Pestka z awokado i co takiego fajnego w niej drzemie?

Pestka z awokado i co takiego fajnego w niej drzemie?

Udostępnij

Pestka z awokado to sama kwintesencja tego co w awokado najlepsze. Dla tych co nie wiedzą ważna informacja: pestka z awokado jest jak najbardziej jadalna! Oprócz walorów zdrowotnych jest idealnie piękna, co uchroniło ją od stania się ściółką pod drzewami w moim ogrodzie 🙂 . Właśnie tak, jeszcze jak nie wiedziałam, że pestka jest jadalna to i tak ich nie wyrzucałam. Zbierałam / a że była zima/ lądowały na parapecie i tak miały czekać do wiosny, kiedy wysypie je w ogrodzie. W międzyczasie poznałam jej cudowne walory i tak już wyschnięte pestki zostały starte i skonsumowane. Jak powszechnie wiadomo sam owoc awokado to istna bomba zdrowotna o której więcej piszę w tym artykule>>> . Być może nie każdy zdaje sobie sprawę, że pestka z awokado jest jeszcze bardziej cenna…

Co takiego cudownego więc tkwi w tej ładnej pestce?

  • jest źródłem mnóstwa przeciwutleniaczy, zawiera ich aż o 70% więcej niż sam owoc
  • jako że pestka to de facto cały potencjał rośliny więc właśnie w niej skumulowana jest największa ilość pozytywnie działających substancji
  • posiada niesamowite właściwości antyoksydacyjne ze względu na obecność związków fitochemicznych takich jako flawonoidy, polifenole czy proantocyjanidyny /ProanthoCyanidin /. Pestka z awokado to supermen albo bardziej superwomen 😉 wśród roślin w tym względzie, gdyż owych przeciwutleniaczy zawiera naprawdę imponujące ilości przez co opóźnia m.in. procesy starzenia
  • Pestka zawiera o wiele więcej błonnika niż sam owoc, który w tej kwestii i tak jest już orłem 😉 . Z tego też względu wspomaga leczenie różnorodnych zaburzeń trawiennych, uciążliwych obstrukcji czy przeciwnie biegunek. Dodatkowo reguluje przemianę materii i warto ją wdrożyć do diety osób odchudzających się
  • Wspomaga produkcję kolagenu w organizmie co jest ważną informacją szczególnie dla dam dbających o urodę. Kolagen to piękna, aksamitna i jędrna skóra bez zmarszczek, napięte ciało bez cellulitu czy zdrowe stawy
  • posiada właściwości przeciwzapalne dlatego też zapobiega i przynosi ulgę w różnych infekcjach jak i w chorobach stawów

Pestka z awokado – jak się za nią zabrać?

Owoc awokado kroimy wzdłuż na pół. Pestkę delikatnie podważamy końcem noża i wyciągamy. Jak jest uparta i mocno przywarła przekrajamy jeszcze raz wzdłuż owoc i tym razem nie powinno być problemu z jej odseparowaniem. Tak więc mamy pestkę w rękach, pozostałą tłustość po owocu rozsmarowujemy na skórze dłoni, to bardzo świetny naturalny nawilżacz i natłuszczacz. Pestka zawiera skórkę ale póki co ją pozostawiamy. Pestkę kładziemy w ciepłe miejsce /jak grzeją kaloryfery kładę ja na nim/. Jak się trochę podsuszy przekładam na parapet od strony południowej i słońce ją podsusza /jeśli oczywiście operuje/ swoimi promieniami. Po ok 3 dniach, czasem poleżą i dłużej jak nie mam chęci brać się za nie 🙂 ściągamy skórkę, która bardzo łatwo odchodzi od suchej pestki. Następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Jak starłam pestkę pierwszy raz byłam zaskoczona, że z białej barwy po starciu stała się pomarańczowa. Ale tak właśnie ma być. Proszek jeszcze trochę podsuszam i wsypuję do słoika oraz zamykam.

Pestka z awokado – jak konsumować?

pestka z awokado

Startą pestkę można konsumować na wiele sposobów. Jeśli spróbujecie ugryźć niestartą pestkę lub bezpośrednio po starciu to poczujecie niesamowitą gorycz, która po podsuszeniu częściowo zanika. Ja robię z niej herbatę tzn. 2 lub 3 łyżeczki zalewam szklanką gorącej wody, parzę i wypijam. Smak mi bardzo odpowiada, jest delikatny i nie czuję goryczy. Dodaję ją również gdzie się tylko da, do wszelkich surówek, zup, innych potraw. Po prostu staram się aby codziennie znalazła się w moim menu. Nie ma co również przesadzać z jej ilością. Pół pestki dziennie w zupełności wystarczy.

Takim to oto sposobem zyskujemy super dodatek dietetyczny za co organizm niewątpliwie podziękuje 🙂 . Nie jestem w stanie stwierdzić co jest tego zasługą gdyż zbyt wiele pozytywnych zmian poczyniłam w swoim życiu, ale na dzień dzisiejszy nie wiem  co to choroba, infekcja czy przeziębienie. Jeśli nawet ktoś przywlecze takowego intruza, mnie się jakoś nie ima. Kiedyś chorowałam co najmniej dwa razy w roku a obecnie wcale 🙂 .

