Udostępnij

Czernidłak kołpakowaty /Coprinus comatus/ to grzybek jak najbardziej jadalny i do tego bardzo smaczny. Przypomina mi smak kani ale według mnie jest znacznie smaczniejszy. Należy do rodziny pieczarkowatych i łatwo pomylić go z czernidłakiem pospolitym, który również jest grzybem jadalnym jednak w połączeniu z alkoholem może stanowić zagrożenie. Czernidłak kołpakowaty jesienią masowo występuje na trawnikach, łąkach, obrzeżach leśnych. Podobnie jak opieńki zbieram go również w ogrodzie. Na moim kanale na YouTube zamieściłam również film na temat czernidłaka kołpakowatego i jak to sobie rośnie on w moim ogrodzie.

Przedstawiam go ponieważ wiele osób sądzi, że jest to grzyb trujący. Ot jakiś psiur. Prawda jest zgoła inna. Nie dość, że jest jadalny to posiada bardzo delikatny słodkawy smak. To naprawdę jeden z najsmaczniejszych grzybów! Zawiera wiele cennych składników odżywczych m.in. białko, witaminę B2, B1, niacynę, magnez, cynk, wapń, potas, witaminę C. Trochę dużo piszę ostatnio o grzybach ale od dziecka uwielbiam zbierać grzyby poza tym trwa sezon grzybowy. Uważam również, że grzyby są niedoceniane a drzemie w nich naprawdę ogromny potencjał leczniczy. Wielu ludzi również ma obawy przed grzybami. Faktycznie trzeba mieć wiedzę i doświadczone oko aby wiedzieć co się zbiera. Gdy tylko mam jakieś wątpliwości  grzyba nie zbiorę.

czernidlak kolpakowaty

młode owocniki czernidłaka kołpakowatego

Właściwości zdrowotne czernidłaka kołpakowatego

Obniża poziom cukru we krwi

Przede wszystkim ten grzybek obniża poziom cukru we krwi, w związku z czym świetnie się sprawdza przy cukrzycy. Redukuje również jej objawy czyli bezsenność, bóle głowy, kończyn czy poczucie suchości w jamie ustnej. Jednak aby uzyskać efekt leczniczy należy przyjmować go systematycznie. Można w tym celu używać grzybów suszonych, mrożonych lub świeżych. Jeżeli chodzi o susz to wystarczy dawka od 10 g. do 20 g. dziennie. Natomiast mrożone i świeże od 100 g. do 200 g.

Obniża ciśnienie krwi

Zamiast opychać się całe życie lekami na podwyższone ciśnienie tętnicze, lepiej skorzystać z naturalnej alternatywy. W tym celu należy spożywać ok 15 g. suszonego czernidlaka kołpakowatego lub ok. 150 g. świeżych lub mrożonych grzybów.

Działa antynowotworowo

Grzyby w naszej kulturze zawsze traktowane były po macoszemu. Prze wiele lat pokutowało twierdzenie, że nie mają żadnych wartości odżywczych, są ciężkostrawne i tak naprawdę nie wiadomo po co się je konsumuje. W ramach eksperymentów przeprowadzonych w Chinach wykazano, iż wyciąg z czernidlaka kołpakowatego hamuje całkowicie rozwój nowotworu.

Jak zbierać czernidłaka kołpakowatego

Ten grzybek ma to do siebie, że trzeba go szybko przygotować do konsumpcji gdyż po paru godzinach rozpływa się i zostaje atramentowa plama. Osobiście nie suszę ani nie mrożę tylko od razu konsumujemy. Pamiętaj aby zbierać tylko owocniki młode, białe, jeszcze nie otwarte. Takie są najlepsze.

Czernidłak kołpakowaty delikatnie przysmażony

Z córką uwielbiamy czernidłaki kołpakowate delikatnie przysmażone na masełku lub oleju kokosowym. Zebrane grzyby wystarczy delikatnie opłukać, odsączyć szybko wodę w papierowym ręczniku. Przekrój wzdłuż, panieruj w jajku i mące np. dobrej jakości kukurydzianej i delikatnie obsmaż z dwóch stron. Posól i popieprz do smaku. Są naprawdę przepyszne…

Czernidłak kołpakowaty a czernidlak pospolity

Czernidłaka kołpakowatego można pomylić z czernidłakiem pospolitym /Coprinopsis atramentaria/, który nie jest trujący jednak zakłóca proces rozkładu alkoholu w organizmie co grozi poważnym zatruciem organizmu. Nie należy więc konsumować go ok. 3 dni przed spodziewanym piciem alkoholu oraz 3 dni po jego spożyciu.

czernidłak pospolity

czernidłak pospolity

Zbieranie grzybów to również pewna terapia. Każdy znaleziony grzyb to przypływ endorfin i dopaminy w organizmie. Jeśli uwielbiasz zbierać grzyby doskonale rozumiesz co mam na myśli. Nie ma to jak wiadro wypełnione po brzegi pięknymi i zdrowymi okazami. Jeden jedyny raz w życiu osiągnęłam apogeum grzybowego spełnienia. W ubiegłym roku miałam okazję odwiedzić lasy środkowego pomorza. Celowo nie zdradzam dokładnego miejsca coby nie było nalotów tłumów. Jedno tylko wspomnę, iż borowikami mogłabym zapełnić ogromny kontener. Po prostu nie byłam w stanie zebrać wszystkich tyle ich rosło…Pierwszy raz w życiu omijałam grzyby gdyż najzwyczajniej w świecie nie miałam gdzie już ich zbierać. Było to niezapomniane i najbardziej niezwykłe doświadczenie grzybowe w moim życiu. Mam nadzieję, że nie ostatnie…

A tutaj film jak to w moim ogrodzie wyrastają czernidłaki kołpakowate

 

25
0
Skomentujx