Sycąca surówka z białej rzodkwi i pomidorów -

Sycąca surówka z białej rzodkwi i pomidorów

Dzisiaj przedstawiam jedną z odsłon surówki z białej rzodkwi. Ta kompozycja nie dość, że jest smaczna, odżywcza i zdrowa to jeszcze przepięknie wygląda. Biała rzodkiew jest bazą wielu surówek, które często przyrządzam. Uwielbiam jej smak i to,  że tak fajnie się chrupie. Surówka z białej rzodkwi sama w sobie jest bardzo sycącym daniem a surowe dary natury są najlepszym pożywieniem dla człowieka i takich powinniśmy spożywać najwięcej. Wspomaga to przemianę materii, dostarcza niezbędnych składników pokarmowych oraz znakomicie alkalizuje organizm.

surówka z białej rzodkwi

Składniki

  1. 1 średnia biała rzodkiew
  2. 2 duże pomidory
  3. sałata /jakakolwiek/
  4. rukola
  5. siemię lniane
  6. sezam
  7. słonecznik
  8. rodzynki
  9. dobra oliwa lub inny wysokiej jakości olej roślinny np. sezamowy
  10. sok z cytryny lub naturalnie fermentowany ocet jabłkowy
  11. sól
  12. pieprz
  13. szczypta kurkumy

Przygotowanie

Białą rzodkiew obieramy ze skórki i kroimy na 4 części wzdłuż a potem jeszcze poprzecznie na plasterki. Pomidory najlepiej użyć ekologiczne lub własne a jeśli takich nie mamy urządzamy im kąpiel kwasowo-zasadową aby zmyć z powierzchni ewentualne pestycydy. Kroimy w większą kostkę. Sałatę rwiemy rękoma. Rukolę również można porwać jednak nie jest to konieczne. Oczywiście jeśli nie są bio przeprowadzamy kąpiel analogicznie jak w przypadku pomidorów.

Do warzyw dodajemy według uznania ziarna sezamu, słonecznika i zmielone bezpośrednio przed spożyciem siemię lniane oraz rodzynki. Sezam również wskazane jest zmielić. Rodzynki zawierają bardzo cenny jod a niedobór tego pierwiastka posiadamy prawie wszyscy.

Całość polewamy oliwą lub innym olejem, zakrapiamy cytryną lub octem jabłkowym, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą oraz mieszamy.

surowka_z_rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi może być doskonałym dodatkiem np. do obiadu ale z powodzeniem również może stanowić samodzielny, wartościowy posiłek dietetyczny np. w czasie diet odchudzających. Taka surówka to także ekstra posiłek na późną kolację aby za bardzo nie obciążać przed snem układu trawiennego a przy tym nie czuć głodu.

No i niezbyt oryginalnie pozostało mi życzyć smacznego 😉 !

Informacje zawarte na blogu są moimi subiektywnymi dociekaniami, obserwacjami i z chęcią się tym dzielę.

Dodaj komentarz

23 komentarzy do "Sycąca surówka z białej rzodkwi i pomidorów"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Wieśka
Gość

Same dobroci w tej sałatce, bomba zdrowotna 🙂

LolkaPolka
Gość

Ciekawam co tym razem mi wyjdzie…

Agata
Gość

Rzodkiewka jest super.Widzę że lubisz wszelakie dodatki do surówki. Jest ich dużo więc podniebienie będzie zachwycone .Idę robić dla rodzinki .Pozdrawiam.

tamek
Gość

Zrobiłem i cała rodzinka się zajadała

Kasia Maszkowska
Gość

Taka wiosenna smakowita sałatka, uwielbiam takie połączenia 🙂 pozdrawiam i zapraszam do nas http://siostrydajarade.blogspot.com/2016/04/basnie-i-legendy-polskie-seria-na-lata.html

syl
Gość

Muszę spróbować, dawno nie jadłam nic z rzodkwi 🙂

Matka Puchatka
Gość

Wygląda smakowicie. Przyznam, że jeszcze nie jadłam białej rzodkwi – nie wiem, skąd to niedopatrzenie. Na pewno spróbuję 🙂

Far Minka
Gość

O, takiej jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować 🙂

Gaga
Gość

przepysznie wygląda! Widzę, że u ciebie surówkowo;) muszę się rozejrzeć

Daria @ bezgrzesznarozpusta.pl
Gość

Jak dla mnie świetna propozycja! Brak produktów mnie uczulających zatem chętnie wypróbuję! Pozdrawiam ciepło, Daria xxx

gogle.com/+AgiPegi
Gość

Witaj Agi dzięki za informację.Moje nałogi: nie piję, nie palę kiedyś było jedno i drugie od 2 lat chodzę na siłownię ze względu na łuszczycę odstawiłem alkohol. Na domiar tego dołączyła się jak wspominałem cukrzyca moja dieta wyglądało to różnie, ale postanowiłem w że muszę zrobić ze sobą porządek bo cukry poszły w górę, odstawiłem na początek mleko i zboża. Nie wiem jak ułożyć sobie dietę abym mógł wyleczyć się z tej paskudnej cukrzycy mam taką nadzieję że jeśli odstawię produkty zbożowe, będzie lepiej.Pozdrawiam

Agi Pegi
Gość

Witaj Agi, dzięki Ci bardzo za tak cenną informację, lubię ludzi przebojowych a zarazem i mądrych. Nie ukrywam że mam 63 lata. mam poważny problem choruję od bardzo długo na łuszczycę, na domiar złego dołączyła się jeszcze i Cukrzyca z tego co wypisujesz jesteś mądrą kobietą a ludzi mądrych trzeba słuchać. Skoro jesteś tak przebojowa może poradzisz mi co mam zrobić ze swoimi chorobami, to tyle na początek, Pozdrawiam Stanisław

Marta Kraszewska (Elaine Blath)
Gość

Wygląda przepysznie, a do tego widzę, że szybko się robi. Muszę przyrządzić.

wpDiscuz