Udostępnij

Czasami nachodzi mnie chęć na smalec z kiszonym ogórkiem. Dlatego też mam zawsze pod ręką w słoiczkach smalec z fasoli. Zapewniam szanownych czytelników, że nie odstaje on smakowo od tradycyjnego smalcu, jest bardziej subtelny ale to tylko na plus. Smalec zwierzęcy zjedzony jednorazowo w zbyt dużej ilości potrafi zemdlić to ten z fasoli absolutnie nie. Jedna mała uwaga, w podanym przepisie wykorzystuję białą fasolę jaś, jednak smalec można zrobić z fasoli czerwonej, czy tej drobnej, czy nawet je wymieszać. Próbowałam, i taki smalec jest równie smaczny. Na moim kanale na YouTube możesz podejrzeć w tym >> filmie jak robię ten pyszny smalec z fasoli.

smalec z fasoli

Składniki:

  1. 2 szklanki ugotowanej fasoli
  2. 2 cebule
  3. jedno małe jabłko
  4. łyżka lub dwie oleju słonecznikowego lub z oliwek lub kokosowego
  5. majeranek
  6. sos sojowy /ok 2 łyżki/
  7. sól
  8. pieprz
  9. 3 listki laurowe
  10. kilka ziaren ziela angielskiego
  11. kilka ziaren jałowca

Jak przygotować smalec z fasoli

Najpierw gotujemy fasolę w sposób podany w artykule pt: „Jak gotować fasolę aby była zdrowa”. Jeśli mamy ją już odpowiednio przygotowaną, na patelni dusimy cebulkę i jabłko. Ja szklę najpierw cebulę pokrojoną w kostkę, tak aby była miękka, głównie na oleju kokosowym a jak nie mam to np. na oliwie. Na samym początku dodaję listki laurowe, ziele angielskie, jałowiec i tak razem z przyprawami cebulka dochodzi. Jak jest już miękkawa dodaję pokrojone w kostkę i obrane ze skórki jabłko. To wszystko duszę jeszcze przez chwilę. Na koniec wyciągam przyprawy.

W międzyczasie jak cebula z jabłkiem sobie powoli dochodzą na wolnym ogniu, miksuję fasolę. Jak nie mam już zastrzeżeń co do konsystencji masy przystępuję do dalszego działania.

Do masy dodaję sos sojowy i mieszam. Jeśli masa jest zbyt zbita dolewam odrobinę wody i dodaję trochę oleju i tak do osiągnięcia pożądanego skutku czyli aby smalec łatwo dawał się rozsmarować np. na kromce chlebka. Na koniec dodaję sporą ilość majeranku, sól kamienną lub himalajską do smaku. Ot i to wszystko, wegański smalec z fasoli jest już gotowy. Prawda, że szybko i łatwo? No i na dodatek tanio i zdrowo. Najlepiej jest odstawić go na noc do lodówki aby wszystkie składniki dobrze się „przegryzły”. Na drugi dzień można już rozkoszować się smakiem potrawy.

Zazwyczaj robię dość dużą ilość, niewielką część smalczyku przekładam do salaterki, resztę natomiast do małych wyparzonych, słoiczków tak aby mieć stały dostęp do niego, kiedy tylko zachce mi się go kosztować. Zakręcone słoiki gotuję ok 10 min. na wolnym ogniu i gotowe. Przechowuję je w lodówce. Najdłużej przebywały tam ok. 3 miesięcy i nic złego się nie działo. Wegański smalec z fasoli doskonały jest z ogórkiem kiszonym czy pomidorem i cebulą.

Jeśli ktoś lubi eksperymentować można pobawić się z innymi przyprawami np. dodać zioła prowansalskie, cząber, lubczyk, tymianek, pieprz ziołowy, co tylko wpadnie nam do głowy. Można zrobić to w osobnej miseczce tak aby w razie katastrofy smakowej nie zepsuć całości 😉 .

Bawcie się więc do woli bo to naprawdę wielka frajda takie komponowanie własnych dań podług swojego gustu…:)

Zobacz w filmie jak robię ten przepyszny smalec z fasoli

 

Jeżeli ważna jest dla Ciebie prawidłowa dieta to ten bezpłatny poradnik z pewnością Ci pomoże

Udostępniam Ci bezpłatnie dzienne menu wegańskie, wegetariańskie oraz mięsne. Jednak to nie wszystko. W poradniku otrzymasz również wiele wskazówek dotyczących prawidłowego i zdrowego odżywiania

Pobierz bezpłatną dietę na 3 dni

dieta online

14
0
Skomentujx