0 0 zagłosuj
Ocena artykułu


Jestem szaloną zielarką, ogrodniczką, podróżniczką i natury wszelakiej miłośniczką, pasjonatką naturalnej pielęgnacji urody, zdrowego odżywiania oraz aktywnego życia. Zajmuję się również ogrodnictwem i uprawą roślin doniczkowych w tym ukochanych storczyków. Na moim kanale na YT znajdziesz wiele filmów związanych z tą tematyką.

Powiadamiaj mnie o komentarzach
Powiadom o
guest
27 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Informacje zwrotne
Pokaż wszystkie komentarze
MAGDA
MAGDA
1 rok temu

A czy stratą już pestkę można wysuszyć w piekarniku, czy lepiej naturalnie-mieszając od.czasu do czasu ?

Kasia
Kasia
2 lat temu

Witam Agnieszko… Wczoraj odkrylam Twoj blog. Super:)
Dodawalam pestke awokado do koktajli ale mialam po niej chyba efekt alergiczny. Na twarzy pojawialy mi sie zgrubienia, jakby tradzik, takie male guzki bardziej. Czy pestka moze byc uczulajaca? Po bananach tez czasami mam taka reakcje….

mika
mika
3 lat temu

witam, a czy pestka ma jakieś składniki anty odżywcze? i są jakieś prszeciwskazania do jedzenia jej?

Jolanta
Jolanta
3 lat temu

Biorę łyżeczkę startej pestki avokado, szczyptę zmielonych goździków,szczyptę kurkumy,
łyżeczkę siemienia lnianego (zmielonego) dodaję łyżeczkę miodu i trochę wody.
Od roku nie mam kataru, nic mnie nie dopadło nawet w okresie grypowym. Rewelacja

Agnieszka Moitrot
Agnieszka Moitrot
4 lat temu

Dzień dobry !
Pestki avocado odkryłam niedawno, choć sam owoc uwielbiam od czasu, kiedy przestawiłam całe swoje życie na zdrowe tory. Zastanawiałam się nad tym w jaki sposób spożywać pestkę i do tej pory zalewałam gorącą wodą i piłam herbatkę, ale dziękuje za inspiracje sałatkowe i w ogóle avocado z pestką rządzi i wymiata!
U mnie jest podobnie, wprowadziłam tyle dobrych zmian u siebie,że nie potrafię stwierdzić, co działa na mnie najlepiej, ale ważne,że nie choruje i czuję się rewelacyjnie.
Pozdrawiam

trackback

[…] Pestki z awokado nie wyrzucam, suszę a potem trę na tarce o drobnych oczkach i wsypuję sobie pół łyżeczki do herbaty. Pestka to razy dwa wszystkie pozytywy samego owocka. To normalna bombka antyoksydacyjna więc mimo gorzkawego posmaku dobrze wprowadzić ją do diety. Podsuszenie trochę likwiduje ową gorycz. […]

J>W
J>W
4 lat temu

CUDNIE ŻE ZNALAZŁAM INTERESUJĄCY jak dla mnie materiał który mnie przekonał .CHWAŁA PANI za czas poświęcony w tym temacie ! Uwielbiam to …..Życie nasze jest jak obraz, Z pełną gamą cieni, Jak paleta barw, kolorów, Wiosny i jesieni Ale jeszcze trzeba dodać, Ciepłe barwy lata No i słońce co je złoci I tęcza bogata No a niebo gdy napłyną granatowe chmury I ulewa szara, która Spada na nas z góry… Jeszcze zima białosrebrna, Wszędzie czapy śniegu… Jak to wszystko zauważyć Żyjąc ciągle w biegu? Śpij dobrze Pozdrawiam cieplutko…DOBRANOC!

Sylwia W.
Sylwia W.
4 lat temu

Bardzo ciekawy wpis. Nie miałam pojęcia, że pestkę z awokado można jeść. Nie wiedziałam też, że jest tak zdrowa. Zdecydowanie warto ją wykorzystać, zamiast wyrzucać 🙂

Anka
Anka
4 lat temu

tak chodziło mi o makijaż:) myślę, że wiele kobiet mogłaby zainteresować mniej chemiczna alternatywna:)

Anka
Anka
4 lat temu

ps. czym i jak rozczesujesz włosy?

Anka
Anka
4 lat temu

Musisz kiedyś napisać post na ten temat:)

Anka
Anka
4 lat temu

świetny patent:) ja chciałabym się zapytać o Twój makijaż:) bar.ładnie się malujesz:) czy używasz do makijaży kosmetyków mineralnych? jakie są Twoje wrażenia?

Marta mamawbiegu.pl
4 lat temu

Wow. Nie miałam pojęcia. Avokado pokochałam miłością ogromną w zasadzie nie dawno. Kiedyś nie rozumiałam zachwytów jego smakiem, a teraz uwielbiam ten orzechowy posmak!

jogosfera
4 lat temu

Bardzo ciekawe 🙂

paulina
paulina
4 lat temu

Takie cudowne właściwości, a ja nie miałam o nich pojęcia 🙁 . Każda pestka lądowała w śmietniku. Dziękuję, teraz już napewno nie będę ich wyrzucać 🙂 pozdrawiam

Jasiek
Jasiek
4 lat temu

Ciekawy i bardzo przydatny tekst;)

Polub blog na Fejsie aby być na bieżąco


This will close in 20 seconds

27
0
Skomentujx
()
x