Jak zrobić spagetti z cukinią? -

Jak zrobić spagetti z cukinią?

Udostępnij

Jak zrobić spagetti z cukinią? Otóż to bardzo prosta sprawa a efekt smakowy – niepowtarzalny. Bardzo lubię eksperymenty w kuchni i wiele moich przepisów wymyślam samodzielnie a jeśli taki okaże się przebojem smakowym, dzielę się nim na blogu. Tak właśnie jest w przypadku spagetti z cukinią. Pewnego razu naszła mnie niesamowita ochota na spagetti a że kupiłam cukinię, na którą nie miałam akurat pomysłu, postanowiłam ją wykorzystać właśnie w spaghetti. I to okazało się strzałem w dziesiątkę. Potrawa wyszła przepyszna i została zmieciona ze stołu za jednym zamachem.

Jak zatem zrobić spagetti z cukinią?

Składniki

  • 2 średnie cebule
  • 1 większa cukinia lub 2 małe
  • 4 dość duże ząbki czosnku
  • 2 duże papryki zielone lub czerwone
  • 8 średnich pieczarek
  • 1 litr przecieru pomidorowego własnej produkcji lub kupnego dobrej jakości. Można również użyć passaty pomidorowej lub świeżych pomidorów pozbawionych skórki.
  • makaron do spagetti /ja użyłam kukurydzianego eko/
  • świeża bazylia /można zastąpić 1 łyżką suszonej/
  • świeże oregano /można zastąpić 1 łyżką suszonego/
  • kurkuma – pół łyżeczki
  • zioła prowansalskie – 1 łyżka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól nierafinowana i pieprz do smaku
  • olej kokosowy
  • opcjonalnie żółty ser lub parmezan do posypania wierzchu

Przygotowanie

  • Wszystko robię w jednym garze. Najpierw na niewielkiej ilości oleju i wody uduś pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Zostaw jeden ząbek czosnku jako przyprawę na koniec.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i duś do miękkości.
  • Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię.
  • Na koniec podduś pieczarki aż puszczą sok.
  • Dodaj przecier, passatę lub pomidory bez skórki pokrojone w kostkę i wszystko wymieszaj. Niech całość się pogotuje ok 10 minut.
  • Pokrój drobno bazylię oraz oregano i wrzuć z wszystkimi przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę pozostałym ząbkiem czosnku.  Wymieszaj.
  • Jeżeli sos jest zbyt wodnisty możesz zagęścić go niewielką ilością np. mąki kukurydzianej. Można użyć jaglanej, ryżowej czy innej.  Jednak najbardziej smakowo odpowiednia według mnie jest mąka kukurydziana oczywiście ekologiczna gdyż taka mąka bez certyfikatu produkowana jest z kukurydzy modyfikowanej genetycznie. Jeśli natomiast jest zbyt gęsty dolej po prostu wody. Sosik jest już gotowy.
  • Makaron ugotuj w odrębnym naczyniu. Makarony zawsze gotuj al dente. Są zdrowsze, mają niższy indeks glikemiczny a więc są lepsze dla utrzymania szczupłej sylwetki niż takie rozmemłane i rozgotowane. Po ugotowaniu można również przelać je zimną wodą aby pozbyć się tego “glutka” z powierzchni.
  • Potrawę możesz sypnąć już na talerzu pozostałą świeżą bazylią i oregano. Ja wykorzystuję swoje oregano, które z powodzeniem uprawiam w ogrodzie a na zimę mam zapas suszonego. Świeżą bazylię natomiast pozyskuję z parapetowego ogródka ziołowego.
  • Nie ma potrzeby również dodawać kalorycznego sera żółtego, parmezanu czy tp. Jednak jak ktoś taki lubi i jada, może sobie trochę potrzeć i posypać bezpośrednio na gorącą potrawę.

jak zrobić spagetti z cukinią

Ot i to cała filozofia jak zrobić spagetti z cukinią. Sprawa bezwzględnie prosta a wrażenia smakowe…hmm, no cóż musisz spróbować samodzielnie bo nie jestem w stanie opisać jak wspaniale smakuje ta potrawa. Cukinia zmienia trochę klasyczny smak tego spagetti ale o to właśnie mi chodziło. Oczywiście danie jest typowo wegetariańskie i zaręczam, że żadnego mięsiwa w spagetti być nie musi aby zachwycała smakiem.

jak zrobić spagetti z cukinią

 

Jestem szaloną zielarką, ogrodniczką, podróżniczką i natury wszelakiej miłośniczką, pasjonatką naturalnej pielęgnacji urody, zdrowego odżywiania oraz aktywnego życia. Zajmuję się również ogrodnictwem i uprawą roślin doniczkowych w tym ukochanych storczyków. Na moim kanale na YT znajdziesz wiele filmów związanych z tą tematyką.

3
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Obserwatorzy
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Rytmy NaturyMarekKrystyna Recent comment authors
  Powiadamiaj mnie o komentarzach  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Marek
Gość
Marek

Zrobiłem, bardzo dobre, co prawda jadłem ze swiderkami orkiszowym i byłoby super, gdyby kolejny raz nie trafiła mi się kwaśna passata… Jednak ta z Biedronki póki co smakuje mi najbardziej i nie psuje potraw

Krystyna
Gość
Krystyna

Ależ to smakowicie wygląda. Muszę spróbować. Dzięki za inspirację.