Terapia Yin Yang na ostre chyrlanie i płuc wypluwanie! -

Terapia Yin Yang na ostre chyrlanie i płuc wypluwanie!

Wschodnia teoria lecznicza Yin Yang zaleca ostre przyprawy i pokarmy /Yang/ w leczeniu zimnego Yin w przypadku wszelkich chorób dróg oddechowych. „Gdy się przeziębiłeś, rozpal sobie ogień w żołądku” – taka dewiza przyświecała starożytnej metodzie zwalczających się przeciwieństw. Każdy lekarz wiedział, że np. na kaszel najlepszym lekiem jest coś gorącego. Te stwierdzenia i metody lecznicze zaintrygowały współczesnego lekarza. Poczynił on fascynujące odkrycia związane z papryką chili.

yin yang

Tym lekarzem był profesor Irvin Ziment /ordynator oddziału leczenia dróg oddechowych w Centrum Medycznym w Los Angeles/pochodzący z Anglii gdzie kuchnia jest łagodna co według niego nie jest korzystne. Dodatkowo Anglicy żyją w klimacie wilgotnym. Te 2 czynniki wraz z paleniem papierosów przyczyniają się do częstych nieżytów oskrzeli. Przez wiele lat bronchit był tak powszechny w Anglii, że nazywano go angielską chorobą. Profesor stwierdza, że tam gdzie używa się ostrych przypraw notuje się niższe wskaźniki zapadalności na choroby dróg oddechowych.

Według jego obserwacji Meksykanie rzadziej mają problemy oddechowe, mimo że palą dużo tytoniu. Jeśli zapadną natomiast na chorobę układu oddechowego, łagodniej ją przechodzą i szybciej się leczą.

Dlaczego tak się dzieje?

Otóż Meksykanie jedzą ostre potrawy, nie żałują ostrej papryki, curry, musztardy chrzanowej. Profesor Ziment zalecał swoim chorym pacjentom aby jedli ostre potrawy co najmniej raz dziennie lub wypijali szklankę wody z 10-20 kroplami ostrego sosu tabasco lub żucie papryki chili. W bólach gardła i przeziębieniach zaleca picie mieszanki z łyżki tartego chrzanu i niewielkiej ilości miodu rozpuszczonych w szklance wody. Skuteczna również jest mieszanka rosołu ze sporą ilością czosnku, konkretną szczyptą czarnego lub czerwonego pieprzu.

Brzmi to niezbyt apetycznie ale sama na własnym przykładzie przekonałam się jak np. chrzan świetnie przeczyszcza zatoki podczas kataru czy pozwala rozluźnić śluz zalegający w płucach. Co prawda dawno nie miałam żadnej infekcji dróg oddechowych ale kiedyś takie postępowanie jak najbardziej mi pomagało.

Irvin Ziment jest znanym autorytetem w dziedzinie leków pulmonologicznych oraz autorem kilku książek na ten temat /np. „Farmakologia i leczenie chorób układu oddechowego”/ . Twierdzi, że wielowiekowa terapia Yin Yang a ściślej stosowanie chili w chorobach układu oddechowego jest jak najbardziej skuteczne przy jednoczesnym braku skutków ubocznych. Od zamierzchłych czasów ostre pokarmy stosowano w leczeniu wszelkich schorzeń dróg oddechowych. Egipcjanie zalecali gorczycę, Hipokrates – ocet i pieprz, uznany rzymski lekarz Galen – czosnek.  Medycyna wschodnia zgodnie z przeciwieństwami Yin Yang stosuje ostrą paprykę, czarny pieprz, czosnek, gorczycę, kurkumę i inne ostre przyprawy w leczeniu zapalenia zatok, oskrzeli, przeziębień czy nawet astmy. Rosjanie leczą przeziębienia chrzanem.

Na czym polega terapia Yin Yang w chorobach dróg oddechowych?

