Swojska zupa ogórkowa delikatnie zabielana, z koperkiem podana -
zupa ogórkowa

Swojska zupa ogórkowa delikatnie zabielana, z koperkiem podana

Zupa ogórkowa należy do tych potraw, które mogę jeść w kółko i nigdy się nie nudzi. Być może dlatego, że najlepszym połączeniem dla moich zmysłów jest smak słodko kwaśny. Jeśli i Ty lubisz takie połączenie to ta propozycja powinna Cię zadowolić. Zupa ogórkowa za każdym razem wychodzi nieco inaczej. Oczywiście nie ma mowy o dodawaniu jakichś niezdrowych składników. O nie! Moja zupa jest jednocześnie smaczna, pożywna i niezwykle zdrowa. Dodatkowo jest to potrawa jarska a jeśli nie zabielisz jej śmietaną tylko mlekiem roślinnym również i wegańska.

Może także stanowić obiad jednodaniowy jeśli bogato sypniesz warzywami a ja właśnie tak robię. Jeśli chcesz uzyskać delikatny smak prawdziwej zupy ogórkowej nie kombinuj z przyprawami. W zupełności wystarczy liść laurowy, ziele angielskie, sól i czarny pieprz /nie biały/. Przyprawy mogą zabić ten smak.

Składniki na wywar

  • 1 mały seler lub pół dużego
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 4 niewielkie korzenie pietruszki
  • kawałek pora
  • 1 łodyga brokuła
  • 1 cebula
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren angielskich
  • ok 5 litrów wody

Składniki na zupę ogórkową

  • 3 średnie marchewki do starcia
  • 8 małych ziemniaków
  • pęczek kopru
  • 6 niewielkich ogórków kiszonych /nie kwaszonych/
  • pół szklanki wody z ogórków
  • śmietanka 30% lub mleko roślinne do zabielenia
  • opcjonalnie cukier nierafinowany do smaku
  • opcjonalnie łyżka masła
  • ze 2 łyżki mąki /ja używam mąki kukurydzianej ekologicznej/

Przygotowanie swojskiej zupy ogórkowej

  • Do gara wrzuć wszystkie składniki na wywar, zalej wodą i gotuj pod przykryciem ok 20 minut. Robiąc wywar nie żałuję warzyw, gdyż ja lubię treściwy.
  • Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj 5 minut
  • Wsyp startą marchew i gotuj kolejne 5 minut
  • Wsyp starte ogórki kiszone i gotuj całość 8 minut
  • posól i popieprz do smaku
  • Jak warzywa będą miękkie, wyłącz moc
  • odczekaj chwilę niech zupa trochę przestygnie
  • dodaj mąkę i wymieszaj
  • dolej wody z ogórków i absolutnie już nie gotuj!
  • zabiel śmietanką lub mlekiem roślinnym
  • sypnij posiekanym koperkiem

Ważne!

Najlepiej wykorzystać ogórki kiszone samodzielnie. Jeśli takich nie masz to kup organiczne. Większość sprzedawanych ogórków nie jest kiszonych tylko kwaszonych więc bez żadnych probiotycznych właściwości. Jak ważne są naturalne probiotyki wyjaśniam w artykule „Naturalne probiotyki niezbędne dla Twojego zdrowia i urody”.

Ja lubię gęste zupy więc i warzyw mam w niej sporo. Ty dodaj tyle warzyw ile Ci pasuje.

Nie wlewaj wody z ogórków do bardzo gorącej zupy, niech trochę przestygnie. Chodzi o to aby nie pozabijać przyjaznych laktobakterii. Tak przygotowana swojska zupa ogórkowa jest nie tylko smaczna ale również bardzo zdrowa. Jeśli wydaje Ci się mało słodka dodaj do smaku nierafinowanego cukru. Ja nie dodaję gdyż słodycz marchewki jest wystarczająca.

Na dodatek to świetna propozycja na zimę gdy przygotowywane latem kiszonki stanowią doskonały materiał na wiele zdrowych dań.

Ja kocham tak przygotowaną zupę ogórkową, spróbuj może i Ty pokochasz…

zupa ogókowa

Wywar powinien być treściwy

zupa ogórkowa

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Informacje zawarte na blogu są moimi subiektywnymi dociekaniami, obserwacjami i z chęcią się tym dzielę.

Dodaj komentarz

10 komentarzy do "Swojska zupa ogórkowa delikatnie zabielana, z koperkiem podana"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Małgorzata
Gość

Aż mi się jeść zachciało

Martyna
Gość

Mmm *-* Co za pyszności. Uwielbiam zupę ogórkową ♥

Anita
Gość

Mmmmmm pyszna sprawa!

New Life Easier
Gość

Ogórkowa to smak dziecinstwa, a swojska to jeszcze lepsza! jest zawsze pycha! Popatrzyłam na te zdjęcia i aż zgłodniałam! 🙂
mniam mniam!

Agnidecor
Gość

Wczoraj właśnie ogórkową też robiłam 🙂 uwielbiam!!!!

wpDiscuz