Udostępnij

Ta szybka sałatka mimo, że błyskawiczna w wykonaniu zaskoczy Cię oryginalnym smakiem. Takie bogate sałatki mogą stanowić nawet samodzielne danie. Są syte, odżywcze, smaczne oraz zawierają wiele cennych dla organizmu człowieka składników. Komponuję je w taki właśnie sposób aby były zdrowe i oprócz walorów smakowych posiadały również właściwości profilaktyczne przeciw wielu chorobom w tym i nowotworom. Przyprawy i składniki, które dodaję zawierają cenne antyoksydanty i niezbędne witaminy np. taka kurkuma, o której antyrakowych właściwościach piszę w artykule „kurkuma zabija raka a nie człowieka” czy owoce, które również działają antynowotworowo /Najlepsze owoce na raka – niezwykłe właściwości znanych roślin/.

Takie szybkie sałatki  lubię robić najbardziej, z resztą tak jak i wszystkie szybkie dania. Cenię prostotę, gdyż już nie raz się przekonałam że najprostsze potrawy są najlepsze. Zbytnie wydziwianie i mieszanie smaków nie zawsze dobrze się kończy. Poza tym nie za bardzo lubię przesiadywać w kuchni…

Czego więc będzie Ci potrzeba do wykonania tej mega szybkiej sałatki?

Składniki na szybką sałatkę z rukolą, bananem, kiwi i rodzynkami

  • 4 duże garście rukoli
  • 1 banan
  • 1 małe kiwi
  • garść ziaren słonecznika /może być ciut podprażony/
  • garść rodzynek niesiarkowanych
  • nierafinowana oliwa tłoczona na zimno
  • 1 łyżeczka tahini /można pominąć/
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie tarta pestka awokado /więcej na temat pestki: „Pestka z awokado i co takiego fajnego w niej drzemie?”/

Wykonanie szybkiej sałatki trwa zaledwie chwilę

  • rukolę umyj a najlepiej przeprowadź jej kąpiel kwasowo-zasadową w celu usunięcia ewentualnych pestycydów /więcej o kąpieli tutaj „Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców szybko i tanio”/
  • następnie porwij ją rękoma na mniejsze kawałki
  • banana i kiwi pokrój na kawałki, dodaj do rukoli
  • do sałatki wrzuć rodzynki niesiarkowe, słonecznik i startą pestkę z awokado
  • polej wszystko oliwą,dodaj tahini, posyp przyprawami i wymieszaj
  • na koniec dodaj soku z cytryny i powtórnie wymieszaj

Pamiętaj

  • nie mieszaj zbyt agresywnie aby banany się nie rozciapciały
  • jeśli nie odpowiadają Ci z jakichś względów dawki przypraw, śmiało modyfikuj pod siebie. Ja np. lubię dość dużo soku z cytryny więc być może dla Ciebie będzie za kwaśno.

Takim oto sposobem szybka sałatka jest gotowa. To, że jest prosta to nic. To istna bomba dla zdrowia. Jak już wspominałam zawiera szereg witamin, antyoksydantów, dobrych tłuszczy na zimno i wiele innych cennych składników. Nie pozostaje nic innego jak tylko kosztować…

szybka sałatka

18
0
Skomentujx