Te naturalne środki zmniejszają lepkość śluzu co wspomaga jego wydalanie z płuc. W chorobach dróg oddechowych ten śluz staje się lepki, gęsty i jest go dużo. Tym samym powoduje blokowanie dróg. Osłabione rzęski, które odpowiadają za przesuwanie wydzieliny w górę nie dają rady. Gęsty śluz zalega w drogach oddechowych. Podrażnia płuca, powoduje kaszel a w konsekwencji rodzi się stan zapalny. Oddychanie jest utrudnione i jeśli nie dojdzie do usunięcia wydzieliny może to spowodować zmiany w płucach.  Dla płuc najważniejsza jest konsystencja śluzu i jego wydalanie. Już nasi przodkowie odkryli, że ostre jedzenie zawierają mukokinetyki czyli substancje rozrzedzające śluz. Współczesne leki pomagające w wydalaniu śluzu są uważane za mukokinetyki.

To właśnie działanie mukokinetyczne wyjaśnia korzystny wpływ ostrych przypraw. Powodują rozrzedzenie śluzu w płucach i oskrzelach i może być ona łatwo wydalona. Mogą one działać na wiele sposobów. Według profesora Zimenta ich główne działanie opiera się na komunikacji między żołądkiem a płucami. W swoich dociekaniach zauważył, że powszechnie zalecane środki wykrztuśne w większych dawkach powodują wymioty. Np. taka wymiotnica /ipepakuana/. W niewielkich ilościach od lat stosowana jako środek wykrztuśny, również w leczeniu astmy. Zwiększa ona wydzielanie płynów w płucach, w większych dawkach natomiast stosowana jest jako środek wymiotny np. w przypadku zatruć.

Teoria profesora Zimenta

Ostre pokarmy wyłączają „przycisk receptora” w żołądku, dają sygnał który dociera przez nerw błędny do mózgu.  Po czym wraca do płuc. gdzie w ścianach oskrzeli pobudza gruczoły do produkcji wydzieliny. Podobny sygnał pobudza wydzielanie śliny oraz łzawienie oczu po ostrych potrawach. To działanie powoduje również szybkie oczyszczenie nosa i zatok.

Sądzę, że ostro przyprawione potrawy są skuteczne we wszystkich przypadkach, w których śluz oskrzelowy jest zbyt gęsty a zwłaszcza w zapaleniu zatok, gdy jest produkowany gęsty śluz, ściekający do oskrzeli i wywołujący ich stan zapalny.

Ostre pokarmy mogą działać w chorobach układy oddechowego tak zapobiegawczo jak i leczniczo. Profesor uważa, że wielu ludzi cierpiących na poważne schorzenia dróg oddechowych nawet sobie nie zdaje sprawy, że wystarczy polubić jedzenie na ostro! Takim osobom zaleca by zaczęli od 10 kropli sosu tabasco dodanego do szklanki wody lub soku pomidorowego a jeśli dobrze tolerują tę dawkę to zwiększenie jej do 20 kropli. Składnikiem sosu tabasco jest kapsaicyna wyzwalająca proces oczyszczania płuc. Jest to alkaloid obecny w ostrych odmianach papryki czerwonej. Papryczce chili i jej wspaniałym właściwościom poświęciłam odrębny wpis „Papryczka chili – ostra z niej dama”

Ziment uważa, że gorczyca, chrzan, curry, czosnek mają identyczne działania. Działają jak środki wymiotne /emetyki/ i zwiększają wydzielanie gruczołów śluzowych w oskrzelach. Czosnek może mieć jeszcze silniejsze działanie w połączeniu z witaminą C, która według profesora może pomóc alliinie /składnik czosnku/ przekształcić się w składnik jeszcze bardziej podobny do Mukodyny, leku regulującego wydalanie śluzu. Aby osiągnąć jak najlepsze efekty czosnek należy spożywać w postaci całych ząbków /np. takie dodawać do zup/. Rozgniatanie czy krojenie czosnku powoduje natychmiastową przemianę alliiny w allicynę, wonną substancję jednak o innym działaniu. Gorczyca np. zawiera izofiocyjanian, który działa podobnie do alliiny.

