Zapiekanka z bakłażana i ziemniaków – zdrowe i sycące danie obiadowe

Uwielbiam wszelkie zapiekanki, kombinuję ze składnikami i smakami przez cały czas 🙂 . Nawet jak mam jakiś gotowy przepis i tak modyfikuję go po swojemu. Tym razem podzielę się szybkim i prostym przepisem na smakowitą zapiekankę z bakłażana i ziemniaków. Bardzo lubię smak bakłażanów, są takie delikatne i puszyste a do tego bardzo zdrowe. Bakłażan to inaczej oberżyna, która należy do rodziny psiankowatych, podobnie jak moje ukochane pomidory. Zwany jest również gruszką miłości 😉 . Bakłażan znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości chłonących, szczególnie tłuszcz, dlatego też wspomaga trawienie np. tłustego mięsiwa. No, moja zapiekanka nie zawiera nawet 1 grama mięsa, ale jeśli ktoś chce może spróbować dodać do niej choćby pokrojone paseczki piersi z kurczaka. Na ironię głównymi składnikami zapiekanki są właśnie rośliny z jednej rodziny – psiankowatych: ziemniaki, pomidory i bakłażan. Dlatego osoby mające problem z trawieniem psiankowatych bądź też uczulone na te rośliny raczej nie powinny sięgać po tego typu potrawy.

Ja na szczęście nie mam takiego problemu więc od czasu do czasu zajadam się tą pyszną zapiekanką.

Składniki

  • 3 średnie pomidory
  • 2 małe bakłażany lub jeden większy
  • 4 ziemniaki
  • 2 małe cebule lub 1 duża
  • 4 ząbki czosnku lub więcej jak ktoś lubi intensywny posmak
  • szklanka przecieru pomidorowego bądź passaty
  • kurkuma
  • czarny pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • olej kokosowy lub inny nierafinowany
  • dobry żółty ser, parmezan lub mozarella.

Przygotowanie

Zaczynamy od mycia warzyw. Jeśli są bio, eko lub tp. wystarczy wymyć wodą z kranu, jeśli nie – przeprowadzamy kąpiel kwasowo-zasadową. Nie obierając bakłażana ze skórki / fioletowa skórka, piękna i aksamitna zawiera antyrakowe, silnie działające antocyjany/, kroimy go w cienkie plasterki ok 1 cm. Następnie solimy i odstawiamy na pół godziny aby pozbyć się specyficznej goryczki naturalnie występującej w oberżynie.

W międzyczasie przystępujemy do produkcji sosu. W tym celu kroimy w kostkę cebulę i dusimy na oleju kokosowym lub innym nierafinowanym. Do podduszonej cebuli dodajemy pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory. Aby łatwo obrać pomidory ze skórki nacinamy je na krzyż na wierzchołku, zalewamy wrzątkiem i czekamy kilka minut. Następnie aby nie poparzyć rączek przelewamy zimną wodą i już z dziecięcą łatwością ściągamy skórkę z pomidora. Dusimy tak kilka minut, pod koniec duszenia dodajemy przecier pomidorowy bądź passatę, wyciśnięty czosnek oraz przyprawy, które sypię nie żałując. Solę natomiast z wyczuciem. Podduszamy jeszcze chwilkę.

zapiekanka z bakłażana i ziemniaków

Ziemniaki kroimy w plastry i podgotowujemy ok 7, 8 minut w lekko osolonej wodzie, uważając aby nie przesadzić. Muszą być twardawe i absolutnie nie mogą się rozpadać.

Wracamy do bakłażanów. Pokrojone kawałki myjemy w wodzie usuwając sól z goryczką. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem kokosowym lub innym i układamy warstwy zapiekanki. Zaczynamy od bakłażana, na niego wlewamy trochę sosu pomidorowego, posypujemy startym serem lub dajemy plastry, na ser układamy pokrojone ziemniaki, które posypujemy ziołami prowansalskimi i tak na przemian.

zapiekanka z bakłażana

Zapiekankę kończymy sosem a wierzch obficie posypujemy serem. Całość zapiekamy ok. 40 minut w temp. ok. 180 stopni C. w normalnym trybie pieczenia. I to by było na tyle w kwestii przygotowania. Mogę tylko podpowiedzieć, że jeżeli zrobi się zapiekanki za dużo i przypadkiem nie damy rady  zjeść jej jednorazowo to nie trzeba się tym martwić. Na drugi dzień zapiekanka moim zdaniem jest jeszcze lepsza. Wszystkie składniki fajnie sobą przejdą a smak staje się głębszy i bardziej wyrazisty.

Zapiekanka z bakłażana i ziemniaków daje się świetnie modyfikować.  Jeśli ktoś nie spożywa nabiału, śmiało można zrezygnować z sera a posypać np. startymi lub pokrojonymi pieczarkami. Można ją dopasować do swojego gustu dodając mięso, rezygnując z nabiału czy wzbogacając sos np. o paprykę.

zapiekanka z bakłażana i ziemniaków

Zapiekanka z bakłażana i ziemniaków stanowi syte i wartościowe danie obiadowe. Ja spokojnie się nią najadam a sytość czuję przez wiele godzin.