Zupa jarzynowa kremowa z zielonych warzyw gotowana, pestkami dyni muskana

Zupa jarzynowa to potrawa, którą można przyrządzać na wiele sposobów. Tym razem uraczę Cię przepisem na fajną zupę krem skomponowaną wyłącznie z zielonych warzyw. Jeśli czytasz mojego bloga pewnie wiesz jak ważnym daniem są zupy. Osobiście je uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez nich życia. Przygotowanie tej kremowej zupy jarzynowej skomplikowane nie jest a rezultat iście królewski. Do tego to danie jest mało kaloryczne i zdrowe. Ponadto zielony groszek, który jest jednym ze składników owej zupy ma wiele ciekawych właściwości o których piszę w artykule „Gdy w sypialni chcesz szokować czas zielony groszek wyhodować!” ;).

Składniki na wywar warzywny

  • 1/2 małego selera
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 niewielkie korzenie pietruszki
  • kawałek pora
  • 1 mała cebula
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren angielskich
  • ok 1 litra wody

Składniki na zupę jarzynową kremową z zielonych warzyw

  • 1 niewielka cukina
  • 2 garście zielonego groszku /może być mrożony lub suszony, nie polecam zapuszkowanego/
  • 2 garście fasolki szparagowej /może być mrożona/
  • 6 większych różyczek brokuła
  • 4 ząbki czosnku polskiego
  • pestki dyni do posypania
  • szczypiorek do posypania
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • szczypta kardamonu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1 łyżeczka oleju kokosowego dla lepszej wchłanialności kurkuminy
  • opcjonalnie kawałeczki suchego pieczywa do posypania

Wykonanie zupy jarzynowej kremowej z zielonych warzyw

  • najpierw gotuj wywar przez ok 30 minut. Warzywa z wywaru wyciągnij i wykorzystaj do innego dania
  • do gotowego wywaru dodaj pozostałe, pokrojone warzywa i gotuj do ich miękkości
  • dopraw przyprawami
  • ściągnij ze źródła ciepła i trochę przestudź, dodaj zmiażdżony czosnek. Jeśli chcesz i lubisz, na tym etapie możesz dodać nierafinowanego oleju kokosowego
  • następnie zblenduj w blenderze kielichowym lub  żyrafką. Ja blenduję żyrafką /blender ręczny/ bo mniej jest z nią zachodu podczas mycia. Jednak do blendowania zup trzeba mieć mocniejszą żyrafkę z wyższym mieszadłem aby nie bryzgało wokoło.
  • jeśli zupka jest za chłodna, powtórnie ją podgrzej
  • sypnij na wierzch szczypiorku i pestek dyni. Ja nie prażę gdyż podczas prażenia wydzielają się trujące akrylamidy i pestki tracę wiele drogocennych substancji
  • do zupy możesz dodać kawałki wysuszonego, dobrego chleba. Zawsze mam takich zapas, chleb piekę samodzielnie na zakwasie i zawsze jakieś resztki pozostają, z których robię a`la tartą bułkę i rwę na małe kawałki właśnie jako dodatek do takich zupek. Potem te kawałki dokładnie suszę.

zupa jarzynowa

Jak widzisz ta zupa jarzynowa jest prosta i szybka do przygotowania. Dodatkowo jak będziesz blendować żyrafką /moje ulubione narzędzie w kuchni/to ominie Cię przykra czynność mycia kielicha. Brrr ja akurat tego nie cierpię….

Powodzenia zatem i czekam niecierpliwie na relację z degustacji :).

Zapisz

Zapisz