Przepis na krupnik doskonały co bez mięsa jest wspaniały -

Przepis na krupnik doskonały co bez mięsa jest wspaniały

Udostępnij

Przepis na krupnik doskonały i na dodatek bez mięsa był przedmiotem moich wielu eksperymentów z tą popularną zupą. Z racji tego, że nie jadam zup przygotowanych na mięsiwie musiałam obrać swój indywidualny kierunek w kwestii tej potrawy. Powszechnie dostępne przepisy na krupnik preferują wywary mięsne więc to propozycja nie dla mnie. Pamiętając jednak smak krupniku mojej babci w swoich testach próbowałam choć trochę przybliżyć się do tego ideału. Babcia robiła go jednak na wywarze mięsno warzywnym więc przepis na krupnik musiałam dostosować do swoich bezmięsnych oczekiwań. I w końcu nadszedł ten dzień, w którym byłam /nie tylko ja/ w pełni zadowolona ze smaku mojego eksperymentu. Tym właśnie przepisem na krupnik pragnę się z Tobą podzielić.

Jako, że jasno stoi w tytule, że jest to krupnik bez mięsa, tym którzy są przeciwni bezmięsnym potrawom i szukają w tej kwestii zaczepki, wstęp wzbroniony! Powszechnie dostępny przepis na krupnik to właśnie przepis na zupę mięsną więc tam odsyłam wielbicieli takich dań.

przepis na krupnik

Kilka uwag przed przystąpieniem do gotowania krupniku

  • podaję taką ilość kaszy, którą preferuję osobiście. Dla niektórych może to być zbyt mało dla innych za dużo. Dlatego też polecam sypać mniej i ewentualnie delikatnie dosypywać. Jeśli zupa wyjdzie zbyt rzadka żaden problem bo można dosypać kaszy choć ostrożnie. Gorzej jak wyjdzie twór, w którym śmiało można stawiać łychę. I taki się uratuje ale kosztem smaku. Można go rozrzedzić wodą lub wywarem warzywnym. Dlatego tak ważnym krokiem jest sypanie kaszy i obserwacja konsystencji zupy.
  • jeśli preferujesz słodszy krupnik dodaj słodką śmietankę lub mleko roślinne, jeśli kwaśniejszy to kwaśną śmietanę, jogurt naturalny lub ostrożnie zakwaś niewielką ilością soku z cytryny.
  • ja preferuję zupę zabielaną ale nie jest to konieczność
  • bardzo ważną sprawą jest dodanie opalonej na suchej patelni cebuli! To jest tajemnicą jego smaku
  • aby krupnik był przejrzysty dobrze wypłucz kaszę aż uzyskasz przezroczystą wodę
  • niektórzy zamiast kaszy jęczmiennej używają jaglaną czy pęczak. Dla mnie to już nie jest krupnik tylko zupełnie inna zupa więc w tym przepisie na krupnik inne opcje odpadają.
  • aby zupa miała konkretny smak przygotowuję wywar z dużej ilości warzyw
  • grzyby namocz dzień wcześniej. Jeśli jednak zapomniało Ci się możesz zalać na chwilę wrzątkiem. Potem je przepłucz i pokrój

Składniki na wywar

  • 1 mały seler lub pół dużego
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 4 niewielkie korzenie pietruszki
  • kawałek pora
  • 1 łodyga brokuła
  • garść suszonych grzybów
  • opalona na suchej patelni cebula
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren angielskich
  • 5 goździków
  • ok 5 litrów wody

Składniki na zupę

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej lub gryczanej niepalonej /mamy wówczas wersję bezglutenową/
  • 7-8 niewielkich ziemniaków
  • 2 marchewki do starcia
  • słodka śmietanka lub kwaśna, jogurt naturalny, mleko roślinne / do wyboru / w celu zabielenia
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania
  • opcjonalnie 2 łyżki masła prawdziwego

Przygotowanie

  • na suchej patelni opal dookoła cebulę w całości
  • do gara wrzuć wszystkie składniki na wywar i zalej zimną wodą. Gotuj pod przykryciem ok 20 minut
  • następnie wsyp kaszę i gotuj kolejne 15 minut
  • po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchewkę. Gotuj do miękkości
  • posól i popieprz do smaku
  • na koniec zabiel i posyp natką pietruszki, możesz też dodać masła

Dla mnie i mojej rodziny to poezja smaku. Osobiście uwielbiam wersję z kaszą gryczaną niepaloną. Jeśli jeszcze takiej nie znasz koniecznie wypróbuj – nie pożałujesz. Wcześniej nie przepadałam za krupnikiem oprócz tego robionego przez babcię. Jednak jak zdołałam odtworzyć ten babciny smak i to bez dodawania mięsa, gości on już częściej na moim stole. Tym bardziej że jego przygotowanie jest szalenie proste i wcale nie takie pracochłonne jakby się wydawało.

Szalonych eksperymentów…Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



21
0
Skomentujx
()
x