Zupa jarzynowa kremowa z zielonych warzyw gotowana, pestkami dyni muskana -

Zupa jarzynowa kremowa z zielonych warzyw gotowana, pestkami dyni muskana

Zupa jarzynowa to potrawa, którą można przyrządzać na wiele sposobów. Tym razem uraczę Cię przepisem na fajną zupę krem skomponowaną wyłącznie z zielonych warzyw. Jeśli czytasz mojego bloga pewnie wiesz jak ważnym daniem są zupy. Osobiście je uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez nich życia. Przygotowanie tej kremowej zupy jarzynowej skomplikowane nie jest a rezultat iście królewski. Do tego to danie jest mało kaloryczne i zdrowe. Ponadto zielony groszek, który jest jednym ze składników owej zupy ma wiele ciekawych właściwości o których piszę w artykule „Gdy w sypialni chcesz szokować czas zielony groszek wyhodować!” ;).

Składniki na wywar warzywny

  • 1/2 małego selera
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 niewielkie korzenie pietruszki
  • kawałek pora
  • 1 mała cebula
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren angielskich
  • ok 1 litra wody

Składniki na zupę jarzynową kremową z zielonych warzyw

  • 1 niewielka cukina
  • 2 garście zielonego groszku /może być mrożony lub suszony, nie polecam zapuszkowanego/
  • 2 garście fasolki szparagowej /może być mrożona/
  • 6 większych różyczek brokuła
  • 4 ząbki czosnku polskiego
  • pestki dyni do posypania
  • szczypiorek do posypania
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • szczypta kardamonu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1 łyżeczka oleju kokosowego dla lepszej wchłanialności kurkuminy
  • opcjonalnie kawałeczki suchego pieczywa do posypania

Wykonanie zupy jarzynowej kremowej z zielonych warzyw

  • najpierw gotuj wywar przez ok 30 minut. Warzywa z wywaru wyciągnij i wykorzystaj do innego dania
  • do gotowego wywaru dodaj pozostałe, pokrojone warzywa i gotuj do ich miękkości
  • dopraw przyprawami
  • ściągnij ze źródła ciepła i trochę przestudź, dodaj zmiażdżony czosnek. Jeśli chcesz i lubisz, na tym etapie możesz dodać nierafinowanego oleju kokosowego
  • następnie zblenduj w blenderze kielichowym lub  żyrafką. Ja blenduję żyrafką /blender ręczny/ bo mniej jest z nią zachodu podczas mycia. Jednak do blendowania zup trzeba mieć mocniejszą żyrafkę z wyższym mieszadłem aby nie bryzgało wokoło.
  • jeśli zupka jest za chłodna, powtórnie ją podgrzej
  • sypnij na wierzch szczypiorku i pestek dyni. Ja nie prażę gdyż podczas prażenia wydzielają się trujące akrylamidy i pestki tracę wiele drogocennych substancji
  • do zupy możesz dodać kawałki wysuszonego, dobrego chleba. Zawsze mam takich zapas, chleb piekę samodzielnie na zakwasie i zawsze jakieś resztki pozostają, z których robię a`la tartą bułkę i rwę na małe kawałki właśnie jako dodatek do takich zupek. Potem te kawałki dokładnie suszę.

zupa jarzynowa

Jak widzisz ta zupa jarzynowa jest prosta i szybka do przygotowania. Dodatkowo jak będziesz blendować żyrafką /moje ulubione narzędzie w kuchni/to ominie Cię przykra czynność mycia kielicha. Brrr ja akurat tego nie cierpię….

Powodzenia zatem i czekam niecierpliwie na relację z degustacji :).

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Informacje zawarte na blogu są moimi subiektywnymi dociekaniami, obserwacjami i z chęcią się tym dzielę.

  • Wszystko super ale muszę czymś zastąpić groszek bo zwyczajnie nie znoszę:] Pozdrawiam

    • Rytmy Natury

      Po prostu go omiń 🙂 a tak na marginesie nie rozumiem, jak można nie lubić zielonego groszku 😉

  • Monika

    Uwielbiam groszek, mogę jeść w każdej postaci i do tego taaki zdrowy, dziękuję za wspaniały pomysł 🙂

    • Rytmy Natury

      Ja również kocham groszek zielony a najbardziej świeżo zerwany 🙂 w tej zupie też mi niesamowicie smakuje

  • Dominik

    omnomnom <3 wygląda przepysznie 😀

    • Rytmy Natury

      To mało, jest mega pyszna 😉

  • Iwona Siekierska

    Przepiękny kolor! Aż chce się ją zjeść ! I tyle witamin w środku 🙂 Super przepis 🙂

    • Rytmy Natury

      No witamin może mniej bo to jednak potrawa gotowana ale faktycznie wiele cennych składników mimo wszystko pozostaje 😉

  • Pyszności, jak to dobrze, że nie widzę mięsa w wywarze…

    • Rytmy Natury

      Wszystkie moje zupy gotowane są na wywarach wyłącznie warzywnych 😉

  • wyglada fantastycznie chetniw yprobuje ten przepis np na jakiejs imprezie rodzinnej 🙂

    • Rytmy Natury

      Powodzenia 🙂

  • Piękny blog! 🙂 Lecę Cię obserwować i polubić na Facebooku 🙂
    Będę korzystać z Twoich przepisów! 🙂

    • Rytmy Natury

      Polecam się Mona 🙂 dziękuję

  • Aneta

    Ma piękny kolor, aż chce się ją zjeść 🙂

    • Rytmy Natury

      Tak kolorek wychodzi piękny 🙂 Nie dość że pyszna to ładna

  • Uwielbiamy zupy, najbardziej kremy 🙂 Wygląda zdrowo i pysznie. Pozdrawiamy.

    • Rytmy Natury

      Kremy również lubię ale muszą być konkretnie przyprawione aby nie były mdłe 🙂

  • Włśnie szukam pomysłów na fajne zupy kremy więc z tym przepisem wstrzeliłaś się idealnie 😉

    • Rytmy Natury

      Super 😉

  • anielka

    Ojeju jak cudna zupcia, aż zachciało mi się jeść 🙂

    • Rytmy Natury

      Nic prostszego, wystarczy ugotować 🙂

  • Ah, ta soczysta zieleń z chęcią spróbuję
    Uwielbiam zupy z dodatkiem pestek dyni 🙂

    • Rytmy Natury

      Ja podobnie 🙂

  • Nigdy nie przepadałam za jarzynową, ale może w postaci zupy kremu mi posmakuje. 🙂

    • Rytmy Natury

      Spróbuj 🙂

  • Jaki intensywny kolor ma zupą. Ja bym zostawiła warzywa w całośći, tak lubię najbardziej

    • Rytmy Natury

      To jest przepis na zupę krem!! Pozostawianie warzyw w całości w tym przypadku odmienia zupełnie przepis!! Wówczas powstanie inna zupa niemniej również smaczna. Ja lubię kremowe zupy jednak nie wszystkie. Pod tym względem jestem wybredna.

  • Uwielbiam zupy z dodatkiem pestek 🙂

    • Rytmy Natury

      Ja również, dodają ciekawego posmaku 😉