Szalenie prosta surówka do obiadu jabłkowo-porowa

Surówki do obiadu to dla mnie podstawowa sprawa. Bez nich nie ma prawdziwego obiadu. I to nie jako dodatek ale większa jego część. Bo wszelka surowizna jest najzdrowsza i najlepsza dla naszych organizmów.

surówka do obiadu

To z takiej świeżej, surowej, nieprzetworzonej żywności organizm czerpie najwięcej życiodajnych dobroci. Wszelkie witaminy, które giną pod wpływem wysokiej temperatury w tym przypadku stają się w pełni dostępne. Ponad to oleje roślinne, które dodaję do surówek nie są w żaden sposób podgrzewane. Podawane są na zimno jak natura przykazała.

Nie wiem czy wiesz ale tak na wszelki wypadek przypomnę, że olei roślinnych absolutnie nie należy podgrzewać. Smażenie na nich to paskudna sprawa. Podczas podgrzewania oleje utleniają się i tworzą niekorzystne substancje rakotwórcze. No ale smażenie generalnie nie jest wskazane w zdrowej kuchni więc nawet nie będę tego tematu rozwijać. Dodatek oleju sprawia również, że witamy rozpuszczalne w tłuszczach są lepiej przyswajalne choćby taka witamina D3, której niedobór mamy wszyscy w tym okresie w naszej szerokości geograficznej.

Ok ale przechodzę do przepisu. Ta surówka do obiadu jest niezwykle szybka i prosta do wykonania a przy okazji szalenia zdrowa. Ja i moi domownicy uwielbiamy ją. Pomysł zrodził się jak zwykle nagle. Miałam w lodówce kawałek pora ale że było go niebyt wiele, szukałam z czym by go tu połączyć. Wybór padł na jabłka, które czekały na dodanie do mojej pysznej sypanej szarlotki. I tak powstała ta pyszna surówka do obiadu. Lubię jeść dobre potrawy ale muszą być szybkie i proste bo szkoda mi życia na siedzenie w kuchni.

Składniki na surówkę porowo-jabłkową

  • 1 por
  • 1 jabłko
  • oliwa nierafinowana
  • sok z cytryny /ok 2 łyżki/lub naturalny ocet jabłkowy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie tej prostej surówki do obiadu

  • por pokrój w drobne paseczki, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj 2 widelcami
  • do osobnego kubeczka wlej oliwę, dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj aby powstała jednolita konsystencja
  • polej tak przygotowanym sosem surówkę i wszystko powtórnie wymieszaj

Uwagi!

Nie kombinowałabym z innymi przyprawami, próbowałam z cynamonem i kardamonem ale jak dla mnie to była porażka. W zupełności wystarczy sól i pieprz oraz odrobina gałki. Jeśli jednak lubisz eksperymentować w kuchni i nie przeraża Cię wywalenie całej potrawy do kosza to próbuj, a nuż wynajdziesz jakieś ciekawe połączenie smakowe? W sumie bez szkód nie da rady nic nowego odkryć. Można też testować na małej próbce materiału.

Oprócz dodatku do obiadu, surówka porowo-jabłkowa śmiało może stanowić część kolacji czy innego posiłku.

Jednym słowem, szybka, prosta i zdrowa!!!

Zapisz

Zapisz

Zapisz