Surówka z kapusty kiszonej z marchewką podana, cebulką doprawiana -

Surówka z kapusty kiszonej z marchewką podana, cebulką doprawiana

Surówka z kapusty kiszonej z marchewką podana, cebulką doprawiana należy do moich ulubionych. Ten przepis stosuję od lat i póki co nie jadłam jeszcze smaczniejszej wersji. Połączenie smaku kwaśnego z lekkim słodkim i ostrym to mistrzostwo. Na szczęście jako posiadaczka zdrowej flory bakteryjnej mogę raczyć się tą surówką do woli. Niektórzy mogą ją jeść w niewielkich ilościach gdyż zbyt duża dawka powoduje szybką wizytę w kibelku. Dodam jeszcze, że przygotowanie tej surówki jest banalnie proste, tanie i szybkie.

Aby karoten z marchewki elegancko przyswoił się w organizmie niezbędnym jest dodanie do surówki dobrej jakości oleju roślinnego. Zatem tarki, noże w dłoń i działamy.

surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kapusty kiszonej z marchewką podana, cebulką doprawiana – składniki

  • 250 dkg kapusty kiszonej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cebula
  • opcjonalnie 1 małe jabłko
  • kilka łyżek dobrej jakości oleju roślinnego /osobiście smakuje mi z oliwą /
  • sól
  • pieprz
  • szczypta naturalnego słodzidła

Surówka z kapusty kiszonej z marchewką podana, cebulką doprawiana – wykonanie

  • do miseczki wsyp odciśniętą kapustę kiszoną, sok zostaw do wypicia, świetnie oczyszcza i stanowi wspaniały probiotyk /oby dobrej jakości a nie taka z wora z marketu/
  • marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do kapusty
  • jeśli dodajesz jabłko również zetrzyj je na grubych oczkach
  • pokrój cebulę w drobna kostkę, wsyp do reszty składników
  • wlej kilka łyżek oleju tak aby konsystencja surówki Ci odpowiadała
  • posól, posłodź i popieprz do smaku
  • wszystkie dokładnie wymieszaj i daj czas /co najmniej godzinę/ na przegryzienie się surówki

Voilà i gotowe! Nieprawdaż, że łatwizna?

surówka z kiszonej kapusty

Uwagi

Ta surówka jest doskonała a nawet lepsza na drugi dzień jak składniki dokładnie się przegryzą. Oczywiście po przygotowaniu przechowuj ją w lodówce. Zawsze narobię jej większą ilość i sobie tak podjadam. Nie dość, że jest przepyszna to jeszcze niezwykle zdrowa. Jeśli masz problemy z florą bakteryjną jelit to jak wspominałam wcześniej nie zjadaj jej zbyt wiele za jednym zamachem. Możesz przypłacić to częstymi wizytami w toalecie i niekomfortowymi wzdęciami.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Informacje zawarte na blogu są moimi subiektywnymi dociekaniami, obserwacjami i z chęcią się tym dzielę.

Dodaj komentarz

31 komentarzy do "Surówka z kapusty kiszonej z marchewką podana, cebulką doprawiana"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Natalia
Gość

Ojej, ile tutaj inspiracji sałatkowych! <3

Kamil
Gość

Często kupuje gotowe surowki bo mi nie chce się robić. A tu prosty i fajny przepis na kilka chwil do zrobienia. Spróbuję

Paulina
Gość

Surówka mojego dzieciństwa. jeszcze nie jadłam z cebulą, muszę wypróbować.

Pat
Gość

Ile dni ma przydatności do spożycia?

Shirtz
Gość

Ja od dłuższej chwili nie mogę się opędzić od tego smaku – jem praktycznie codziennie! 🙂

Daria | bezgrzesznarozpusta.pl
Gość

To ja podobnie jak Sara z Kliniki Zdrowego Jedzenia uwielbiam kapustę kiszoną! Czasami kupię sobie i zjem naraz cały jej kilogram! A taką bardzo podobną do Twojej propozycji Agnieszko serwuje moja mama <3 Pozdrawiam cieplutko , Daria xx

Klinika Zdrowego Jedzenia
Gość

Uwielbiam kiszoną kapustę <3 każdego dnia piję z niej sok 😉 a Twój przepis koniecznie wypróbuję. pozdrawiam

BEATA REDZIMSKA
Gość

Dziekuje ze ten hack z dodaniem oleju roslinnego do salatki. Generalnie zawsze dodaje go do zielonych salatek, ale nie pomyslalam o tym w przypadku salatek z marchwi. Pozdrawiam serdecznie Beata

Marcin
Gość

Kurcze, chyba wszystkie sałatki, surówki itp. są najlepsze na drugi dzień. Żeby jeszcze chciały do tego czasu dotrwać… 😉

blogierka
Gość

Aj- smak dzieciństwa! Uwielbiam 😀

Places and Plants Blog
Gość

Ja kiszoną kapustę najbardziej lubię w zupie zdecydowanie 🙂

Patrycja Janicka
Gość

Uwielbiam tą surowkę:))))

Liliess
Gość

Uwielbiam wszystko co jest z kapustką kiszoną. Bomba zdrowia.

Ania W
Gość

Uwielbiam taką surówkę, jest idealna praktycznie do wszystkich potraw 🙂

Danka
Gość

Prosta do zrobienia i nie zabiera wiele czasu, w sam raz na obiad.

Danka
Gość

ja też uwielbiam taka surówkę, prosta do zrobienia i nie zabiera wiele czasu.

Zakochana w sztuce
Gość

W sam raz dla mnie! 🙂

Zaplanowanipl
Gość

smak mojego dzieciństwa!! tylko bez cebulki do dzisiaj wita na moim stole 🙂

Martyna Kochanowska
Gość

Moja ulubiona surówka. Idealna na letnie obiady 🙂

wpDiscuz