Zupa z soczewicy – przepis na prosty i smaczny białkowy posiłek

Zupy to specyficzny rodzaj potraw, są bardzo pożywne a przy tym nie muszą być kaloryczne. Zupa z soczewicy należy również do jednych ze smaczniejszych potraw. Na dodatek jest szalenie prosta i szybka do przygotowania. Soczewica zawiera pełnowartościowe białko i sprawdza się znakomicie zamiast mięsa. Do przygotowania zupy można użyć soczewicy czerwonej lub zielonej czy nawet pomieszać. Zupka przygotowana z soczewicy czerwonej ma delikatniejszy posmak niż z zielonej. Osobiście wolę zupę z soczewicy czerwonej ale to już indywidualna sprawa.

Zupa z soczewicy-składniki

  • 2 i pół szklanki suchej soczewicy
  • 3 cebule
  • 3 lub 4 ząbki czosnku
  • ok 10 szklanek wody
  • 2 szklanki marchwi startej na tarce o dużych oczkach
  • 1 szklanka startego selera na tarce o dużych oczkach
  • pół szklanki dobrego przecieru pomidorowego lub passaty lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren angielskich
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól i pieprz czarny do smaku według uznania
  • pół szklanki posiekanej zielonej pietruszki
  • masło lub olej kokosowy

Zupa z soczewicy-przygotowanie

Uduś cebule na maśle lub na oleju kokosowym z dodatkiem małej ilości wody. Soczewicę dokładnie wypłucz. Dodaj wodę i resztę składników oprócz soku z cytryny, czosnku, posiekanej pietruszki i sosu sojowego. Gotuj całość przez 40-50 minut czasami mieszając. Najlepiej wykorzystać własny przecier pomidorowy, jeżeli jednak takiego nie posiadasz i nie masz czasu na jego przygotowanie to można zakupić taki, w którego składzie są wyłącznie pomidory bez żadnych zbędnych dodatków. Zamiast przecieru można użyć również passaty czy dobrego koncentratu pomidorowego.

zupa z soczewicy

Pod koniec gotowania dodaj zmiażdżony czosnek. Chwilkę pogotuj i wyłącz źródło ciepła. Po ugotowaniu jak soczewica stanie się miękką /już nie grzejąc zupy/ dodaj sok z cytryny, sos sojowy i posyp posiekaną natką zielonej pietruszki. Natkę można dodać również już bezpośrednio na talerzu. Zupa z soczewicy wychodzi dość gęsta i jeśli takiej nie preferujesz, śmiało dolej wody. Ja akurat lubię takie zupki bo wystarczy jeden talerz czy miseczka a można najeść się do syta.

Jak widać cały proces do skomplikowanych nie należy a w zamian cieszysz się super zdrowym, prostym, smacznym i TANIM posiłkiem dla całej rodziny :). Taka białkowa zupa z soczewicy to świetny posiłek dla osób ćwiczących, niesamowicie sycąca na dość długi czas ze względu na swoje bogate wartości odżywcze i jednocześnie mało kaloryczna.

zupa z soczewicy

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz