6 niezwykłych właściwości miodu, które po prostu musisz znać!

Cudowne właściwości miodu są znane od wieków. Dla starożytnych Egipcjan stanowił on jeden z najpopularniejszych leków. Był doceniany przez Rzymian, Chińczyków, Greków, Asyryjczyków a Niemcy podczas I wojny światowej odkażali nim rany. Według źródeł stosowany był do płukania gardła, przy zwalczaniu gorączki, zmiękczania czyraków, oczyszczania wrzodów, na oparzenia, bezsenność, nocne moczenie dzieci itd.

Fakty dot. właściwości miodu

Medycyna ludowa słusznie zalecała miód jako silny środek bakteriobójczy. Wielu naukowców również potwierdza działanie miodu. Pewien naukowiec doktor Guido Manjo, chirurg i historyk medycyny w jednym ze swoich eksperymentów przetestował wywodzący się z papirusu Smitha przepis na leczenie ran /mieszanka 1/3 części miodu z 2/3 częściami tłuszczu/.

Doktor Manjo podsumował swój eksperyment następującymi słowami:

” Początkowo uważałem, że tak okropnej mieszaniny nie można kłaść na otwarte rany …jednak okazało się, że bakterie w niej giną. Szybko ginęły też dodawane tam szczepy chorobotwórcze , takie jak Escherichia coli czy Staphylococus aureus-gronkowiec złocisty”

właściwości miodu

1.Miód jako preparat dezynfekujący

W krajach rozwijających się miód jest chętnie stosowany jako preparat dezynfekujący i przyspieszający gojenie ran i wszelkich owrzodzeń. Doktor P.J. Armon z Afryki Południowej w jednym z pism medycznych opisał wyniki takiego stosowania miodu w Chrześcijańskim Centrum Medycznym Kilimandżaro. Twierdził, że miód przyspieszał gojenie się ran oraz zapobiegał ich zakażaniu, zmniejszając konieczność stosowania konwencjonalnych antybiotyków.

W 1970 roku natomiast znany brytyjski chirurg ogłosił, iż regularnie stosował miód na otwarte rany po operacjach usunięcia macicy z powodu nowotworów. Stwierdzał, że rany, które zostały posmarowane miodem goiły się znacznie szybciej i rzadziej ulegały zakażeniu niż rany leczone za pomocą antybiotyków. Aby potwierdzić swoją tezę, w laboratorium zbadał wraz z kolegami działanie miodu na szerokie spektrum zakaźnych drobnoustrojów. Miód zabił je wszystkie.

2.Miód posiada korzystne działanie w astmie

Zawarty w miodzie pyłek kwiatowy działa podobnie jak wytwarzane z pyłku preparaty odczulające. Jednak istnieją wątpliwości czy pyłek z miodu przedostaje się do krwi czy jest całkowicie trawiony.

Według doktora U. Wahn Z kliniki pediatrycznej Uniwersytetu W Heilderbergu  dzieci, które piły roztwór z pyłkiem miały mniej objawów kataru siennego i astmy na podłożu alergicznym. 70 alergicznych dzieci otrzymywało taki napój codziennie przez okres pylenia, a 3 razy w tygodniu poza tym okresem. U 84% z nich zanotowano mniej objawów alergicznych niż zazwyczaj. Zapalenie spojówek i łzawienie oczu było o 70% mniejsze, natomiast katarów siennych o 50%. Wynikałoby z tego, że pyłek jednak nie zostaje całkowicie strawiony i dostaje się do krwi, powodując w jakiś sposób odczulanie.

Jeśli chodzi o alergie sezonowe najlepsze działanie posiada miód wytworzony z roślin rosnących w okolicy zamieszkania. Dlatego też najlepiej rozglądać się za miodem w okolicznych pasiekach.

Więcej na temat jak radzić sobie z alergią piszę w artykule „Alergia nie musi być wyrokiem. Kilka sposobów jak oswoić alergię”

3.Właściwości bakteriobójcze miodu w leczeniu biegunek

Naukowcy południowoafrykańscy stwierdzili, że miód hamuje wzrost bakterii Salmonella, Shigella, E. coli oraz V. cholerae. Owe bakterie są powodem biegunek, które przyczyniają się do wielu zgonów w krajach Trzeciego Świata. Okazuje się, że spożywanie miodu działa przeciwbakteryjnie i wspomaga leczenie biegunek.

