Jak zrobić piwo imbirowe w domu w kilku prostych krokach

Jak zrobić piwo imbirowe w domu w kilku prostych krokach

Udostępnij

Piwo imbirowe to nie tylko smaczny napój o wyrafinowanym smaku. To znacznie więcej! Bowiem piwo imbirowe znakomicie sobie radzi ze wszelkimi dolegliwościami jelitowo- żołądkowymi oraz stanami zapalnymi w organizmie. Jakby nie było piwo imbirowe jest świetnym probiotykiem oraz zawiera mnóstwo witaminy C, która sama w sobie działa przeciwzapalnie i jest potężnym antyoksydantem. Aby jednak zacząć bawić się w piwowara musisz posiadać starter /Ginger Bug/do przygotowania tego wspaniałe piwa.

Jak przygotować starter do piwa imbirowego /Ginger Bug/

Ginger Bug to nic innego jak kultura pożytecznych bakterii. Można go również wykorzystać do przygotowania innych, zdrowych i pysznych napojów.

Składniki:

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki dodaj do wyparzonego wcześniej słoja i dokładnie wymieszaj.
  • Przykryj dokładnie kawałkiem przepuszczalnego materiału aby do mieszanki nie dostały się żadne owady. Mój patent to damska, pończochowa stopka, rzecz jasna – czysta. Proces fermentacji wymaga dostępu powietrza więc słoik nie może być zakręcony pokrywką.
  • Pozostaw słoik w ciepłym lecz nie bezpośrednio nasłonecznionym miejscu.
  • Mieszaj kilka razy dziennie. Najlepszą opcją jest kuchnia. Spędzamy w niej wiele czasu więc nie umknie obowiązek mieszania. Do tego w kuchni zwykle jest najcieplej.
  • Przez kolejne 5 dni dokarmiaj mieszankę 1 łyżeczką startego, świeżego imbiru i 1 łyżeczką słodzidła.
  • Jeżeli starter nie zacznie buzować w ciągu 8 dni tzn. nie pojawią się bąbelki, należy go bez żalu wyrzucić i rozpocząć przygotowanie od nowa.
  • Starter można wykorzystać w całości do przygotowania piwa imbirowego lub jego część. W przypadku wykorzystania części, słoik z resztą należy lekko zakręcić pokrywką i schować do lodówki gdzie przetrwa ok 7-10 dni. Po tym czasie należy go powtórnie dokarmić 1 łyżeczką startego, świeżego imbiru oraz 1 łyżeczką słodzidła. Sposób postępowania jest praktycznie taki sam jak w przypadku przechowywania zakwasu na chleb. Pamiętaj jednak aby nie przechowywać różnych kultur bakterii koło siebie.

Jak zrobić domowe piwo imbirowe – przepis

Jeżeli masz już przygotowany Ginger Bug czas zająć się “warzeniem” zdrowego piwa imbirowego.

Składniki na ok. 2 litry piwa imbirowego

  • 1/2 szklanki startera czyli Ginger Bug
  • 8 szklanek wody
  • 1/2 szklanki zdrowego słodzidła
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • ok 5 cm. świeży korzeń imbiru starty na tarce
  • 1/2 łyżeczki dobrej jakości soli /jaka sól jest najzdrowsza dowiesz się z artykułu  – Jaką sól wybrać? Morska, himalajska a może sól kamienna?/
  • szczypta suszonego imbiru

Przygotowanie domowego piwa imbirowego

  • Do garnka wlej 3 szklanki wody, dodaj zmielony imbir, cukier oraz sól. Wszystko wymieszaj i zagotuj.
  • Gotuj na wolnym ogniu ok 6 minut aż sól i cukier zupełnie się rozpuszczą.
  • Zdejmij z palnika i dodaj kolejne 5 szklanek wody.
  • Jak mieszanka wystygnie dodaj sok z cytryny oraz szczyptę suszonego imbiru. Pamiętaj aby sok z cytryny dodawać do chłodnego napoju! Witamina C jest wrażliwa na wysoką temperaturę!
  • Następnie przelej do słoja lub słoików i szczelnie zamknij.
  • Pozostaw w cieple jeszcze 2-3 dni.
  • Na koniec odcedź, przelej do butelek i przechowuj w lodówce.

Ot i tyle zachodu a masz wyborne, domowe, pyszne i zdrowe piwo imbirowe. Ta opcja jest zdecydowanie lepsza od kupnego piwa imbirowego z mnóstwem chemicznych dodatków i konserwantów. Tylko taki wyrób nad którym masz pełną kontrolę daje Ci gwarancję skuteczności i zadba o zdrowie. Zapomnij więc o kupnym piwku i zabaw się w domowego producenta. Zabawa jest przednia a do tego sporo zaoszczędzisz.

Owocnego ważenia! Pochwal się jak wyszło Twoje domowe piwo imbirowe.

 

piwo imbirowe
 

Jeżeli ważna jest dla Ciebie prawidłowa dieta to ten bezpłatny poradnik z pewnością Ci pomoże

Udostępniam Ci bezpłatnie dzienne menu wegańskie, wegetariańskie oraz mięsne. Jednak to nie wszystko. W poradniku otrzymasz również wiele wskazówek dotyczących prawidłowego i zdrowego odżywiania.

 



0
Skomentujx
()
x