super pizza

18
0
Skomentujx