Papryczka chili - ostra z niej dama -

Papryczka chili – ostra z niej dama

Udostępnij

Papryczka chili posiada wiele korzyści terapeutycznych m.in:

  • łagodzi ból
  • działa wykrztuśnie
  • łagodzi objawy w zapaleniu oskrzeli i rozedmie płuc
  • rozrzedza zalegający śluz
  • działa przeciwzakrzepowo
  • doskonała w chorobach płuc
  • wprawia w dobry nastrój

Ostra papryczka chili wywodząca się z Meksyku i Ameryki Południowej zawiera liczne substancje lecznicze. Jej działanie wykrztuśne związane jest z kapsaicyną, która odpowiedzialna jest za jej ostry smak. Naukowcy stwierdzili, że kapsaicyna powoduje znieczulenie układu oddechowego. Wyciąg z papryczki chili może działać więc korzystnie u astmatyków i chorych na płuca. Dodatkowo pomaga w oczyszczaniu zatok i łagodzi przeziębienia.

papryczka chili

Działanie łagodzące kapsaicyny polega na zahamowaniu w komórkach działania neuroprzekaźnika odpowiadającego za przekazywanie uczucia bólu do centralnego układu nerwowego. W czasie gdy papryka piecze, do mózgu przesyłane są sygnały łagodzące ów ból. Wyzwala się produkcja endorfin wywołujących poczucie zadowolenia. Naukowcy wysnuli teorię, iż niektóre osoby spożywające regularnie papryczkę chili “uzależniają” się od wyzwalania coraz to większych ilości endorfin. Popadają w nałóg wprawiania się w dobry nastrój wynikający z nadmiaru endorfin.

W Tajlandii używa się papryczki chili jako przyprawy do pobudzania apetytu więc w jadłospisie dziennym jest ona zawsze obecna. Naukowcy tajscy zauważyli, że regularne spożywanie papryczki może przyczynić się zmniejszenia ryzyka zachorowalności na choroby zakrzepowe i zatorowe. Papryka działa krótko jednak stałe jej spożywanie powoduje odporność na zakrzepy czy zatory.

Żeby nie było zbyt słodko /a raczej ostro 😀 / zbyt dużych ilości papryki nie mogą spożywać osoby z żylakami odbytu. Powoduje ona bowiem pieczenie odbytu szczególnie podczas wypróżnień.

Brak również danych aby rzekomo powodowała wrzody żołądka czy dwunastnicy. Stwierdzono, nawet wygajanie wrzodów podczas spożywania chili.

W Indiach stwierdzono, że jedzenie dużych ilości papryczki chili ma związek ze zwiększeniem zachorowalności na raka jamy ustnej, krtani i przełyku. Natomiast w mniejszych dawkach kapsaicyna działa jak przeciwutleniacz, hamuje uszkodzenia komórek i prawdopodobnie zapobiega nowotworom. Po prostu tak bywa, że mniejsze i większe dawki tej samej substancji mają działanie przeciwstawne.

Jeżeli nie lubisz ostrych przypraw czas je polubić

Oto kilka prostych rad:

  • Zaczynaj od małych dawek
  • dodawaj mniejsze ilości do pożywienia za to częściej jedz przyprawiane papryką potrawy
  • można ostre danie czymś popić np. zimnym jogurtem, który łagodzi podrażnienie języka i żołądka
  • fakt jest taki, że pieczenie trwa tylko tyle jak długo ostra przyprawa podrażnia receptory w jamie ustnej
  • każdy może wytworzyć w sobie tolerancję na ostry smak i go polubić

Osobiście często przyprawiam potrawy papryczką chili bądź pieprzem cayenne, który jest mieszanką ususzonego zmielonego proszku różnych odmian papryczki chili. Faktycznie trzeba uważać aby nie przesadzić gdyż jest bardzo ostry i wystarczy naprawdę niewielka ilość aby go dość wyraźnie czuć 😉

Ciekawe, czy Wy również dodajecie do swoich potraw papryczki chili bądź pieprz cayennne?

Zapisz

Jestem szaloną zielarką, ogrodniczką, podróżniczką i natury wszelakiej miłośniczką, pasjonatką naturalnej pielęgnacji urody, zdrowego odżywiania oraz aktywnego życia. Zajmuję się również ogrodnictwem i uprawą roślin doniczkowych w tym ukochanych storczyków. Na moim kanale na YT znajdziesz wiele filmów związanych z tą tematyką.

8
Dodaj komentarz

avatar
7 Comment threads
1 Thread replies
0 Obserwatorzy
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jak zrobić domowy ketchup? -Czy lek na raka może być pozyskany z tych15 znanych przypraw? - Rytmy NaturyDomowa pasta do zębów bez fluoru - Rytmy NaturyAgataAntybiotyk naturalny na chorobę idealny - W rytmie natury Recent comment authors
  Powiadamiaj mnie o komentarzach  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
trackback

[…] Ilość przypraw podałam w takiej wersji jaką robię ja. W zależności od preferencji można te ilości modyfikować. W czasie robienia ketchupu, smakuję go dość często i dosypuję tego czego mi brakuje. Na pewno nie należy przesadzać z octem, ketchup może wyjść za kwaśny po prostu. Ocet jabłkowy /dodaję ten własnej produkcji z przepisu znajdującego się na blogu, ale może być kupny dobrej jakości/ jednak jest delikatny więc z jego użyciem ketchup i tak wychodzi subtelniejszy w smaku niż te sklepowe. Jeżeli lubicie pikantniejsze wersje można dodać zmielonego pieprzu czarnego lub pieprzu cayenne. […]

trackback

[…] Więcej na temat właściwości pieprzu cayenne znajdziesz w artykule „Papryczka chili – ostra z niej dama”. […]

trackback

[…] zaczerwieniem, wysypem plam. Czasem tak zareaguje po nadmiarze surowych pomidorów czy ostrej papryki chili, jednak umycie zębów i języka moją pastą niweluje ten problem. Jestem posiadaczką tzw. […]

Agata
Gość
Agata

Ja używam do kawy razem z olejem kokosowym, żeby podkręcić metabolizm – działa! 🙂

trackback

[…] rozgrzewającym /za co odpowiada  kapsaicyna – substancja obecna również i w papryczce chili/  jest doskonały przy wszelkich infekcjach. Geraniole czyli oleje występujące w imbirze […]

Luk
Gość
Luk

Papryka owszem dobra ale nie każdy może sobie pozwolić na jej konsumowanie. Jest chyba też wysoce alergizująca?