Recepta zatem jest prosta. Jeśli często zapadasz na choroby układu oddechowego to terapia Yin Yang powinna stać się Twoją codziennością. W przypadkach przeziębień, zapalenia zatok, oskrzeli, astmy, rozedmie płuc lub w przypadku podatności na te choroby, nie żałuj sobie ostrych pokarmów i przypraw. Możesz również spróbować specjalnego rosołu z kurczaka według przepisu profesora. Oczywiście kurczaka można pominąć.

yin yang

Przepis na czosnkowy rosół na przeziębienia i kaszel

  • 750 ml rosołu z kurczaka
  • 1 główka czosnku /ok 15 ząbków/
  • 5 gałązek posiekanej natki pietruszki
  • 6 posiekanych gałązek kolendry
  • 1 łyżeczka żółtego pieprzu
  • 1 łyżeczka posiekanych listków mięty
  • 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii
  • 1 łyżeczka sproszkowanego curry

Czosnek obrać i włożyć do garnka razem z pozostałymi składnikami. Zagotować. Następnie gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Na koniec można odcedzić.

Sposób użycia

Opary z zupy można wdychać podczas gotowania. Zupę należy podzielić na 6-8 porcji, które trzeba spożywać na początku posiłku, raz lub 3 razy dziennie. Można również dodać tradycyjne składniki takie jak marchew, liście laurowe, paprykę chili. Można również zupę rozcieńczyć jeśli w takiej formie nie można jej skonsumować. Po przyzwyczajeniu się do terapii próbować jeść w pierwotnej wersji.

Widzisz więc, że zamiast ładowania w siebie chemicznych leków warto wykorzystać te dary natury, która w swojej hojności nie zapomniała o nas – ludziach, chociaż ludzie częstokroć zapominają o niej…

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Informacje zawarte na blogu są moimi subiektywnymi dociekaniami, obserwacjami i z chęcią się tym dzielę.

  • Tomasz

    Świetnie, że trafiłem na ten wpis. Cząsto chyrlam okropnie. Przyda się ta wiedza bardzo dziękuję 🙂

  • LauraLR

    Ciekawy post nie mialam pojecia o tym wczesniej zdecydowanie przyda sie na przyszlosc 🙂

  • A ja właśnie wróciłam z młodym od lekarza z recepta na nebulizacje. Może wspomogę go rosołem 🙂

  • Cały ząbek czosnku?! Toż to potem się pewnie przez tydzień ogniem zionie 😀 Ja raz do brokułowej dałam 2-3 ząbki i to już był kosmos, całe mieszkanie mi prześmierdło. Trochę bym się chyba cykała aż tyle dodawać, choć czosnek uwielbiam i w okresie przeziębienia zajadam z lubością 🙂

    • Rytmy Natury

      Czosnek w zupie niekrojony /bo o to Ci chyba chodzi/ wcale nie śmierdzi, jest ugotowany 🙂 No chyba, że przeciskasz przez praskę i dodajesz do zupy po gotowaniu. A po drugie ja potrafię zjeść na śniadanie na kanapkach ze 3 ząbki czosnku i nie zionę ogniem. No i nie pamiętam kiedy chorowałam…Uwielbiam czosnek…

  • nic tak skutecznie nie pomaga mi na zatkany nos jak ostre jedzenie. super jest np. chrzan. bardzo go lubię i błyskawicznie odtyka mi nos.

  • Dokładnie! Ostre leczy. Ja np. Profilaktycznie do porannej jaglanki dodaję szczyptę kurkumy

  • kuradomowa

    Ależ masa pożytecznej wiedzy, nie na darmo mówi się, że ostre to zdrowe :). Uwielbiam ostre przyprawy i potrawy, w sumie nawet nie wiedziałam że są aż tak zdrowe!