Udostępnij

Zupa pomidorowa to popularna potrawa znana wszystkim. Jednak każdy robi ją inaczej i może ona różnie smakować. Ja najbardziej lubię tę delikatną, kwaśno-słodką i koniecznie zabielaną. Jeśli zatem chcesz przygotować szybki obiad a przy tym łatwy, smaczny i zdrowy wypróbuj tego przepisu. Talerzem takiej zupy można spokojnie się najeść i wbrew pozorom uczucie sytości pozostaje na długo. Do tego jest to kapitalny sposób na linię o czym więcej możesz poczytać w jednym z moich artykułów „7 prostych trików jak schudnąć z brzucha i nie tylko”.

Zupy w diecie osoby dbającej o sylwetkę to pozycja wręcz obowiązkowa!

Na dokładkę pomidory to bardzo wartościowe warzywa o czym więcej można poczytać we wpisie „Zdrowe pomidory jakie mają walory?”

Likopen zawarty w przecierze pomidorowym jest cennym antyoksydantem, który uaktywnia się pod wpływem wysokiej temperatury czyli gotując przecier zabijamy wiele witamin ale za to podkręcamy likopen.

No a pomidorówka ech…..większość ją uwielbia a ja jestem niewolnicą jej smaku.

zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa – składniki

Wywar

  • 2 litry wody
  • 2 korzenie pietruszki
  • 4 marchewki
  • 1 łodyga brokuła /opcjonalnie/
  • 1 mała cebula
  • kawałek pora /opcjonalnie/
  • kilka sztuk ziela angielskiego
  • kilka sztuk liści laurowych

Zupa

  • 400 ml dobrego przecieru pomidorowego lub passaty
  • szczypta bazylii świeżej lub suszonej
  • słodka papryka w proszku /2 łyżeczki/
  • mleko roślinne lub śmietana do zabielenia
  • 2 łyżki ekologicznej mąki kukurydzianej lub innej dobrej /opcjonalnie/
  • ulubiony makaron
  • sól i pieprz do smaku
  • kurkuma
  • natka pietruszki do posypania /świeża, suszona lub mrożona/
  • opcjonalnie cukier do smaku

Zupa pomidorowa – wykonanie

Najpierw przygotuj wywar

  • Do zimnej wody dodaj wszystkie warzywa, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Gotując w ten sposób smak oraz aromat przypraw i warzyw powoli uwalnia się do wywaru.
  • Następnie wlej przecier pomidorowy lub passatę, pogotuj jeszcze ok 10 minut.
  • Dodaj słodką paprykę, bazylię, sól i pieprz.
  • Jeśli uważasz, że zupa ma zbyt nikły posmak pomidorów dodaj jeszcze przecieru lub passaty ewentualnie koncentratu pomidorowego. Natomiast jeśli chcesz ją trochę zagęścić dodaj mąki. Nie jest to jednak konieczne. Na koniec wlej do zupki mleko roślinne lub słodką śmietankę, wymieszaj i posyp natką pietruszki.
  • Osobno ugotuj makaron, wyłóż na talerz i zalej gorącą zupą.

zupa pomidorowa

I zupa pomidorowa jest już w pełni gotowa!

Jest to danie szybkie, proste, pyszne i zdrowe. Nie wiem jak  dla Ciebie ale dla mnie zupa pomidorowa to potrawa, którą mogę jeść często i nigdy mi się nie nudzi…

14
0
Skomentujx