W ramach eksperymentu doktor I.E. Haffejee i A.Moosa z Wydziału Pediatrii Uniwersytetu w Durbanie poił jedną grupę młodych pacjentów  z ostrym nieżytem żołądkowo-jelitowym wodą z cukrem a drugą – wodą z miodem. W drugiej grupie odnotowano o 40% szybszy powrót do zdrowia. Działanie miodu na bakterie wiąże się z pojęciem osmozy. Miód wysysa płyny z bakterii w ten sposób je zabijając.Co ciekawe bakterie nie uodparniają się na miód tak jak czynią to wobec antybiotyków.

Jeśli często podróżujesz, szczególnie do ciepłych krajów życie może uprzykrzyć Ci biegunka podróżnych. Jednak i na to znajdzie się miodowa recepta.

Przepis WHO na biegunki podróżnych

Do jednego naczynia wlej 250 ml soku pomarańczowego, dodaj do niego szczyptę soli i pół łyżeczki dobrego, naturalnego miodu. Do drugiego natomiast naczynia wlej 250 ml destylowanej wody oraz dodaj ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej. Pij na zmianę z obu naczyń.

4.Miód na ból gardła

Zważywszy na fakt, że miód stanowi doskonały środek bakteriobójczy nie może go zabraknąć podczas leczenia infekcji gardła, szczególnie tych pochodzenia bakteryjnego.

Doktor I. Henkin zajmujący się problemami smaku i węchu w Centrum Medycznym Georgetown Uniwersytetu w Waszyngtonie, twierdzi że miód doskonale również łagodzi bóle gardła. Przyczyną takiego stanu rzeczy może być fakt wyzwalania w mózgu przez miód, substancji zmniejszających odczuwanie bólu. Działanie miodu w tym przypadku opiera się na znieczuleniu.

5.Nasenne i uspakajające właściwości miodu

Miód w organizmie powoduje zwiększenie stężenia serotoniny w mózgu, która działa uspakajająco, wywołuje senność i odpręża. Potwierdziły to m.in. badania prowadzone w Instytucie Technologicznym w Massachusetts.

6.Miód jako wspaniały humektant /nawilżacz/

Miód jest nieoceniony w naturalnej pielęgnacji urody. Można z powodzeniem dodawać go do maseczek do twarzy i włosów. Wykorzystuję go w wielu moich naturalnych produktach choćby w balsamie do pielęgnacji ust. Jak zrobić taki balsam opisuję w artykule „Wylecz spierzchnięte usta tym naturalnym balsamem!”

Należy przy tym pamiętać aby łączyć go z emolientem czyli natłuszczaczem /np. jakimś olejem/ gdyż w przeciwnym wypadku może nieźle wysuszyć.

Pamiętaj oczywiście, że aby te cudowne właściwości miodu mogły w pełni być wykorzystane bezwzględnie musi to być miód naturalny bez żadnych domieszek sztucznego.

Nic więc dziwnego, że tak pokochałam miód. Nie dość, że posiada cudowne właściwości to przy tym jest rozkoszą dla podniebienia. Nie miewam napadów wilczego apetytu na słodkie ale czasem lubię dogodzić swoim kubkom smakowym łyżeczką miodu. To taka bezgrzeszna rozpusta bez skutków ubocznych i przeświadczenia, że przeginam. Na szczęście mam dostęp do cudownego, naturalnego miodu który muszę mieć stale pod ręką.

Warto również wiedzieć, że miodu nie należy podawać dzieciom do pierwszego roku życia ze względu na niedojrzałość przewodu pokarmowego. Na miód powinni również uważać cukrzycy, chociaż w tym przypadku zdania są podzielone.

Czy znasz jeszcze inne sposoby wykorzystania miodu? Jeśli tak to z chęcią się z nimi zapoznam.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz